AVRUPA

Almanya BRICS genişlemesini ‘tehdit’ olarak görmüyor

Yayınlanma

Önde gelen Alman siyasetçileri, 2024 yılı için ilan edilen BRICS genişlemesine ilişkin endişeleri reddederek, bunun yerine ‘gerçek tehdit’ olarak gördükleri Rusya ve Çin’e işaret ettiler.

Almanya, büyüyen BRICS grubunu batılı kurumlara rakip olabilecek bir tehdit olarak algılamıyor. İktidardaki SPD’nin dış ilişkilerden sorumlu sözcüsü ve milletvekili Nils Schmid EURACTIV’e verdiği demeçte, “Genişleme BRICS’i daha da heterojen hale getiriyor. Dolayısıyla bir kurum olarak kurallara dayalı düzen için bir tehdit oluşturmuyorlar, daha ziyade Çin ve Rusya gibi bireysel üyeler tehdit oluşturuyor,” dedi.

Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’nın, Çin ve Rusya’nın ‘BRICS’i Batı karşıtı bir proje haline getirme’ yönündeki baskılarına meydan okuduğunu iddia eden Schmid, üst düzey Alman siyasetçilerin ‘BRICS’in gerçek jeopolitik statüsü ve gücü’ konusundaki rahatlığını koruduğunu savundu.

Almanlar BRICS içerisindeki gerilimlere güveniyor

Yeşil Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise zirve öncesinde yaptığı açıklamada olası bir genişleme beklentisini dile getirerek, “Ne hayal kırıklığına uğradım ne de G20’de bir bölünme ya da zayıflama görüyorum,” dedi. Baerbock, Almanya’nın yeni üyelerle iyi ilişkilerini sürdürmeye devam edeceğini ve tüm ülkelerin istedikleri kişiyle görüşmekte özgür olduğunu da sözlerine ekledi.

BRICS’in genişlemesi ülkelerin Rusya ve Çin ile aktif bir ortaklık arayışını sürdürdüğüne işaret ederken, Schmid her ikisine de ‘gönülden’ destek verilmemesini Almanya’nın ‘hareketli mekik diplomasisinin’ bir başarısı olarak görüyor. Schmid, üçüncü ülkelere cazip bir teklif sunmanın anahtarının, bu ülkelerin ‘adil ekonomik ilişkiler’ arayışlarını desteklemek olduğunu da sözlerine ekledi.

Berlin’in Pekin karşıtı ‘Küresel Güney’ seferberliği

Berlin’in Temmuz ayında yayınlanan ilk Çin stratejisi, ‘Pekin’in etkisine karşı koymak için’ Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki ülkelerle daha yakın işbirliği hedefini açıkça ortaya koyuyor.

Bu doğrultuda, Şansölye Olaf Scholz ve diğer altı bakan, Hindistan’ın G20 dönem başkanlığı nedeniyle yılın başından bu yana Hindistan’ı ayrı ayrı ziyaret etti. Baerbock ise Çalışma Bakanı Hubertus Heil ile birlikte Güney Afrika ve Brezilya’ya gitti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version