ORTADOĞU

Astana’da Türkiye-Suriye diyaloğu

Yayınlanma

Astana garantörleri 20. kez Kazakistan’da bir araya geldi. Ürdün, Irak ve Lübnan’dan heyetler gözlemci statüsünde Astana’ya katıldı. Türkiye ve Suriye’nin diyaloğunun ilerletilmesi için taraflar şartlarını masaya koydu.

Suriye krizine çözüm arayışlarının adresi olan Astana masası 20. kez toplandı. Dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki zirvede merkezi konu Türkiye – Suriye ilişkileri oldu.

Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlığındaki heyetin temsil ediyor. Rusya’dan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un katılığı Astana Zirvesi’ne İran’dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler geldi. Toplantılarda Suriye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan temsil ederken, muhalefet adına Ahmet Tuma başkanlığındaki heyetler katıldı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in katıldığı görüşmelerde gözlemci statüsünde yer alan Ürdün, Irak ve Lübnan’dan heyetler de yer alıyor.

Suriye: TSK’nın takvime bağlı çekilmesi temel olabilir

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakan Yardımcısı Eyman Sosan, Astana görüşmelerinde somut bir sonucun elde edilebilmesi için Türk askerlerinin belirli bir takvime bağlı olarak Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sosan, Türkiye’nin güçlerini geri çekmesinin “Mültecilerin dönüşü, terörün her biçimiyle mücadele ve iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili diğer konuların görüşülmesi için temel oluşturacağını” dile getirdi. Sosan, TSK’nın Suriye’deki varlığının Ankara’nın “Suriye’nin egemenliğine saygı” duyduğu şeklindeki açıklamalarıyla tezat oluşturduğunu öne sürdü.

Rusya: Ankara – Şam ilişkileriyle ilgileniyoruz

Dörtlü toplantıya ilişkin bilgi veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, “Biz şu anda Şam ile Ankara ilişkilerinin normalleştirilmesiyle ilgileniyoruz. Bu çok önemli bir süreç. Aradan geçen 12 yılda pek çok sorun birikti. 10 Mayıs’ta Moskova’da Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Şimdi de bu sürecin ‘Yol Haritası’ üzerine çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Görüşmelerdeki gündem Suriye’de terörle mücadele, rehineler, ülkedeki insani durum, mültecilerin geri dönüşü ve Suriye’nin yeniden inşası konuları etrafında şekilleniyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version