Alman iş dünyası lobisi INSM, bu hafta sonu yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde anketlerde ikinci sırada yer alan Almanya’nın sağcı partisi Almanya için Alternatif’in (AfD) AB karşıtı güçlü söylemini sürdürmesi nedeniyle, 5 Haziran Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın “Dexit” olarak da bilinen Avrupa Birliği’nden çıkışının ülke ekonomisine yılda 200 milyar avroya mal olacağı uyarısında bulundu.
Metal ve elektronik sektörlerindeki Alman işveren dernekleri tarafından finanse edilen bir lobi grubu olan INSM tarafından sunulan bir araştırmaya göre Almanya, AB üyeliğinden Fransa, İtalya veya İspanya gibi diğer büyük AB ülkelerinden daha fazla fayda sağladı.
Almanların pazar günü bir sonraki AP’deki temsilcilerini seçmelerine dört gün kala grup, AfD’nin savunduğu gibi bloğun en büyük ekonomisinin AB’den ayrılma riski konusundaki uyarılarını artırdı.
INSM Direktörü Thorsten Alsleben çarşamba günü yaptığı açıklamada, bazı partilerin, “yani AfD’nin”, AB’den ayrılmayı savunmasına karşın, buna karşı koymaları gerektiğini söyledi.
Alsleben, “İnsanlarla Avrupa hakkında konuştuğunuzda, ki bunu düzenli olarak yapıyoruz, sık sık çok can sıkıcı olduğu argümanını, tüm bu düzenlemeleri ve uzun karar alma süreçlerini duyuyorsunuz. Ama bu tıpkı bir evlilik gibidir: Sadece kötü şeylere, diş macunu tüpüne ya da açık dolap kapağına bakmamalısınız. Neyin iyi olduğuna da bakmalısınız,” diye ekledi.
AfD lideri Alice Weidel, bu yılın başlarında Financial Times’a verdiği bir mülakatta Birleşik Krallık’ın 2016’daki Brexit oylamasını “Almanya için bir model” olarak nitelendirerek AB üyeliği konusunda bir referandum yapılmasını önermişti.
Parti, seçim bildirgesinde AB’yi “reforme edilemez” ve “başarısız” olarak tanımlıyor ve yeni oluşturulacak bir “Avrupa Ulusları Konfederasyonu” ile değiştirilmesi çağrısında bulunuyor.
Ekonomistler Gabriel Felbermayr ve Inga Heiland tarafından yapılan araştırmaya göre, AB’nin dağılması Alman ekonomisine yılda yaklaşık 200 milyar avro reel gelire mal olacak. Bu da kişi başına yaklaşık 2.500 avroluk bir kayıp anlamına geliyor.
Yazarlar, buna karşılık Alman vergi mükelleflerinin AB bütçesine yıllık net katkısının bunun onda birinden daha az olacağını belirtiyor.
Felbermayr Berlin’de yaptığı açıklamada, “[Bazı] insanlar sanki AB delicesine pahalıymış gibi davranıyor,” dedi ve bunu “garip bir tartışma” olarak nitelendirdi.
Aralarında otomobil üreticisi BMW, kimya devi BASF ve kredi kuruluşu Deutsche Bank’ın da bulunduğu 30 tanınmış Alman şirketinden oluşan bir ittifak mayıs ayında “Dışlama, aşırıcılık ve popülizm, bir iş merkezi olarak Almanya ve refahımız için tehdit oluşturuyor,” uyarısında bulunmuştu.
AB üyeliğinin Almanya’da genel olarak popüler olması ve sadece %10’luk bir kesimin Dexit’i desteklemesi, AfD’nin son aylarda söylemini yumuşatmasına ve bunun yerine AB iklim politikası gibi daha spesifik politika konularına odaklanmasına neden oldu.