Ukrayna ordusunun sınırı geçmesinin ardından Rusya’nın Kursk oblastında çatışmalar üçüncü gün üst üste devam ediyor.
Rusya ordusu, Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) ile birlikte Sudjanskiy ve Korenevskiy bölgelerinde aktif olarak çatışma halinde.
Interfax ajansının haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, bölgedeki Ukrayna güçlerine karşı başarılı saldırılar düzenlendiğini, Ukrayna topraklarından topçu ve insansız hava aracı saldırılarının gün boyunca devam ettiğini bildirdi.
Sınıra yakın Sudja kentindeki durum şiddetini korurken, Rusya Savunma Bakanlığı spesifik ayrıntıları açıklamadı.
Sudja’dakiler de dahil olmak üzere sınıra yakın demiryolu istasyonları geçici olarak kapatıldı.
Rusya Genelkurmayı, saldırının ilk gününde düşman güçlerinin ülke topraklarına 10 kilometre kadar girmesiyle Ukrayna’nın ilerleyişinin durdurulduğunu bildirdi.
Tırmanan çatışmalar karşısında Kursk oblastındaki yetkililer olağanüstü hal ilan etti. Sudja yakınlarındaki tarihi manastırın hava saldırısına uğraması sonucu bir kişi öldü, 17 kişi de tahliye edildi.
Çatışmaların başlamasından bu yana bölgede aralarında VGTRK’dan bir muhabirin de bulunduğu toplam 66 kişi yaralandı.
Tahliyeler devam ediyor ve çatışma bölgesine yakın alanlardan yaklaşık 3 bin kişi tahliye edildi. Rusya hükümeti çatışmalar nedeniyle yerlerinden olanlara maddi tazminat teklif ederken, Devlet Başkanı Vladimir Putin de gerekli kaynakların sağlanacağı konusunda güvence verdi.
Uluslararası alanda Ukraynalı yetkililer, saldırılarının olası müzakerelerde konumlarını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.
Bu arada Avrupa Birliği (AB) ve ABD de Ukrayna’ya desteklerini yineleyerek saldırıların tutumlarını değiştireceği yönündeki endişeleri reddetti.
Strana.ua‘nın aktardığına göre, dün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanı Mihail Podolyak, saldırının amacını Kiev’in müzakere pozisyonunu güçlendirmek olarak tanımladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada Kiev’in Ukryana ordusunun başarısızlıklarının ardından ‘harekete geçmeye’ karar verdiğini söyledi. Zaharova, uluslararası toplumu kenara çekilmemeye ve Ukrayna’nın eylemlerini şiddetle kınamaya çağırdı. Zaharova, ‘Batı’nın alaycı bir sessizlik içinde’ olduğunu vurguladı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baçsözcüsü Peter Stano, Brüksel’in Ukrayna’ya yardım etmeyi sürdüreceğini ve saldırıların bu desteği etkilemeyeceğini belirtti.
Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’un Ukrayna’nın Kursk bölgesinde silah kullanımını sınırlandırmadığını söyledi. Bundan önce Dışişleri Bakanlığı, Kiev’in Kursk oblastında bir saldırı başlatma niyeti hakkında Washington’u önceden bilgilendirmediğini, fakat ABD’nin bunu ‘şaşırtıcı’ bulmadığını dile getirmişti.
Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IMEMO) doçenti Dmitriy Ofitserov-Belskiy, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte söz konusu saldırının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ifade etti:
“Bu baskınla Kiev’in Batılı müttefiklerinin, Ukrayna ordusunun Donbass’taki zorluklar karşısında tükenmediğine ve devasa miktarlarda ve çeşitlilikte silah almaya layık olduğuna ikna edilmesinin ve Batı’nın bu silahların kullanımına ilişkin kırmızı çizgilere riayet etme ısrarından vazgeçmeye zorlanmasının amaçlandığı düşünülürse, şu ana kadar nihai sonucun değişmediğini belirtmek gerekir.”