DİPLOMASİ

Birleşik Krallık, savaş sonrası Ukrayna semalarında devriye gezmeye hazırlanıyor

Yayınlanma

Birleşik Krallık, savaşın sona ermesi ve barışın sağlanmasının ardından Ukrayna semalarında devriye gezmek üzere Typhoon savaş uçaklarını görevlendirmeye hazırlanıyor. Bu plan, NATO’nun Baltık ülkelerinde uyguladığına benzer bir hava polisi misyonu oluşturulmasını içeriyor.

İngiliz hükümeti ve Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden kaynaklar, The Times‘a İngiltere’nin, savaş sona erdikten ve barış anlaşması imzalandıktan sonra Ukrayna semalarında devriye gezmek üzere Typhoon savaş uçaklarını görevlendirebileceğini bildirdi.

Londra’nın, NATO’nun 2004’ten beri Baltık ülkelerinin hava sahasını koruduğu programa benzer bir “hava polisi” misyonu kurmayı değerlendirdiği belirtildi.

The Times‘a konuşan kaynaklardan biri, bu seçeneğin, ülke üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasından daha olası olduğunu, zira bu durumda uçakların Ukrayna semalarında 24 saat devriye gezmesi gerekeceğini ifade etti.

Polonya’da konuşlandırılması planlanan ve her an havalanmaya hazır onlarca “ağır silahlı” savaş uçağının bu “polis misyonunda” yer alacağı düşünülüyor.

The Times‘a göre, bu çözüm Ukrayna için güvenlik garantilerinin bir parçası olabilir ve sahada barış anlaşmalarına uyulup uyulmadığını denetlemek üzere daha küçük bir askeri birliğin getirilmesine olanak tanıyabilir.

İngiltere’nin bu durumda önemli sayıda uçak ve hava savunma sistemi konuşlandırması gerekecek.

Konuyla ilgili görüşmelerin henüz erken aşamada olduğu belirtilirken, The Times‘ın Kraliyet Hava Kuvvetleri’ndeki kaynağı, “Bize ne söylenirse yapmaya hazırız,” ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy daha önce, ülkesinin askeri çatışma sona erdikten sonra Rusya’nın tekrar saldırmasını önleyebilecek 100 bin Avrupalı barış gücüne ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Fakat The Washington Post‘a göre, Avrupa Birliği (AB) sadece 25 bin ila 30 bin asker gönderebilecek durumda.

Almanya, İtalya ve Polonya bu kararın uygunluğundan şüphe duyarken, Fransız barış güçlerinin Rus ordusuyla temas hattına değil, askerleri eğitecekleri ve Ukrayna ordusuna malzeme sağlayacakları Ukrayna’nın gerisine gönderilmesini önerdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupalı barış güçlerinin Ukrayna’da konuşlandırılması fikrini destekledi, ancak ABD birliğinin olmayacağını vurguladı.

Ukrayna’ya askeri müdahalenin başlamasından bu yana ABD ile Rusya arasında yapılan ilk resmi görüşmelerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Avrupa güçlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılması önerilerinden memnun olmadığını dile getirdi.

Lavrov, Rus tarafının Amerikalı yetkililere, NATO birliklerinin Ukrayna topraklarında “yabancı bir bayrak altında, Avrupa Birliği bayrağı veya ulusal bayraklar altında” bile olsa görünmesinin kabul edilemez olduğunu ilettiğini söyledi.

Riyad’daki ABD-Rusya müzakerelerinden ilk sonuçlar

Çok Okunanlar

Exit mobile version