Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak Perşembe günü yaptığı açıklamada, yeni bir anlaşma kapsamında ‘benzer düşünen hükümetlerin’ sekiz önde gelen teknoloji şirketinin yapay zeka modellerini piyasaya sürülmeden önce test edebileceklerini söyledi.
Perşembe günü Bletchley Park’ta düzenlenen iki günlük yapay zekâ zirvesinin kapanışında Sunak, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Singapur, ABD ve Britanya’nın önde gelen şirketlerin yapay zekâ modellerini test etmek üzere imzaladığı anlaşmayı duyurdu.
Sunak gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar yeni yapay zeka modellerinin güvenliğini test edenler, bu modelleri geliştiren şirketlerdi. Bu değişmeli,” dedi.
Benzer düşünen hükümetler ve yapay zeka şirketlerinin ‘dönüm noktası niteliğinde’ bir anlaşmaya vardığını ileri süren İngiliz lider, yeni yapay zeka modellerinin piyasaya sürülmeden önce güvenliğinin test edilmesi için şirketlerle devletlerin birlikte çalışacağını söyledi.
Sunak, “Bu, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte aldığım, İngiliz ve Amerikan hükümetlerinin en gelişmiş öncü modelleri test etmek için kamu sektörü kapasitesine sahip dünya lideri yapay zeka güvenlik enstitüleri kurma kararı sayesinde mümkün oldu,” dedi.
Amazon, Google, Meta gibi şirketler işbirliği yapacak
Sunak, sekiz şirketin, yeni enstitünün öncüsü olan Frontier AI Taskforce’a halihazırda verilen erişimi ‘derinleştirmeyi’ kabul ettiğini söyledi. Bu şirketler şunlar: Amazon Web Services, Anthropic, Google, Google DeepMind, Inflection AI, Meta, Microsoft, Mistral AI ve Open AI.
Erişim şu anda gönüllülük esasına göre veriliyor, fakat ABD hükümeti bu hafta yayınlanan başkanlık emri kapsamında belirli güvenlik bilgilerinin verilmesi için bağlayıcı şartlar getirdi.
Sunak ayrıca, ‘frontier AI’ adı verilen teknolojinin riskleri konusunda uluslararası bir danışma paneli kurulması için dün ülkelerle varılan anlaşmanın ayrıntılarını da açıkladı. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) örnek alınarak oluşturulacak bu panel, zirveye katılan 28 ülkenin temsilcilerinden oluşacak. İngiliz hükümeti bu panel için sekretarya desteği sağlayacağını açıkladı.
Panel aynı zamanda akademisyen Yoshua Bengio’yu, öncü yapay zekanın riskleri ve yetenekleri hakkında bir ‘Bilimin Durumu’ raporu hazırlaması konusunda destekleyecek. Rapor politika önerilerinde bulunmayacak fakat uluslararası ve ulusal politika yapımını bilgilendirmek üzere kurgulanacak.
Rapor, önümüzdeki yılın ilk yarısında Güney Kore’de yapılacak bir sonraki güvenlik zirvesi öncesinde yayınlanacak.