DİPLOMASİ

Birleşik Krallık ile AB arasında ‘göçmenleri geri gönderme’ gerilimi

Yayınlanma

Fransa’nın Manş Denizi’nden geçen göçmenlerini geri almayı reddetmesine rağmen İrlanda’nın sığınmacıları Britanya’ya gönderme sözü vermesinin ardından, Birleşik Krallık hükümeti AB’yi çifte standart uygulamakla suçladı.

Tartışma, İrlandalı bakanların, Ruanda’ya sınır dışı edilmemek için Birleşik Krallık’tan gelen mültecileri geri göndermek üzere acil durum yasaları hazırlayacaklarını açıklamalarının ardından patlak verdi.

Fakat Muhafazakâr Partili bakanlar, Manş Denizi üzerinden küçük teknelerle gelen sığınmacıları Fransa’ya geri gönderemedikleri için bu öneriyi ‘umutsuz girişim’ olarak değerlendiriyor.

The Telegraph’a konuşan Birleşik Krallık hükümetinden bir kaynak, “AB, sığınmacıları Fransa’ya geri gönderebileceğimizi kabul edene kadar İrlanda üzerinden AB’den herhangi bir sığınmacı iadesini kabul etmeyeceğiz. Tamamen Ruanda planımızı hayata geçirmeye odaklanmış durumdayız ve teknelerin Manş Denizini geçmesini engellemek için Fransızlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

Dün Daily Mail gazetesi, uluslararası öğrenci, işçi ve ziyaretçilerin ‘arka kapıdan’ Birleşik Krallık’ta kalabilmek için sığınma talebinde bulunduklarını bildirmişti.

Gazete tarafından elde edilen rakamlar, Mart 2023’e kadar olan yılda vize sahipleri tarafından 21.525 sığınma talebinde bulunulduğunu ve bunun yıllık yüzde 154’lük bir artışa tekabül ettiğini gösterdi.

Londra-Paris geri kabul anlaşması geçersiz

Pazartesi günü, İçişleri Bakanlığı Ruanda’ya sınır dışı edilmek üzere sığınmacıları gözaltına almaya başlayacak. Hükümet ilk uçuşların yaz aylarında gerçekleşmesini umuyor.

Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Lord Cameron, kaçakçılık çetelerinin çökertilmesine yardımcı olmak ve insanların Manş Denizini geçerek tehlikeli bir yolculuğa çıkmalarını engellemek amacıyla Fransa ile yapılan göçmen geri dönüş anlaşmasının Brexit sonrasında ‘mümkün olmadığını’ belirtmişti.

Bakana göre şu anda içinde bulunulan durum, Başbakan olduğu dönemde yürürlükte olan, göçmenlerin Britanya’ya vardıklarında Fransa’ya geri gönderilmelerini öngören anlaşmanın tekrarlanamayacağı anlamına geliyor.

İrlanda: Ruanda planı nedeniyle sığınma başvuruları arttı

Geçtiğimiz hafta İrlanda Başbakan Yardımcısı Micheal Martin, Birleşik Krallık’ın Ruanda politikasının İrlanda’yı etkilediğini” çünkü insanların Birleşik Krallık’ta kalmaktan korktuklarını ve bunun yerine İrlanda’da sığınma aradıklarını söylemişti.

Harris’in açıklamalarının ardından İrlanda Adalet Bakanı Helen McEntee pazar günü ulusal yayın kuruluşu RTE’de sığınmacıları Britanya’ya geri gönderme planını tartıştı.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, artan göç rakamları nedeniyle artan kamuoyu baskısıyla karşı karşıya olduğu için önerilerin bu hafta kabinesine getirilmesini istedi.

Birleşik Krallık’ın Kuzey İrlanda Bakanı Chris Heaton-Harris’in pazartesi günü üst düzey İrlandalı yetkililerle bir araya gelerek Londra’nın tutumunu netleştirmesi bekleniyor.

Brexit öncesi iltica yapısı artık geçerli değil

Brexit’ten önce göçmenlerin AB ülkelerine geri gönderilmesi Dublin Anlaşması ile düzenleniyordu ve bu anlaşma uyarınca göçmenler varış noktalarına ulaşmadan önce geçtikleri güvenli bir üçüncü ülkeye geri gönderilebiliyorlardı.

Bu, Birleşik Krallık’tan İrlanda’ya giden sığınmacıların ya da Fransa’dan Birleşik Krallık’a ulaşan göçmenlerin, güvenli bir üçüncü ülkeden, yani Birleşik Krallık ya da Fransa’dan geçtiklerinin gösterilmesi halinde geri gönderilebilecekleri anlamına geliyordu.

Fakat Birleşik Krallık AB’den ayrılırken bu uygulamadan da ayrıldı ve Brexit görüşmeleri sırasında bu anlaşmanın devamı niteliğinde bir anlaşma imzalanmadı; yani AB ülkeleri ile Birleşik Krallık arasında resmi bir geri kabul anlaşması bulunmuyor.

Bununla birlikte Brexit sonrasında Birleşik Krallık ile İrlanda arasında, İrlanda’nın sığınmacıları Birleşik Krallık’a geri gönderebileceği yönünde bir düzenleme yapılmıştı. 

Ne var ki İrlanda Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz ay, İrlanda hükümetinin Birleşik Krallık’ı sığınmacıları geri gönderebileceği ‘güvenli üçüncü ülke’ olarak ilan etmesinin, Ruanda Yasa Tasarısı nedeniyle hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Hükümetin acil yasa teklifi bu kararı bozmayı amaçlıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version