AVRUPA

Almanya’da ihracat verileri beklenenden kötü geldi

Yayınlanma

Almanya’nın ihracatı Eylül ayında Ağustos ayına kıyasla %2,4 azalarak beklenenden daha büyük bir düşüş gösterdi.

ING’den Carsten Brzeski, Reuters anketine katılan ekonomistlerin %1,1’lik düşüş tahminini aşan bu düşüşün, Almanya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 düştüğüne dair bu haftaki ilk tahminin aşağı yönlü revize edilmesine neden olabileceğini söyledi.

Almanya’nın istatistik kurumu, düşüşün Ağustos ayına göre %7,6 düşen Çin’e yapılan ihracattan kaynaklandığını, ABD’ye yapılan sevkiyatların %4 ve diğer AB ülkelerine yapılan sevkiyatların %2,1 azaldığını söyledi. Almanya’nın ihracatı bir yıl öncesine kıyasla %7,5 düştü.

Brzeski, “Ticaret artık Alman ekonomisinin eskiden olduğu gibi büyümede güçlü ve dirençli itici gücü değil,” dedi. Ekonomist, 2022’nin başından bu yana net ihracatın altı çeyreğin dördünde ekonomiyi sürüklediğini söyledi.

Brzeski, tedarik zincirindeki sorunlar, daha parçalı bir küresel ekonomi ve Çin’in dinamik bir ihracat destinasyonu olmaktan çıkıp bir rakip haline gelmesinin Alman ihracat sektörü üzerinde baskı yaratan faktörler olduğunu söyledi.

Veriler, Eylül ayında ithalatın da beklenmedik bir şekilde %1,7 oranında düştüğünü gösterdi. İthalatın %0,5 oranında artacağı tahmin ediliyordu.

Dış ticaret dengesi Eylül ayında 16,5 milyar avro fazla verirken, bir önceki ay bu fazla 17,7 milyar avroydu.

Umutlu enflasyon verileri gölgelendi

Öte yandan bu hafta açıklanan enflasyon verileri, Alman ekonomisi için toparlanma bekleyenleri umutlandırmıştı.

Almanya’da enflasyon beklenenden daha hızlı düşerek Haziran 2021’den bu yana en düşük yıllık oran olan %3’e geriledi.

Federal İstatistik Kurumu’nun 2021 başından bu yana enerji fiyatlarındaki ilk düşüşü yansıttığını belirttiği Eylül ayı fiyat artışındaki yavaşlamaya rağmen Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte küçüldü.

Durgunlaşan ekonomi, geçen yıl hayat pahalılığında görülen en büyük artışlardan birinin ardından fiyat baskılarının hızla soğumasına yardımcı oluyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın son dönemde yaptığı bir dizi artışın ardından geçen hafta ana faiz oranını %4’te tutmaya karar verdi.

Avro Bölgesindeki enflasyon baskısının azalmasında turizm ve konaklama fiyatlarındaki gerilemenin etkisi olduğu belirtiliyor. Almanya’da ise Çin’e ihracatın azalmasının yanı sıra konut fiyatlarındaki düşüş ve yüksek borçlanma maliyetleri enflasyonu düşüren etkenler arasında.

Çok Okunanlar

Exit mobile version