Avrupa

Bundesbank: Almanya borç frenini gevşeterek 220 milyar avro serbest bırakabilir

Yayınlanma

Bundesbank’a göre Almanya, altyapı ve askeri harcamaları artırmak amacıyla 2030 yılına kadar 220 milyar avroya kadar mali alan açmak için anayasal borç frenini gevşetmeli.

Salı günü yayınlanan ve ülkenin borç frenine ilişkin seçeneklerin tartışıldığı bir raporda, öncelikle yatırımları finanse etmek üzere yapısal net borçlanma için gayri safi yurtiçi hasılanın %1,4’üne kadar önemli ölçüde daha yüksek tavanlar öneriliyor.

Bundesbank’a göre böylece, AB kuralları doğrultusunda uzun vadede sürdürülebilir kamu maliyesini sağlarken, altyapı ve savunmayı güçlendirmek için gerekli tedbirleri destekleyen bir konsept sunuluyor.

Bundesbank, “Borç oranı bakımından Almanya uluslararası standartlara göre iyi durumda. Borç frenine yönelik reform önerimiz sağlam kamu maliyesini korurken aynı zamanda acilen ihtiyaç duyulan yatırımları da kolaylaştırıyor,” dedi.

Bundesbank’ın son Aylık Raporu, 2022 yılında sunduğu önerilere dayanan ayrıntılı konsepti özetliyor. Federal Hükümete para politikası açısından önem taşıyan konularda danışmanlık yapmak Bundesbank’ın yasal görevinin bir parçası.

Reform önerisi, AB Antlaşmalarında yer alan %60 referans değerinin borç freninin mihenk taşı olmasına odaklanıyor. Bu öneriye göre, merkezi ve eyalet hükümetleri (ikincisi yatırım hibeleri yoluyla) borç oranının %60’ın altında olması koşuluyla 2030’a kadar toplamda 220 milyar avroya kadar ek borç finansmanı yatırımı yapabilecekt.

Borç oranının %60’ı aşması halinde bu miktar 2030 yılına kadar yaklaşık 100 milyar avro ile sınırlandırılacak.

Fakat reform önerileri tüketim harcamalarının yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacını ortadan kaldırmıyor. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, “Borç frenine yönelik istikrar odaklı bir reform, altyapı ve savunma gibi büyük yatırımlar için ilave alan yaratacak,” diye konuştu.

Teklif somut olarak, borç oranının %60’ın altında olması halinde merkezi hükümetin borçlanma kapsamının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %0,35’inden azami %1,4’üne çıkarılmasını öngörüyor.

Bu kapsam, herhangi bir özel amaca tahsis edilmeyecek “düşük borç tabanı” olarak GSYİH’nin %0,5’ini ve sadece ek yatırım amacıyla GSYİH’nin %0,9’unu içerecek. Bu yatırım bileşeninin bir kısmı, sabit varlık oluşumunun çoğunluğunu oluşturan eyalet ve yerel yönetimlere hibe olarak verilecek.

Borç oranının %60 sınırını aşması halinde %0,9’luk yatırım bileşeni kalacak, ama %0,5’lik “baz” artık kullanılamayacak. Nagel, “Bu, %60’ın altındaki bir borç oranını ödüllendirirken aynı zamanda yatırım için planlama kesinliği yaratacak,” dedi.

Borçlanma ve yatırım koruması için benzer bir kapsam, geçici veya hacim açısından sınırlı olabilecek özel bir fon tarafından da sağlanabilir. Nagel, “Borç freninde daha iyi öngörülebilirlik sağlayan köklü bir reformu tercih ederiz, ancak karşılaştırılabilir mali parametrelere sahip özel bir fon da bir seçenek olabilir,” diye konuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version