ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Rusya ve Çin gibi ‘düşman’ ülkelere yapay zekâ çiplerinin sevkiyatını önlemek amacıyla üç kademeli yeni ihracat kontrol sistemi uygulamayı planlıyor. Düzenlemelerle, dost ülkelerin teknolojik gelişimi teşvik edilirken, düşman ülkelere yönelik kısıtlamalar artırılacak.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Rusya ve Çin gibi “düşman” ülkelere ileri düzey yapay zekâ çiplerinin sevkiyatını önlemek amacıyla yeni ihracat kontrol tedbirleri uygulamaya hazırlanıyor.
Üç aşamalı bir izin sistemi planlanırken, bu tedbirlerin ileri teknolojilerin istenmeyen ellere geçmesini engellemeyi hedeflediği bildiriliyor.
Bloomberg‘e bilgi veren kaynaklara göre, ABD, yapay zek çiplerinin veri merkezlerinde kullanımını hem ülke hem de şirket bazında sınırlamak istiyor.
Açıklanması beklenen bu yeni düzenlemeler, ABD’nin dost ülkelerdeki teknoloji geliştirme ve hesaplama gücünü desteklemeyi ve dünya genelinde şirketleri “Amerikan standartlarını benimsemeye teşvik etmeyi” amaçlıyor. Böylece yarı iletken ticaretine yönelik kısıtlamalar dünya çapında genişletilecek.
Üç kategorili yeni ihracat kontrol sistemi
Yeni kurallar çerçevesinde üç farklı ihracat kontrol düzeyi oluşturulacak:
Birinci grup, ABD ve Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Almanya ve Hollanda gibi 18 müttefik ülkeyi kapsayacak. Bu gruba Kanada, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler de dâhil edilecek. Şirketler, bu ülkelerde yapay zekâ çiplerini özgürce kullanabilecek ve veri merkezleri kurabilecek. Ayrıca, bu ülkelerdeki şirketler ABD hükümetinden izin alarak diğer bölgelerdeki veri merkezlerine çip tedarik edebilecek. Ancak bu tedarik, toplam hesaplama kapasitelerinin dörtte birini ve bir ülkedeki oranlarının yüzde 7’yi geçmemesi şartına bağlı olacak. Ayrıca, bu şirketlerin ABD’nin güvenlik gerekliliklerine uyum sağlaması gerekecek.
İkinci grupta yer alan ülkeler için yapay zekâ çiplerinin kullanımına belirli sınırlamalar getirilecek. Bu kısıtlamalar, Nvidia ve Advanced Micro Devices gibi Amerikan şirketlerinin ürettiği çiplerin kullanımını kapsıyor. Ancak, bu ülkelerdeki şirketler, ABD’nin insan hakları ve güvenlik gerekliliklerini kabul ederek ulusal kısıtlamaları aşabilir ve daha yüksek limitlere ulaşabilir. Bu düzenlemeler, dünya genelinde güvenli bir ortamda yapay zekâ geliştiren ve uygulayan güvenilir bir şirket grubu oluşturmayı hedefliyor.
Üçüncü grupta Rusya, Çin, İran, Venezuela ve Afrika’daki birçok ülkeyi kapsayan bu grup için neredeyse tam bir yasak uygulanacak. Bu gruptaki yaklaşık 25 ülke, ABD’nin silah ihracatı ambargosuna tabi bulunuyor.
Beyaz Saray’a göre, Amerikan yapay zekâ çipleri, Çin yapımı çiplere kıyasla çok daha üstün. Bu nedenle, birçok şirket ve ülke, Amerikan teknolojilerine erişim sağlamak için belirlenen tüm engelleri aşmaya istekli.
Bu durum, ABD’ye küresel yapay zekâ gelişimini kontrol etme ve “hem şirketleri hem de ülkeleri Pekin’in yörüngesinden çıkarma” fırsatı sunuyor. ABD Temsilciler Meclisi’nin Çin Özel Komisyonu tarafından Ticaret Bakanı Gina Raimondo’ya gönderilen dilekçede, bu fırsata dikkat çekildiği belirtiliyor.