DÜNYA BASINI

Amerikalı iktisatçı Richard Wolff: Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları dünyada yeni bir refah kutbu yarattı

Yayınlanma

Amerikalı iktisat profesörü Richard Wolff, yaptırımlarla Rusya’yı Avrupa enerji pazarından izole etmeye çalışan Batı’nın herhangi bir sonuca ulaşamadığını, BRICS’in dünyada ikinci bir refah kutbu yarattığını söyledi.

Wolff, kendi podcast yayını olan Wolff Responds‘da yaptığı değerlendirmede, “Almanlar, Rusya [ve bir zamanlar] Sovyetler Birliği tarafından sağlanan ucuz enerjinin çoğunu satın aldılar. Ucuz enerji sayesinde diğer herkesi, İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, kısacası kendileriyle rekabet edebilecek herkesi geride bıraktılar. Almanya ihracat açısından en ağır top haline geldi ve bildiğiniz gibi son yarım yüzyılın büyük kısmında bu konumunu korudu. Dolayısıyla, Almanlar satın almayı bırakır ve Ruslar onlara satış yapamazsa… İşte Kuzey Akım boru hatlarının neden havaya uçurulduğuna dair bir ipucu, bu ticarete müdahale etmek ve boru hattını fiziksel olarak kapatmak amaçlanmıştı. Daha sonra Almanlar yaptırımların baskısı altında petrol ve gaz alımını durdurdular,” dedi.

Wolff, bu yaklaşımın ülkenin enerji ihracatına bağımlı olması nedeniyle Rusya’yı zarar uğratmasının beklendiğini, ancak Batı’nın hesaplarının tutmadığını, zira modern dünyada bir başka ekonomik blokun daha olduğunu vurguladı.

Wollf, “Bu, tartışmalarımızın yüzde 90’ında bahsedilmeyen temel bir gerçektir. Bu blok BRICS olarak adlandırılıyor ve geçtiğimiz aylarda altı ülke daha bu bloka katılma kararı aldı. Böylece Rusya bir u dönüşü yaparak petrol ve doğalgazını Çin ve Hindistan’a satmaya başladı ve tüm yaptırım programını boşa çıkardı,” ifadelerini kullandı.

Krizi hızla çözmesi ve savaşı sona erdirmesi beklenen bu ‘eşi benzeri görülmemiş’ yaptırımların büyük bir yanlış hesaplama olduğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Wolff, “Çünkü G7 ülkeleri olarak adlandırılan ABD ve müttefiklerinin artık 60-70 yıldır olduğu gibi lider ekonomik blok olmadıkları hesaba katılmamıştı. Artık daha büyük ve daha zengin bir rakipleri var,” yorumunu yaptı.

BRICS ülkelerinin toplam gayri safi yurt içi hasılasının G7’den çok daha yüksek olduğunu hatırlayan Wolff, “Artık güç ve zenginliğin bir değil iki kutbu var. Eğer durum böyle değilmiş gibi davranırsanız, bunun farkına varmazsanız, Ukrayna’daki savaş örneğinde olduğu gibi yanlış hesaplar yaparsınız,” diye ekledi.

Alman milletvekili Dağdelen: NATO, Ukrayna’ya asker göndermek için bahane arıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version