AVRUPA

Almanya, Suriyelilerin sığınmacı statüsünü yeniden değerlendiriyor

Yayınlanma

Almanya’da federal erken seçimler yaklaşırken en önemli gündemlerden biri sığınmacı-göçmen sorunu olmaya devam ediyor.

HTŞ önderliğindeki cihatçı grupların Beşar Esad yönetimini devirmesinin ardından Suriyeli sığınmacıların Almanya’daki geleceğine ilişkin tartışmanın harareti yükseliyor.

En çok Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Almanya, Esad’ın devrilmesinin ardından Suriyelilerin mülteci statüsünü yeniden değerlendirme planlarını tartışmaya başladı.  

İçişleri Bakanı Nancy Faeser bu hafta yaptığı açıklamada, Almanya’da “koruma” verilen Suriyelilerin konumlarının yeniden değerlendirileceğini ve Suriye’nin “istikrara kavuşması” halinde bu statünün ellerinden alınacağını açıkladı.

Bakan, Almanya’da kalmasına izin verileceklerin ise Alman toplumuna “iyi entegre olanlar”dan seçileceğini söyledi. Entegre olmuşlar arasında Almanca konuşanlar, istihdam edilenler ve sabit bir konaklamaya sahip olanlar yer alıyor.

Faeser ayrıca, suç faaliyetlerine veya “İslamcı aşırıcılığa” karışan kişilerin sınır dışı edilmelerinin hızlandırılabileceğini söyledi ve Suriye’ye dönmeyi tercih edenler için gönüllü geri dönüş programlarını genişletmeye hazır olduklarını ifade etti.

Ana muhalefetteki CDU lideri Friedrich Merz, devrik Beşar Esad destekçilerinin “sığınma talep edenler” olarak girmesinin engellenmesi için AB sınırlarında daha sıkı güvenlik önlemleri talep etmişti.

Avusturya da, Suriyeli sığınmacıların “Suriye’ye düzenli bir şekilde sınır dışı ve iade edilmesi” planını sunmuştu.

Esad’ın devrilmesinden önce AB ülkeleri Esad yönetimi ile ilişkileri normalleştirmek için bazı girişimlerde bulunmuştu. Örneğin İtalya, Suriyeli mültecilerin gönüllü geri dönüşlerini kolaylaştırmak için geçen yaz Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açmıştı.

Fakat yönetimin çöküşünden bu yana Avrupa Birliği, “belirsizlik” ve durumun yeniden değerlendirilmesi ihtiyacını gerekçe göstererek Suriyelilere yönelik sığınma prosedürlerini askıya aldı.

Aynı zamanda üye devletler, Suriye’deki durumdaki değişiklikleri gerekçe göstererek halihazırda AB’de bulunan Suriyeliler için sınır dışı etme planları yapılması çağrısında bulundu.

İçişleri ve Göçten sorumlu Komisyon Üyesi Magnus Brunner aralık ayındaki Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısında Suriyeli mültecilerin zorla geri gönderilmesinin “şimdilik” mümkün olmadığını söylemişti.

Euractiv’in olası bir tutum değişikliğine ilişkin sorusu üzerine bir Komisyon sözcüsü, “gönüllü, güvenli ve onurlu” olması koşuluyla geri dönüşlerin “mümkün olabileceğini” açıklamıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version