DİPLOMASİ

BAE Japonya’yı ticaret anlaşması görüşmelerini hızlandırmaya çağırdı

Yayınlanma

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanı Japonya’yı kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşması (CEPA) müzakerelerini hızlandırmaya çağırarak ülkesinin Japonya için Orta Doğu ve Afrika’da fırsatlar yaratacak bir “merkez” görevi görebileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Abdulla Bin Touq Al Marri Nikkei Asia’ya verdiği demeçte “Oldukça hızlı büyüyoruz ve umuyoruz ki Japonya’daki muadilimiz Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı da bu hızı [müzakereleri] ilerletmek için kullanabilir” dedi.

Japonya ve BAE eylül ayında bir CEPA için müzakerelere başlama konusunda anlaşmış ve ilk tur görüşmelerini kasım ayında Tokyo’da gerçekleştirmişti. Al Marri, bu tür anlaşmaların tamamlanmasının genellikle altı ay ila bir yıl arasında sürdüğünü söyledi: “Bir sonraki [görüşme turu] şubat ayında ve umarım normalde sonuçlanması dört ila altı müzakere turu sürer.”

Bakan, ülkesinin “MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesi, Afrika ve ötesi için bir merkez” olma potansiyelini vurguladı.

“Halihazırda 15 CEPA anlaşması imzaladık ve bugün bu anlaşmalar Japon şirketlerine sadece BAE’de değil, diğer ülkelerde de pek çok kapı açabilir” diyen Al Marri, neredeyse 70 yıl önce BAE pazarına giren Toyota Motor’unkiler de dahil olmak üzere Japon otomobillerinin ihracatını artırmak için “Daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz” dedi. Ülke petrol ve robotik sektörlerinde de daha fazla işbirliği arayışında.

BAE, Japonya’ya en büyük ham petrol ihracatçısı konumunda ve 2023 yılında Japonya’nın ithalatının yaklaşık %40’ını oluşturacak. BAE sürdürülebilir enerji, uzay geliştirme ve yapay zekâ alanlarına yatırım yaparak ekonomisini çeşitlendirmeye çalışıyor.

Orta Doğu ülkesi mayıs ayında bir diğer büyük otomobil ihracatçısı olan Güney Kore ile bir CEPA ve Hindistan, İsrail, Endonezya, Türkiye ve diğerleriyle de anlaşmalar imzaladı.

BAE ocak ayında gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubuna katıldı. “[BAE] her zaman ekonominin büyük ekonomilerin güçlü yanları ve bağları üzerine inşa edildiği bir yer olmuştur. BRICS’e dahil olmak BAE’ye güç kattığı gibi Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerle bağlarını da güçlendiriyor,” dedi Al Marri.

BAE’nin uluslararası toplumun bir parçası olarak ekonomik tartışmalara katılma çabalarını vurgulayan Al Marri, ülkenin 2023 yılında COP28 iklim zirvesine ev sahipliği yapmasını ve son yıllarda G20 zirvesine konuk olarak katılmasını örnek gösterdi. “Dünyanın daha fazla diyaloğa ve konuşmaya ihtiyacı var ve BRICS de bunu sağlıyor” dedi.

Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Koridoru (IMEC) adı verilen uluslar arası bir demiryolu ve nakliye güzergahı inşa etme planıyla ilgili olarak Al Marri, “BAE altyapı planına sadık kalacaktır” derken, Gazze’deki krizin ve daha geniş anlamda Ortadoğu’daki kargaşanın planın ertelenmesine veya revize edilmesine neden olması bekleniyor.

Bu girişim Eylül 2023’teki G20 zirvesinde duyurulmuş, ancak İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’ye saldırı başlatması üzerine, İsrail’in koridorun güzergahı üzerinde olduğu varsayıldığı için hemen askıya alınmıştı. IMEC, ABD öncülüğünde yürütülüyor ve Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ne bir alternatif sunmayı amaçlıyor. BAE de Çin öncülüğündeki projeye desteğini ifade etmişti.

“Bağlantı kurmamız gerekiyor. Ekonomi tamamen arz, talep unsurlarıyla ilgilidir ve en önemlisi de bağlantı ve ürünlerin tüketicilere [doğru] kalite ve fiyatta ulaşmasını sağlamaktır,” dedi Al Marri.

Çok Okunanlar

Exit mobile version