Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da havalimanları, limanlar, demiryolları, otobüsler ve metro hatlarında çalışan işçiler 24 saatlik greve gidiyor.
Verdi ve EVG sendikalarının çağrısıyla greve katılan işçiler, yüksek enflasyon karşısında ücretlerinde artışa gidilmesini talep ediyor.
Verdi başkanı Frank Werneke kamu yayıncısı Phoenix’e verdiği demeçte, “Etkisi olmayan bir emek mücadelesi beyhudedir,” dedi.
Werneke, yolcuların ‘mağdur olacağına’ ilişkin görüşe verdiği yanıtta, “Ücret anlaşmasına varma umuduyla bir günlük gerginlik, haftalarca sürecek endüstriyel eylemden daha iyidir,” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, arz açığını önlemek için eyaletlere Pazar günü kamyon teslimatlarına getirilen kısıtlamaları kaldırma talimatı verirken, havaalanlarından da mahsur kalan yolcuların varış noktalarına ulaşabilmeleri için gece geç saatlerde kalkış ve inişlere izin vermelerini istedi.
Verdi yaklaşık 2,5 milyon kamu sektörü çalışanını temsil ederken, EVG demiryolları ve otobüs şirketlerinde çalışan 230.000 işçiyi temsil ediyor.
Verdi ücretlerde %10,5’lik bir artış talep ederken, EVG temsil ettiği işçiler için %12’lik bir artış istiyor.
İşverenler şu ana kadar talepleri reddederek, bunun yerine bu yıl ve gelecek yıl için 1.000 ve 1.500 avroluk iki defaya mahsus ödeme ile yüzde beşlik bir artış teklif ettiler.
Pazartesi günkü grev öncesinde devlete ait demiryolu şirketi Deutsche Bahn (DB) tüm uzun mesafe tren seferlerini gün boyunca tamamen askıya aldı.
Bir DB temsilcisi ülke çapındaki grevi ‘temelsiz ve gereksiz’ olarak nitelendirdi ve sendikaları ‘derhal’ müzakere masasına dönmeye çağırdı.
Alman Havalimanları Birliği, grevin ‘akla gelebilecek ve haklı görülebilecek her türlü tedbirin ötesine geçtiğini’ belirtirken, yaklaşık 380.000 yolcunun etkileneceğini tahmin ettiklerini açıkladı.
Enflasyonun Şubat ayında %8,7’ye ulaşmasıyla birlikte işverenler, işçi temsilcilerini, enflasyonu besleyeceğini söyledikleri ücret artışı talepleriyle sorunu körüklemekle suçluyor.