Avrupa

Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın altın pasaport programını durdurdu

Yayınlanma

Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın yatırım karşılığı vatandaşlık sağlayan ‘altın pasaport’ programının AB hukukunu ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, Malta’yı bu uygulamayı sonlandırmaya mecbur bıraktı. Kararda, programın AB vatandaşlığını ticari bir işleme dönüştürdüğü ve birliğin temel prensiplerine aykırı olduğu vurgulandı.

Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın yatırım karşılığı vatandaşlık veren “altın pasaport” programının AB hukukuna aykırı olduğuna karar verdi.

Mahkeme, Financial Times‘ın aktardığına göre, Malta’yı bu uygulamayı durdurmaya mecbur bıraktı.

Mahkeme kararında, “Bir [Avrupa Birliği] üye ülkesi, önceden belirlenmiş ödemeler veya yatırımlar karşılığında vatandaşlık ve esasen Avrupa vatandaşlığı veremez, zira bu, vatandaşlık kazanımını basit bir ticari işleme dönüştürmeye eşdeğerdir,” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Komisyonu, 2023 yılında Malta’nın yatırım karşılığı vatandaşlık programı nedeniyle mahkemeye başvurmuştu.

Brüksel, pasaport satışının, üye ülkeler arasındaki karşılıklı güvene dayanan “AB vatandaşlığının özünü” zedelediğini savunuyordu.

Malta vatandaşlığı alan kişilerin herhangi bir AB ülkesinde yaşama, çalışma ve Avrupa seçimlerinde oy kullanma hakkı elde ettiği hatırlatıldı.

Brüksel’in baskısı altında daha önce Bulgaristan ve Kıbrıs kendi “altın pasaport” programlarını iptal etmişti.

Malta ise programın şartlarını yalnızca sıkılaştırma yoluna gitmiş, vatandaşlığın ancak bir ila üç yıl ikamet statüsünde kaldıktan sonra alınabileceğini belirtmişti.

AB, bu tür programların yolsuzluk, kara para aklama ve vergi kaçırma riskleri yarattığı görüşünde.

Malta, “altın pasaport” programını 2013 yılı sonunda onaylamıştı. Malta vatandaşlığı alan kişiler, Avrupa Birliği topraklarında serbestçe dolaşım hakkına sahip oluyordu.

Ada ülkesinin vatandaşlığını elde etmek için ulusal yatırım fonuna 600 bin ila 700 bin avro arasında katkı yapılması, 700 bin avro değerinde emlak satın alınması (bu emlak beş yıl sonra satılabiliyordu) veya yıllık en az 16 bin avro karşılığında en az beş yıl süreyle konut kiralanması gerekiyordu.

Ayrıca, sivil toplum kuruluşuna 10 bin avro bağış yapılması da şartlar arasındaydı.

Vatandaşlık başvurusunda bulunan kişiden Malta’da ikamet etmesi istenmiyordu; sadece biyometrik verilerin verilmesi, başvurunun yapılması ve kişisel görüşme için ülkeyi ziyaret etmesi yeterliydi.

Geçmiş yıllarda Malta vatandaşlığı alanlar listesinde, aralarında Yandex’in kurucusu Arkadiy Voloj, gayrimenkul şirketi LSR’nin kurucularından Georgiy Vedernikov, eski Rusenergosbit enerji ticaret şirketinin genel müdürü Andrey Zinovyev gibi varlıklı Rusların ve ortaklarının isimleri yer alıyordu.

Malta, Mart 2022’de Rusya ve Belarus vatandaşlarına “altın pasaport” verilmesini askıya almıştı.

Güney Kıbrıs, Rus milyarderlerin vatandaşlıklarını iptal etti

Çok Okunanlar

Exit mobile version