Bloomberg’e göre Rusya Devlet Başkanı Putin, Trump ile yapılacak görüşmelerde Ukrayna’nın NATO üyeliğinden kalıcı olarak vazgeçmesini ve ordusunu önemli ölçüde küçültmesini talep edecek. Ayrıca, Rusya’nın savaş sırasında ele geçirdiği Ukrayna topraklarının en az yüzde 20’si üzerinde kontrolü elinde tutmayı hedefliyor.
Bloomberg‘in “Kremlin’e yakın kaynaklara” dayandırdığı iddiasına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donald Trump ile yapılacak Ukrayna görüşmelerinde, Kiev’in NATO ile askeri işbirliğini kökten azaltmasını ve bloğa üyelik planlarından kalıcı olarak vazgeçmesini talep etmeyi planlıyor. Kaynaklar, Moskova’nın savaş alanında avantajlı olduğunu ve bu nedenle Ukrayna’nın sınırlı askeri güce sahip tarafsız bir devlete dönüşmesini sağlamak istediğini belirtti.
Kremlin’in tutumu, NATO üyesi ülkelerin tekil olarak Ukrayna’ya silah tedarik etmeye devam edebileceği, ancak bu silahların Rusya’ya karşı veya kaybedilen toprakları geri almak için kullanılmaması gerektiği yönünde. Kaynaklara göre Putin, Rusya’nın üç yıllık savaşta ele geçirdiği toprakların en az yüzde 20’si üzerinde fiili kontrolü elinde tutmasını da talep ediyor. Moskova, bazı “toprak takaslarına” açık olduğunu belirtirken, Kiev yönetiminin kontrolü altında kalan Kursk oblastındaki yüzlerce kilometrekarelik alanın durumu da gündemde.
Bloomberg‘in aktardığına göre, Kremlin’in talepleri sertleşti: Yaklaşık bir yıl önce Putin, ABD’ye yaptığı resmi olmayan açıklamalarda, Ukrayna’nın tarafsız statüsü talebinden vazgeçebileceğini ve hatta gelecekte NATO’ya katılmasına izin verebileceğini söylemişti. Fakat o zamandan bu yana Ukrayna ordusunun cephedeki durumu kötüleşti, Rus birlikleri Donbass’ta yeniden taarruza geçti ve bu durum Putin’e daha fazla güven verdi.
Şu anda Rusya ve Ukrayna, Bloomberg’in verdiği bilgiye göre, her iki ülkenin nükleer santrallerini saldırılardan korumak amacıyla Katar’da sınırlı müzakereler yürütüyor.
Putin, Ukrayna görüşmelerinin temeli olarak “İstanbul anlaşmalarını” gösteriyor. Mart 2022’de, Rusya birliklerinin Kiev yakınlarında konuşlandığı, Harkov’u kuşattığı ve Herson’u kontrol altında tuttuğu sırada geliştirilen bu barış anlaşması taslağı, Ukrayna ordusunun 85 bin kişiye indirilmesini ve 342 tankla sınırlandırılmasını öngörüyordu. Ukrayna ise 250 bin kişilik bir ordu, 800 tank ve 280 km menzilli füzelerde ısrar ediyordu.