Rusya

Amerikan bankalar ruble ticaretine başladı

Yayınlanma

ABD ile Rusya arasındaki müzakerelerin başlamasıyla birlikte, büyük Amerikan bankaları ruble ticareti yapmaya başladı. Goldman Sachs ve JPMorgan Chase gibi önde gelen yatırım bankaları, rublenin değer kazanması üzerine bahis oynamak için türev ürünler sunarken, yatırımcılar Rus tahvillerine yeniden ilgi duymaya başladı. Donald Trump yönetiminin Rusya ile ayrı görüşmelere başlaması, rublenin değerini yaklaşık yüzde 20 artırdı ve piyasalarda hareketliliğe neden oldu.

Rusya ile ABD arasındaki görüşmelerin başlamasıyla birlikte, ABD’nin önde gelen bankaları ruble ticareti sunmaya başladı.

Washington ile Moskova arasındaki gerginliğin azalması ve yaptırımların kısmen kaldırılması ihtimali, batılı bankaların ve yatırım şirketlerinin ticaret departmanlarında hareketliliğe yol açtı.

Bloomberg‘in aktardığına göre, bazı büyük yatırım bankaları rublenin yükselişine oynamak için türev araçlar sunmaya başladı ve yatırımcılar Rus tahvilleriyle ilgili işlemlere ilgi göstermeye başladı.

Son haftalarda Goldman Sachs ve JPMorgan Chase, rubleye bağlı türev ürünler teklif etti.

Yaptırımlar nedeniyle Amerikan ve Avrupalı yatırımcıların ruble araçlarına erişimi kısıtlanmış olsa da, bankalar rublenin dinamiklerinden kâr elde etmeyi sağlayan, teslimatsız vadeli işlem sözleşmeleri kotasyonları veriyor.

Bu ticaret, işlemlere Rus vatandaşları ve reel varlıklar dahil olmadığı için mümkün hâle geliyor.

Donald Trump yönetiminin Rusya ile beklenmedik bir şekilde ayrı görüşmelere başlamasıyla birlikte, rublenin değeri bu yıl yaklaşık yüzde 20 arttı.

Trump’ın Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek istediği düşünülse de, bu konuda herhangi bir talep veya öneride bulunduğu bildirilmedi.

Fakat Moskova, geniş bir konu yelpazesini görüştüklerini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan’daki ilk toplantıda heyetlerin öncelikle Rusya-ABD ilişkilerinin yeniden başlatılmasını görüştüğünü belirtti ve tarafların “Ukrayna yönüyle ilgili durumun” yanı sıra “ekonomi ve küresel enerji piyasalarındaki ortak çalışmalarımız” gibi “başka konuları” da ele aldığını söyledi.

Bloomberg‘in aktardığına göre, ruble bağlantılı araçlarla ticaret, mevcut durumda Rus varlıklarına olan ilginin daha geniş bir şekilde yeniden canlanmasının bir parçası.

GAM UK portföy yöneticisi Paul McNamara, Bloomberg‘e verdiği demeçte, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası gibi kuruluşlardan ruble cinsi tahviller teklif eden brokerlerin son zamanlarda kendisiyle iletişime geçtiğini söyledi.

Bu menkul kıymetler yaptırımlara tabi olmasa da, McNamara, GAM’ın uyumluluk departmanının ve fon müşterilerinin muhtemelen bunlara sahip olmayı kabul etmeyeceğini düşünüyor.

Batılı yatırımcılar için gerçek Rus varlıklarıyla yapılan işlemler yasak veya yasal zorluklarla ilişkiliyken, Orta Doğu’daki hedge fonları ve aile ofisleri için bu tür kısıtlamalar bulunmuyor ve bu tür varlıklara olan ilgiyi esas olarak onlar gösteriyor.

Bir yatırımcının ifadesine göre, en büyük talep Gazprom ve Lukoil gibi şirketlerin dolar ve avro cinsinden ihraç ettiği tahvillere yönelik.

Ayrıca, bu tür menkul kıymetlere sahip olan ve onları değersiz gören bazı yatırımcılar, fiyatların artacağı umuduyla artık onlardan vazgeçmeye istekli değil.

Ve bu artış halihazırda gözlemleniyor. Bloomberg‘in verilerine göre, yılın başından bu yana nominal değerinin yüzde 80’inin altında işlem gören ve ilgili devlet tahvillerine göre 1000 baz puandan fazla iskontoya sahip Rus şirket tahvillerinin toplam değeri yüzde 13 azalarak 35,3 milyar dolara geriledi.

Rusya ile ABD arasındaki Ukrayna müzakerelerinde hangi gündemler masada?

Çok Okunanlar

Exit mobile version