AVRUPA

Britanya’da sendikalar Sunak’ın grev karşıtı yasasına karşı harekete geçiyor

Yayınlanma

Birleşik Krallık sendikaları, kamu sektörü çalışanlarını grev sırasında çalışmaya ya da işten atılmaya zorlayacak yeni yasalar nedeniyle Rishi Sunak hükümetiyle ‘her gün’ mücadele etme sözü verdi.

Sendikaların çatı kuruluşu İşçi Sendikaları Kongresi (TUC), söz konusu mevzuat nedeniyle hükümeti Birleşmiş Milletlerin işçi hakları konusundaki gözlemcisi olan Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) şikâyet ediyor.

TUC Genel Sekreteri Paul Nowak Pazartesi günü Liverpool’da düzenlenen yıllık konferansta yaptığı konuşmada, “Grev gününde çalışmayı reddetmesi nedeniyle ilk işçi işten atıldığında, işyerlerinde ve grev hattında bununla mücadele edeceğiz. Bu hareket, bu yasa yürürlükten kaldırılana kadar her gün bu yasayla mücadele edecektir,” dedi.

Nowak, delegelere yasanın işçilere ‘oturun ve çenenizi kapatın’ demek için tasarlandığını söyledi ve “Bu olmayacak, benim gözetimimde olmayacak,” diye ekledi.

Tartışmalı yasa, Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), okullar, demiryolu hizmeti ve pasaport ofisleri de dahil olmak üzere Birleşik Krallık kamu sektörünün birçok alanında bir yıl süren eylemlerin ardından Temmuz ayında yasalaştı.

Muhalefetteki İşçi Partisi iktidara geldikten sonraki 100 gün içinde yasayı yürürlükten kaldırma sözü verdi. Gölge Savunma Bakanı Dan Jarvis Pazartesi günü GB News’e verdiği demeçte mevzuatın ‘son derece kusurlu’ olduğunu ve ‘ülke çapında çok önemli sayıda işveren tarafından desteklenmediğini’ söyledi.

İşçi Partisi, şu anda anketlerde Muhafazakâr Parti’nin bir hayli önünde görünüyor.

Sendika liderleri bugün, yeni grev karşıtı yasayı ele almak üzere harekete geçmeyi oylayacak. TUC konferansında, aralarında hemşireler, doktorlar, demiryolu personeli ve memurların da bulunduğu işçilerin aylarca süren eylemlerinin ardından Sunak tarafından çıkarılan yasaya ‘uyulmaması’ konusunda bir oylama yapılacak.

Çok Okunanlar

Exit mobile version