DİPLOMASİ
Brezilya lideri Lula, Japonya ziyaretinde Trump’ın vergileriyle mücadele sözü verdi

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva perşembe günü Tokyo’da serbest ticareti ve çok taraflılığı savunurken, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerine karşılık verme tehdidinde bulundu.
Lula, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ile görüşmesinden bir gün sonra gazetecilere verdiği demeçte “Çok taraflılık önemlidir” dedi. ABD’yi kastederek “Bir zamanlar serbest ticareti savunan ülke şimdi korumacılığı savunuyor” dedi.
Bununla birlikte Lula, hükümetinin aynı şekilde karşılık vermeye ve ABD’ye “karşılıklı gümrük vergileri uygulamaya” hazır olduğunu söyledi. Lula’nın açıklamaları, Trump’ın yabancı menşeli otomobillere %25’lik yeni bir gümrük vergisi getireceğini açıklamasından saatler sonra ve Beyaz Saray’ın “kurtuluş günü” olarak adlandırılan 2 Nisan’da küresel ticaret ortaklarına yönelik yeni gümrük vergilerini açıklamasından günler önce geldi.
Lula ve Ishiba görüşmelerinde serbest ticarete olan ortak bağlılıklarını vurguladılar ve 2030’a kadar olan beş yıllık dönem için “Japonya-Brezilya Stratejik ve Küresel Ortaklık Eylem Planı”nı ortaya koydular. Belgede “Japonya ve Brezilya serbest, açık, adil, kurallara dayalı, ayrımcı olmayan ve eşitlikçi bir çok taraflı ticaret sistemine olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etmektedirler” ifadeleri kullanıldı.
Perşembe günü Lula, Trump’ın Japonya’dan gelenler de dahil olmak üzere yabancı otomobillere %25 vergi uygulayarak ne elde etmeyi umduğunu “anlayamadığını” söyledi. “Bu aynı zamanda ABD için de bir dezavantajdır” dedi ve ekledi: “Enflasyona neden olacak. … Başkan Trump henüz anlamamış olabilir ama zaman her şeyi gösterecek.”
Trump bu ay ayrıca ithal çelik ve alüminyuma %25 gümrük vergisi getirdi. Brezilya bu metallerin önemli bir ihracatçısı. Lula, hükümetinin Dünya Ticaret Örgütü’ne başvuracağını söyledi.
Trump’ın otomobil tarifeleri Japonya ve Güney Kore’yi alarma geçirdi
Bazı gözlemciler Brezilya’nın da ABD-Çin ticaret savaşından bir ölçüde faydalanabileceğini ve soya fasulyesi gibi tarımsal ürünlerde daha rekabetçi bir tedarikçi haline gelebileceğini belirtti. Trump’ın Çin’e iki tur %10’luk ek gümrük vergisi getirmesinin ardından Pekin de bu ayın başında soya fasulyesi de dahil olmak üzere bir dizi ABD tarım ürününe %10-15 oranında gümrük vergisi getirerek karşılık verdi.
Lula yine de “herhangi bir sektörde artan gümrük tarifelerinden endişe duyduğunu” söyledi ve ABD ile Çin arasında soğuk bir ticaret savaşına “izin verilmemesi gerektiğinden” yakındı.
“Ticaret serbest olmalıdır” dedi.
Ticaret Savaşı 2.0: Çin, ABD tarım ürünlerine gümrük vergisi getirdi
Bu yılın ikinci yarısından itibaren Güney Ortak Pazarı’nın (Mercosur) dönem başkanlığını da yürütecek olan Lula, bu felsefeyi sürdürmeyi ve başta Japonya olmak üzere Asya ile ticari bağları sıkılaştırmayı umuyor. Perşembe günü yaptığı açıklamada “AB ile olduğu gibi Mercosur ile Japonya arasında da bir anlaşma imzalanması için aktif olarak çalışacağım” dedi.
Aralık ayında Avrupa Birliği ve Mercosur 25 yıl süren müzakerelerin ardından bir ticaret ve işbirliği anlaşması imzaladı. Mercosur’un büyük bir ticaret bloğuyla yaptığı tek anlaşma olan bu anlaşma, Avrupa’dan gelen ürünlere Japonya veya ABD’den yapılan ithalata göre avantaj sağlıyor. Ancak Lula, Brezilya’nın Mercosur başkanlığı sırasında Japonya ile müzakereleri başlatmak istediğini, ancak Japonya’daki siyasi kaygıların zorlu bir mücadeleye yol açabileceğini söyledi.
Aynı şekilde Brezilya, Tokyo’nun sığır spongiform ensefalopatisi (BSE) endişeleri de dahil olmak üzere güvenlik konusundaki ihtiyatlı tutumu nedeniyle uzun süredir dondurulmuş olan sığır eti ithalatını yeniden başlatması için Japonya’yı zorluyor. Lula, “Japonya’nın mümkün olan en kısa sürede Brezilya’daki üretim tesislerini denetlemek üzere bir heyet göndermesine izin vereceğiz,” dedi. “Diğer tüm ülkelerden daha kaliteli ve daha ucuz fiyatlarla sığır eti sağlayabiliriz. Bu yıl içinde bir çözüm bulmayı umuyoruz” diye ekledi.
Lula, Brezilya’yı Çin ve Hindistan gibi BRICS ortaklarının yanı sıra “Küresel Güney”in yükselen uluslarının kilit sesi olarak konumlandırmaya çalışıyor.
Perşembe günkü basın toplantısında Lula, Washington’un küresel meselelerde söz sahibi olmaması gerektiği konusunda ısrar etti.
“ABD Başkanı dünyanın patronu değildir” dedi ve ekledi: “Ortak ülkelerle görüş alışverişinde bulunduktan sonra karar vermelidir.”