İki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre Çinli yetkililer önümüzdeki yıl 3 trilyon yuan (411 milyar dolar) değerinde özel hazine tahvili ihraç etmeyi kabul etti ve bu rakam Pekin’in duraksayan ekonomiyi canlandırmak için mali teşvikleri artırmasıyla birlikte kayıtlara geçen en yüksek rakam olacak.
2025 yılı için öngörülen devlet tahvili ihracı planı, bu yılki 1 trilyon yuanlık miktardan keskin bir artış anlamına geliyor ve Pekin’in Donald Trump’ın ocak ayında Beyaz Saray’a dönmesiyle ABD’nin Çin’den ithal edilen mallara uygulayacağı gümrük vergilerinde beklenen artışın yaratacağı darbeyi yumuşatmaya hazırlandığı bir döneme denk geliyor.
Kaynaklar, elde edilecek gelirin diğer girişimlerin yanı sıra sübvansiyon programları, işletmelerin ekipman yenilemeleri ve inovasyon odaklı gelişmiş sektörlere yapılacak yatırımların finansmanı yoluyla tüketimi artırmayı hedeflediğini söyledi.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemedi.
Hükümet, Maliye Bakanlığı ve Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) adına medya sorularını yanıtlayan Devlet Konseyi Bilgi Ofisi, Reuters’in yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Haberin ardından Çin’in 10 yıllık ve 30 yıllık hazine tahvillerinin getirileri sırasıyla 1 baz puan ve 2 baz puan yükseldi.
Gelecek yıl yapılması planlanan özel hazine tahvili ihracı kayıtlara geçen en büyük ihraç olacak ve Pekin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki deflasyonist güçlere karşı koymak için daha da derin borçlanmaya gitme isteğinin altını çizecek.
Çin genellikle yıllık bütçe planlarına ultra uzun vadeli özel tahvilleri dahil etmez, çünkü bu aracı belirli projeler veya politika hedefleri için gerektiğinde gelir toplamak için olağanüstü bir önlem olarak görür.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, gelecek yılın planının bir parçası olarak, uzun vadeli özel hazine bonoları yoluyla toplanacak yaklaşık 1.3 trilyon yuan’ın “iki büyük” ve “iki yeni” programı finanse edeceğini söyledi.
“Yeni” girişimler, tüketicilerin eski arabalarını ya da beyaz eşyalarını takas ederek yenilerini indirimli olarak satın alabilecekleri dayanıklı tüketim mallarına yönelik bir sübvansiyon programı ile işletmeler için büyük ölçekli ekipman yükseltmelerini sübvanse eden ayrı bir programdan oluşuyor.
Resmi belgelere göre, “büyük” programlar demiryolları, havaalanları ve tarım arazilerinin inşası gibi ulusal stratejileri uygulayan ve kilit alanlarda güvenlik kapasitesi oluşturan projeleri ifade ediyor.
Devlet planlamacısı NDRC 13 Aralık’ta Pekin’in bu yılki 1 trilyon yuanlık ultra uzun özel hazine bonolarından elde edilen gelirin tamamını tahsis ettiğini, gelirin yaklaşık %70’inin “iki büyük” projeyi finanse edeceğini ve geri kalanının da “iki yeni” plana gideceğini söyledi.
TARİFELER TEHDİDİ
Kaynaklar, gelecek yıl için planlanan gelirlerin bir diğer büyük bölümünün, Pekin’in elektrikli araçlar, robotik, yarı iletkenler ve yeşil enerji gibi gelişmiş üretim için kullandığı “yeni üretici güçler” yatırımları için olacağını söyledi.
Kaynaklardan biri bu girişim için ayrılan miktarın 1 trilyon yuandan fazla olacağını bildirdi.
Kaynaklar, en büyük kreditörlerin daralan marjlar, azalan karlar ve artan batık kredilerle mücadele ederken, geri kalan gelirlerin büyük devlet bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için kullanılacağını belirtti.
Gelecek yıl yapılacak yeni özel hazine borcu ihracı ülkenin 2023 gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) %2.4’üne denk gelecek. Pekin 2007 yılında bu tür tahvillerle 1.55 trilyon yuan ya da ülkenin o zamanki ekonomik çıktısının %5.7’sini toplamıştı.
Başkan Xi Jinping ve diğer üst düzey yetkililer, 2025 yılı için ekonomik rotayı çizmek üzere 11-12 Aralık tarihlerinde yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nda (bir araya geldi.
Bu toplantının devlet medyasında yer alan özetinde “istikrarlı ekonomik büyümenin sürdürülmesi”, mali açık oranının yükseltilmesi ve gelecek yıl daha fazla devlet borcu verilmesi gerektiği belirtildi, ancak belirli rakamlardan bahsedilmedi.
Reuters geçen hafta kaynaklara dayandırdığı haberinde Çin’in gelecek yıl bütçe açığını GSYH’nin %4’ü gibi rekor bir düzeye çıkarmayı ve ekonomik büyüme hedefini %5 civarında tutmayı planladığını bildirmişti.
Çin ekonomisi bu yıl ciddi bir emlak krizi, yüksek yerel yönetim borcu ve zayıf tüketici talebi nedeniyle zorlandı. Birkaç parlak noktadan biri olan ihracat, Trump’ın kampanya vaatlerini yerine getirmesi halinde yakında %60’ı aşan ABD gümrük vergileriyle karşı karşıya kalabilir.
İhracata yönelik riskler Çin’in iç büyüme kaynaklarına güvenmek zorunda kalacağı anlamına gelirken, tüketiciler düşen emlak fiyatları ve asgari sosyal refah nedeniyle kendilerini daha az varlıklı hissediyor. Zayıf hane halkı talebi de önemli bir risk oluşturuyor.
Geçtiğimiz hafta Çinli yetkililer, Pekin’in tüketim malları ve endüstriyel ekipman takas programlarını daha fazla ürün ve sektörü kapsayacak şekilde genişletmeyi planladığını söyledi.