AVRUPA

Almanya’da eyaletler Ukraynalı mültecilere sosyal yardımların kesilmesini tartışıyor

Yayınlanma

Almanya’da eyalet liderleri arasında Ukraynalı mültecilere yapılan sosyal yardım ödemeleri konusunda giderek büyüyen bir tartışma ortaya çıktı ve bazı politikacılar mevcut politikanın yeniden gözden geçirilmesinin zamanının gelmiş olabileceğini öne sürdü.

Parti çizgilerini aşan tartışma, Ukraynalı mültecilerin Bürgergeld (vatandaşlık geliri) almaya devam etmeleri mi yoksa diğer sığınmacılarla aynı sosyal yardım düzenlemelerine mi tabi tutulmaları gerektiği konusuna odaklanıyor.

Politikanın gözden geçirilmesi çağrıları

Brandenburg Eyaleti Başbakanı Dietmar Woidke (SPD), geçtiğimiz günlerde Stern dergisine verdiği mülakatta mevcut sistemin adilliğini sorguladı.

Halihazırda Ukraynalı mülteciler aylık 563 avro Bürgergeld alırken, diğer ülkelerden gelen mülteciler Sığınmacılara Yardım Yasası kapsamında yaklaşık 460 avro alıyor.

Woidke, “Ukraynalılara Bürgergeld sağlama kararı o zaman için doğruydu çünkü hızlı hareket etmemiz gerekiyordu. Ancak şimdi kendimize bu destek biçiminin hala uygun olup olmadığını sormalıyız,” dedi.

Woidke’nin kaygıları Saarland Eyalet Bakanı Anke Rehlinger (SPD) tarafından da paylaşılıyor.

Bild gazetesine konuşan Rehlinger, şunları söyledi: “Savaşın ilk günlerinde Ukraynalı mültecileri Bürgergeld programına dahil etmek mantıklıydı. Ancak şimdi bu politikanın yerel yönetimlerin mali kaynaklarını aşırı zorlamaması için yeniden değerlendirilmesi uygun olabilir.”

Entegrasyon tartışmaları

Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer (CDU), Almanya’daki Ukraynalı mülteciler arasındaki düşük istihdam oranını eleştirerek değişim ihtiyacını dile getirdi.

Kretschmer, Bild‘e verdiği demeçte “Ukrayna’dan gelen savaş mültecilerinin yüzde 30’undan azının Almanya’da istihdam ediliyor olması, ki bu oran diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha düşük, kurallarımızın hatalı olduğunu gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

Kretschmer, Ukraynalılar için Bürgergeld’in uygunluğunun yeniden gözden geçirilmesini ve yabancı mesleki niteliklerin tanınmasının hızlandırılmasını önerdi.

Saksonya-Anhalt (CDU) Bakanı Reiner Haseloff da bu görüşlere katılarak Bürgergeld sisteminin kapsamlı bir revizyona ihtiyacı olduğunu savundu.

Haseloff, “Pek çok şeyin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. ‘Teşvik ve talep’ ilkesi yeniden merkezi bir odak noktası olmalı,” değerlendirmesini yaptı.

Thüringen (Die Linke) Bakanı Bodo Ramelow, belirli mülteci gruplarının damgalanmasına karşı uyarıda bulundu ve istihdam yoluyla entegrasyona vurgu yaptı.

Ramelow, yaptığı açıklamada, “Ukraynalı mülteciler için Bürgergeld tartışması yapmak yerine, onların işgücü piyasasına entegrasyonuna öncelik vermeliyiz,” diyerek, başarılı bir entegrasyonun ve belediyeler üzerindeki mali yükün hafifletilmesinin anahtarının çalışmak olduğunu savundu.

Bu arada, Rheinland-Pfalz (SPD) Bakanı Alexander Schweitzer’in sözcüsü, asıl meselenin Ukraynalı savaş mültecilerinin Bürgergeld alıp almaması değil, sosyal yardıma bağımlılıklarını azaltmak için onları işgücüne nasıl etkin bir şekilde entegre edecekleri olduğunu belirtti.

Almanların çoğunluğu Rusya ile barış müzakerelerini destekliyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version