AVRUPA

Avrupa Parlamentosu’ndan Ukrayna’nın Batı silahlarıyla Rusya sınırları içindeki hedefleri vurmasına izin verilmesi çağrısı

Yayınlanma

Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerine Ukrayna’nın Batılı silahlarla Rusya’nın derinliklerine saldırmasına yönelik tüm kısıtlamaları derhal kaldırmaları çağrısında bulundu. İlgili karar oy çokluğuyla kabul edildi: 425 milletvekili lehte, 131 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 63 milletvekili de çekimser kaldı.

Karar metninde, Batılı silahların kullanımına getirilen kısıtlamaların Kiev’in “meşru müdafaa hakkını tam olarak kullanmasını” engellediği ve Ukrayna’yı “savunmasız” duruma düşürdüğü belirtildi.

Kararda, “Yetersiz mühimmat ve silah tedarikinin yanı sıra bunların kullanımına getirilen kısıtlamalar, bugüne kadar sarf edilen çabaları baltalama tehdidi oluşturmaktadır,” ifadesi yer aldı.

Bu nedenle AP üyeleri, Ukrayna’ya askeri yardımın genişletilmesini, silah teslimatının Alman Taurus uzun menzilli füzelerini de kapsayacak şekilde artırılmasını ve Rusya’ya karşı, Rusya’nın varlıklarına el konulması da dahil olmak üzere daha sert yaptırımlar uygulanmasını talep ediyor.

Ayrıca AB ülkeleri ve NATO müttefiklerinden “toplu ve tekil olarak Ukrayna’ya yıllık GSYİH’lerinin en az yüzde 0,25’i oranında askeri destek sağlamayı taahhüt etmeleri” ve ülkede askeri üretim tesisleri kurmaya başlamaları talep edildi.

Kararda, bunun nihai amacının Ukrayna’da Kiev’in şartlarına uygun adil ve kalıcı bir barışın sağlanması olduğu vurgulandı. Avrupa Parlamentosu, aynı zamanda AB ülkelerini mali yardımlarını kesmemeye ve Ukrayna’ya “uzun yıllar boyunca” insani yardım sağlamaya hazır olmaya çağırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu bahardan beri Batı’nın uzun menzilli füzelerini Rusya topraklarına fırlatma hakkı istiyor. Ancak ABD, çatışmanın tırmanmasından çekindiği için henüz buna izin vermedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Rusya’yı Batılı silahlarla vurmasının ABD ve NATO ülkelerinin savaşa doğrudan dahil olması anlamına geleceğini belirtmişti. Putin, “Dolayısıyla mesele, Ukrayna rejiminin bu silahlarla Rusya’yı vurmasına izin verip vermeme meselesi değil. Asıl mesele, NATO ülkelerinin askeri bir çatışmaya doğrudan dahil olup olmadıklarına karar vermektir,” diye vurgulamıştı. Putin ayrıca Moskova’nın tehditlere karşılık vereceği sözünü de vermişti.

Stoltenberg: Uzun menzilli füzelerin Rusya’da kullanılıp kullanılamayacağına her ülke kendi karar verecek

Çok Okunanlar

Exit mobile version