Avrupa Birliği, 2024 yılında Rusya’dan rekor düzeyde sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal etti. Uygulanan indirimler ve boru hattı gazındaki azalma, Avrupa ülkelerinin Rus LNG’sine yönelmesini tetikledi. İthalat, 17,8 milyon ton ile rekor kırdı.
Avrupa, Rusya’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını rekor seviyeye çıkardı. Rus LNG’sine uygulanan indirimler ve Ukrayna üzerinden boru hattı gazı geçişinin sona ermesi, Avrupa şirketlerini Rus LNG’sini daha fazla satın almaya yöneltti. Sonuç olarak, sevkiyatlar tarihi bir seviyeye ulaştı.
Rystad Energy şirketinin hesaplamalarına göre, 2024 yılında Avrupa limanlarına toplam 17,8 milyon ton Rus LNG’si ulaştı. Bu miktar, 2023 yılına kıyasla 2 milyon tonluk bir artış anlamına geliyor. The Guardian gazetesine konuşan Rystad’ın doğalgaz analisti Jan-Erik Fenrich’e göre, bu hacim “rekor bir seviye” olarak değerlendiriliyor.
Benzer bir veri, Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nden (CREA) geldi. CREA’nın hesaplamalarına göre, ithalat yüzde 14 oranında artarak 17,5 milyon tona ulaştı. Bu miktarın toplam maliyeti ise yaklaşık 7,32 milyar avro olarak değerlendirildi.
Avrupa Birliği ülkelerinin Rus LNG ithalatı, metreküp bazında 24,2 milyar olarak hesaplandı. Bu, Rystad analisti Fenrich’e göre, Avrupa ve Türkiye’ye boru hattıyla taşınan gazın (49,5 milyar metreküp) neredeyse yarısına denk geliyor.
Öte yandan Reuters’a göre, Gazprom’un Avrupa’ya boru hattı üzerinden gönderdiği miktar ise 32 milyar metreküp seviyesinde kaldı.
CREA analisti Vaibhav Raghunandan, artışın temel sebebini şu şekilde açıkladı: “Rus LNG’si, alternatif tedarikçilerden gelen doğalgaza kıyasla indirimli olarak sunuluyor. Bu nedenle, söz konusu ürüne herhangi bir yaptırım uygulanmadığı hâlde, şirketler kendi çıkarlarına uygun şekilde hareket ederek daha ucuz olanı tercih ediyor.”
Rusya’nın en büyük LNG sağlayıcısı, Novatek şirketine ait Yamal LNG projesi. Ancak, aynı şirketin Arktik LNG-2 projesine yönelik yaptırımlar nedeniyle bir yıldır ihracata başlayamadığı bildiriliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği’nin Haziran 2024’te aldığı bir karara göre, Mart 2025’ten itibaren Rus LNG’sinin Avrupa limanlarında transfer edilmesi yasaklanacak. Bu durum, Novatek’in uzak bölgelere tedarik sağlamasını zorlaştıracak.
Fenrich, Avrupa’ya getirilen Rus LNG’sinin bir kısmının diğer ülkelere yeniden satıldığını ve bu artışın yaklaşan kısıtlamalarla ilgili olabileceğini belirtti.
Ocak 2024 itibarıyla, Ukrayna üzerinden boru hattı gazı geçişi sona erdi. Bu durum, LNG ithalatındaki artışa katkı sağladı. Gazprom’un Avrupa’ya doğalgaz ihracatı için savaş öncesindeki beş rotasından yalnızca biri, Türk Akım hattı kaldı. 2023’te Ukrayna güzergâhı üzerinden Avrupa’ya taşınan gaz miktarı 14 milyar metreküpken, 2024’te bu miktar 15,4 milyar metreküpe ulaştı.
Ancak, bu transitin sona ermesiyle Gazprom’un Avrupa’ya olan boru hattı ihracatı yarıya düşerek 17 milyar metreküpün altına gerilemiş olabilir.
Avrupa, yarım asırdan fazla bir süredir Rus doğalgazının en büyük pazarlarından biri oldu. Gazprom’un Avrupa’ya sevkiyatları, zirve noktası olan 2018-2019 yıllarında 175-180 milyar metreküpe ulaşmıştı. Savaş öncesindeki 2021 yılında bu miktar yaklaşık 150 milyar metreküp seviyesindeydi.
Bu arada, CREA’nın değerlendirmelerine göre, Avrupa’nın LNG ithalatı 2021 yılından bu yana yüzde 68 oranında arttı.