Avrupa

Almanya ve Fransa’da elektrik piyasalarının bölünmesi kararına son dakika ertelemesi

Yayınlanma

Alman ve Fransız enerji piyasalarının bölünüp bölünmeyeceği ve nasıl bölüneceğine ilişkin tartışmalı bir tavsiye kararı ertelendi.

Şebeke operatörleri birliği Entso-E, Euractiv’e yaptığı açıklamada, Orta Avrupa şebeke operatörleri arasında görüşülmekte olan ve ilk olarak önümüzdeki pazartesi günü yayınlanması beklenen pozisyonun, artık “2025 baharı için planlandığını” doğruladı.

Şimdilik bu gecikme, komşularının elektrik şebekelerinin işleyişinden giderek daha fazla etkilenen Orta Avrupa ülkeleri arasında beklenen bir çatışmayı önlüyor.

Entso-E, son dakika gecikmesinin “teklif bölgesi çalışmasının kapsamına ilişkin olarak Avrupa Komisyonu ile yapılan bir diyalogdan” kaynaklandığını söyledi.

Şebeke operatörleri başlangıçta raporu 2022 sonbaharında yazmakla görevlendirilmişti, raporun 2024’ün üçüncü çeyreğinde ve ardından 27 Ocak’ta yayınlanması gerekiyordu.

Kararın alınmasındaki gecikme, konunun siyasi hassasiyetini yansıtıyor olabilir.

Oldukça merkezi bir enerji sistemine sahip olan Fransa, enerji piyasalarını bölme fikrine direniyor. Almanya’da ise, az sayıda rüzgar türbinine sahip elektriğe aç güney, kuzeyden gelen rüzgar enerjisi için prim ödemek zorunda kalmaktan korkuyor.

Tek bölge, tek fiyat

Avrupa’daki elektrik piyasalarının, şebekenin elektriği taşımak için fiziksel kapasitesini yansıtması gerekiyor. AB kuralları, elektriğin serbestçe akabildiği coğrafi bölgelerde elektrik için tek bir fiyat olması gerektiğini söylüyor.

2022’de AB enerji düzenleyicisi ACER, Fransa ve Almanya için durumun böyle olmadığını ve bunun sonucunda Orta Avrupa’daki elektrik akışlarının bozulduğunu tespit etti.

Elektrik fiyatlarının şebekenin kapasitesine göre bölgelere göre değiştiği İsveç ve İtalya gibi diğer AB ülkelerinin aksine, bloğun en büyük ülkelerinin tek bir elektrik fiyatı var.

Bu durum, bazen komşu ülkelerin şebekelerine sıçrayan ve kesintilere neden olan büyük ülke içi elektrik akışlarına yol açıyor. Daha büyük ulusal bölgeler yerine daha küçük bölgesel fiyatlandırma bölgelerinin bu sorunu çözeceği öne sürülüyor.

Fransa’dan Polonya’ya ve Slovenya’ya kadar 12 AB ülkesinden 16 şebeke operatörü, Fransız ve Alman piyasalarının bölünüp bölünmemesi konusunda bir tavsiyede bulunacak, ardından ilgili AB ülkelerinin oybirliğiyle kabul etmesi gerekecek ve son kararı Avrupa Komisyonu verecek.

Çok Okunanlar

Exit mobile version