Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 13 (SDG 13) himayesinde, ‘iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele için acilen harekete geçilmesi’ amacıyla bir iletişim projesi başlatıldı.
Resmi halkla ilişkiler bilgilendirmesine göre, Wikipedia çevrimiçi ansiklopedisinin editörleri, diğerlerinin yanı sıra Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Stockholm Çevre Enstitüsü tarafından seçilen ‘içerik uzmanları’ ile birlikte çalışacak.
Ekipler, 2024 ortasına kadar, ‘önemli günlük sayfa görüntülemelerine’ sahip Wikipedia makalelerini izleyecek ve düzeltecek. Sitenin girdilerinin ‘genellikle internet arama sonuçlarının en üstünde yer aldığına’ dikkat çeken Wikipedia, ‘iklim değişikliği bilgisinin yaygınlaştırılmasına yardımcı olmada kilit bir rol’ oynayacak.
Geçtiğimiz sonbaharda Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘dezenformasyonla mücadele’ konulu bir panelinde konuşan BM Küresel İletişimden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming, BM’nin, kullanıcıların iklim değişikliğiyle ilgili olarak gördükleri ve görmedikleri içerikleri etkilemek için Google gibi büyük arama motorları ve sosyal medya platformlarıyla ortaklık yaptığını açıklamıştı.
Fleming, “Çok daha proaktif hale geliyoruz. Bilimin sahibi biziz ve dünyanın bunu bilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve platformların kendileri de bunu biliyor,” demişti.
Mart ayında Stratejik Diyalog Enstitüsü (ISD), Birleşik Krallık Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı (DCMS) tarafından ‘sosyal medyada iklimle ilgili yanlışların/dezenformasyonun analiz edilmesi’ için verilen üç aylık bir devlet sözleşmesi üzerinde çalışmaya başlamıştı. ISD, belirli konulardaki ‘dezenformasyonun kökünü kazımak için’ Batılı hükümetler, vakıflar ve teknoloji devlerinden oluşan geniş bir gruptan fon alıyor.