AVRUPA

Borrell’den ABD’ye İsrail eleştirisi

Yayınlanma

AB dış ilişkiler şefi Josep Borrell pazartesi günü uluslararası toplumu, özellikle de ABD’yi, ‘Gazze’de öldürülen sivillerin sayısının artması ışığında İsrail’e silah sağlamayı durdurmaya’ çağırdı.

AB bakanları toplantısında konuşan Borrell, “Herkes Tel Aviv’e gidip yalvarıyor, lütfen sivilleri koruyun, bu kadar çok kişiyi öldürmeyin. Kaç tanesi çok fazla?” diye sordu.

Uluslararası toplum ölü sayısı konusunda endişeliyse, ‘belki de silah tedarikini yeniden düşünmek zorunda’ diyen Borrell, Hollanda hükümetine F-35 savaş uçakları için İsrail’e bileşen sevkiyatını durdurmasını emreden Hollanda mahkemesinin kararına da atıfta bulundu.

Brüksel’den İsrail’e ‘Refah’ uyarısı

AB diplomasi şefinin yorumları, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen hafta İsrail’in Gazze Şeridindeki Hamas’a verdiği yanıtın ‘aşırı’ olduğunu söylemesinin ardından geldi. Gazze’nin sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail’in misilleme saldırılarında ölenlerin sayısı 28.000’i aştı.

Borrell, ABD’nin 2006’da Lübnan’la yaşadığı çatışmada İsrail’e silah tedariki konusunda benzer bir karar aldığını belirterek, o zaman da ‘İsrail’in savaşı durdurmak istemediğini’, bunun da ‘bugün olanın aynısı’ olduğunu söyledi.

Refah’a yönelik olası İsrail harekatına da değinen Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘kimseyi dinlemediğini’ savunarak, “[Filistinlileri]  nereye tahliye edecekler? Ay’a mı?” dedi.

AB’den UNRWA’ya destek

Öte yandan AB bakanları, İsrail’in, çalışanlarını 7 Ekim’deki Hamas saldırılarına ‘yardım ve yataklık ettiği’ iddiaları üzerine kısa süre önce toplun ağzına koyduğu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) desteklerini dile getirdiler.

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, “Birçok üye ülke Gazze için bir alternatif olmadığını ve finansman boşluklarını önlememiz gerektiğini belirtti,” dedi.

Gennez, ‘üye devletler arasında tüm taraflardan tam şeffaflığa ihtiyaç duyulduğu konusunda bir anlaşma’ olduğunu söyledi ve İsrail raporlarının ayrıntılarının bağışçı ülkelerle veya UNRWA’nın kendisiyle paylaşılmadığını da sözlerine ekledi.

Borrell de “İsrail hükümetinin UNRWA’dan kurtulmak istediği bir sır değil,” dedi. AB diplomasi şefi, UNRWA’nın feshedilmesinin tek yolunun ‘iki devletli çözüm’ olduğunu dile getirdi.

İsrail’in iddialarından bu yana birçok AB ülkesi ve uluslararası bağışçı, UNRWA’ya sağlanan fonları askıya aldı ve ajansın bütçesini yarıdan fazla azalttı.

Avrupa Komisyonu, iki soruşturma devam ettiği için ay sonuna kadar BM ajansına 82 milyon avroluk bir ödeme yapıp yapmayacağına henüz karar vermedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version