AVRUPA

Bulgaristan: Rus Lukoil, AB’nin petrol ambargosunun uygulanmaması karşılığında iki kat fazla vergi ödemeyi kabul etti

Yayınlanma

Bulgaristan’da Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (DPS) meclis grup başkanı Delyan Peevski, Rus enerji şirketi Lukoil’in Bulgaristan’daki rafinerisinin, Bulgar parlamentosunun Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatını yasaklama tehdidinde bulunmasının ardından devlete neredeyse iki kat daha fazla vergi ödeme sözü verdiğini öne sürdü.

Peevski, hükümetin milletvekilleriyle gerçekleştirdiği ve tamamen şirketin Bulgaristan’daki varlığı ve Rus ham petrolünü işleme hakkı konularına ayrılmış olan toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında “Derogasyonun iptal edilmesi tehdidi sayesinde Lukoil, 500 milyon levanın (250 milyon avro) üzerinde vergi ödeme sözü verdi,” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı petrol ambargosundan 2024 yılı sonuna kadar muafiyeti bulunuyor ve bu muafiyet Lukoil’in Bulgar rafinerisine özel.

Hükümet şimdiye kadar Lukoil’in devlet bütçesine 135 milyon avro vergi katkısında bulunmasını bekliyordu ancak Peevski, parlamentonun AB’nin Rusya’ya uyguladığı petrol ambargosunu askıya alması halinde şirketin 250 milyon avro ödeme sözü verdiğini belirtti.

Peevski, “Lukoil bizi açıkça duysun, Bulgaristan’da vergilerini ödemeyeceklerini düşünemezler,” diye konuştu.

Bulgaristan’ın petrolden aldığı vergi, Brent ham petrol fiyatı ile Lukoil rafinerisinden alınan Rus Ural petrolü arasındaki farka göre belirleniyor. Söz konusu vergi, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından Şubat 2023’te uygulamaya konuldu ancak yasanın AB Komisyonu’na bildirimi henüz tamamlanmadı.

Mediapool haber sitesine göre, bu nedenle ödenmesi gereken tutarlar hükümet tarafından henüz tahsil edilmedi.

Parlamentodaki en etkili iki parti GERB ve DPS çok daha fazlasında ısrar ederek Lukoil’in Bulgaristan Enerji Güvenliği Fonu’na ödemesi gereken birikmiş aylık katkı payları nedeniyle toplam 750 milyon avro ödemesini talep ediyor.

Hükümet, Rusya’dan petrol tedarikinin çok erken kesilebileceği ve bunun da rafineri faaliyetlerini etkileyebileceği endişesini taşıyor.

Bulgaristan, Rusya dışındaki tedarikçilerden petrol almak için gerekli altyapıyı henüz inşa etmedi ve petrol tankerlerinin İstanbul Boğazı’ndan geçişi 25 günlük bir gecikmeyle gerçekleşiyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version