DİPLOMASİ

Altı NATO ülkesi Rusya sınırına ‘drone duvarı’ kurmayı planlıyor

Yayınlanma

Altı NATO ülkesi, “zorunlu göçten sınırları değiştirme girişimlerine kadar uzanan bir dizi provokasyon”u gerekçe göstererek, Rusya ile sınırlarını korumaya yardımcı olacağını iddia ettiği bir “drone duvarı” geliştirmeyi planlıyor.

Finlandiya, Norveç, Polonya ve üç Baltık ülkesinin bakanları hafta sonunda yaptıkları açıklamada, kaçakçılığı ve yeni provokasyonları önlemek ve savunmaya yardımcı olmak üzere Rusya ile olan sınırları boyunca koordineli bir insansız hava aracı sistemi oluşturmayı görüştüklerini belirttiler.

Litvanya İçişleri Bakanı Agnė Bilotaitė Baltık Haber Servisi’ne verdiği demeçte, “Bu tamamen yeni bir şey; Norveç’ten Polonya’ya uzanan bir drone duvarı … ve amaç sınırlarımızı korumak için drone’ları ve diğer teknolojileri kullanmak … dost olmayan ülkelerden gelen provokasyonlara karşı ve kaçakçılığı önlemek,” dedi.

Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantanen kamu yayıncısı Yle’ye yaptığı açıklamada insansız hava aracı duvarı planının “zamanla gelişeceğini” ve İskandinav ülkesinin Rusya ile olan 1,340 km uzunluğundaki sınırını korumaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Drone duvarının zamanlaması ve nasıl çalışacağına dair ayrıntılar verilmedi. Bilotaitė her ülkenin kendi “ev ödevini” yapması gerektiğini söyledi ve AB fonlarının da kullanılabileceğini belirtti.

Baltık bölgesinde Rusya ile NATO ülkeleri arasındaki gerilim son haftalarda arttı. Rusya Savunma Bakanlığı geçen hafta internet sitesinde Litvanya ve Finlandiya ile deniz sınırlarını tek taraflı olarak genişletmeye yönelik bir taslak teklif yayınlamış, ardından da bu planı silmişti.

Bir gün sonra Rus sınır muhafızlarının Estonya sularından sınırı işaretleyen 25 şamandırayı kaldırması, NATO ve bazı üye devletlerin öfkesine ve Tallinn’e destek mesajlarına yol açtı.

Pek çok NATO ülkesi Rusya’nın önümüzdeki beş ila 10 yıl içerisinde NATO sınırlarını “test edebileceğine” inanırken, istihbarat servisleri de kendi topraklarında bir dizi sabotaj operasyonunu olduğunu öne sürdü.

Altı NATO ülkesi toplantıda bir çatışma durumunda nüfuslarının büyük bölümünü tahliye etme planlarını da görüştü. Örneğin Finlandiyalı yetkililer, Ukrayna’nın sivil nüfusunu cephede ya da cepheye yakın bir yerde tutmasına şaşırdıklarını ifade ederek, İskandinav ülkesinin savunma planlarının sınırdaki nüfusun tahliyesini içerdiğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version