Ana omurgasını PKK/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) basın sözcüsü Ferhad Şami, Financial Times’a verdiği demeçte ABD’nin bölgeden çekilmesinden korktuklarını söyledi.
PKK/YPG’nin destekçisi ABD’nin Suriye’de yaklaşık 900 askeri personeli bulunuyor, SDG’ye hava desteği ve istihbarat sağlamaya devam ediyor. Ancak 20 Ocak’ta görevi devralacak olan Donald Trump, Washington’ın Suriye’deki varlığına olan karşıtlığını bir kez daha dile getirdi. Trump pazar günü X’teki paylaşımında büyük harflerle “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ BU İŞLE HİÇBİR ŞEKİLDE İLGİLENMEMELİ… DAHİL OLMAYIN!” diye yazdı.
SDG sözcüsü Ferhad Şami, bazı Kürtlerin eski bir senaryonun tekrar yaşanmasından endişe duyduğunu söyledi. Şami, “Açıkçası, aynı senaryonun tekrarlamasından korkuyoruz, [ABD’nin] bizi terk etmesinden korkuyoruz” dedi.
FT’nin haberinin ilgili bölümünde şunlar kaydedildi:
1970’lerin ortalarında ve 1991’deki Körfez Savaşı sırasında Washington, Irak’taki Kürt ayaklanmalarını teşvik etmiş, ancak kendi hedeflerine hedeflerine ulaştıktan sonra desteği keserek Kürtleri misillemelere açık halde bırakmıştı.
Şimdi ABD, Esad’a karşı düzenlenen saldırıda Suriye Ulusal Ordusu (SMO) ile iş birliği yapan ve geçici bir hükümet kurmaya çalışan İslamcı Heyet-i Tahrir Şam’ın (HTŞ) liderlik ettiği isyancı gruplarla iş birliğini değerlendiriyor. Bu arada Trump, tercihinin ne olduğunu açıkça belli etti.
Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Jon Alterman, “40 gün içinde Suriye’den çekilmeye hevesli ve geçmişte [Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip] Erdoğan’a büyük bir hareket alanı tanımaya istekli olan yeni bir ABD başkanımız olacak. Bu sefer farklı bir şey olacak mı?” dedi.
ABD, Ankara’yı SDG’ye saldırmaktan caydırmaya çalıştı, ancak Türkiye bu grubun varlığını bir tehdit olarak görüyor.
Geçen hafta SMO, SDG’nin kontrolündeki Münbic’i ele geçirmek için harekete geçti ve şiddetli çatışmalar başladı. SMO, Türk İHA’ları tarafından desteklendi. SDG sözcüsü Ferhad Şami, SDG’nin çarşamba günü bir Türk İHA’sını düşürdüğünü söyledi. Türkiye ise Suriye sınırına yakın bir tarlada bir İHA’nın düştüğünü belirtti.
Çarşamba günü, ABD arabuluculuğunda SMO ile varılan bir ateşkes sonrasında Münbic’deki çatışmalar sona erdi ve SDG geri çekildi. Şami, Fırat Nehri üzerindeki Teşrin Barajı yakınlarında şiddetli çatışmaların devam ettiğini ve Kobani’deki (Ayn el Arap) güçlerinin topçu ateşi ve saldırı İHA’larının bombardımanı altında olduğunu belirtti.
Doğuda, SDG, Irak sınırına yakın ve son günlerde işgal ettiği kritik bir kasaba olan Deyrizor’dan çekildi. Bu çekilme, HTŞ güçlerinin bölgeye ulaşmasının ardından gerçekleşti. Bir SDG yetkilisi, “Perde arkasında bazı anlaşmalar yapılmış olabilir” dedi ve Deyrizor’da gruplar arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığını ekledi. HTŞ daha önce Kürt savaşçıların Halep şehrinden güvenli bir şekilde ayrılmalarını teklif etmişti.
…Suriye’nin yeni şekline ilişkin tartışmalar, ülke içinde süregelen kırgınlıkları ve ABD ile müttefiki Türkiye arasındaki anlaşmazlıkları daha da şiddetlendirebilir. Alterman, “Suriye parçalandığında aynı fikirde olmamak konusunda anlaşabilirsiniz, ancak bütünleşme sürecine başladığınızda özerkliğin gerçekte nasıl işlediğine dair biraz daha fazla açıklama yapmanız gerekir” dedi: “İşte o zaman işler sarpa saracak.”
…Esad’ın düşüşünden sonra Suriye’de en etkili yabancı aktör olması muhtemel olan Türkiye, uzun süredir SDG’nin, ABD özel kuvvetlerinin bulunduğu Fırat Nehri’nin doğusunda kalması gerektiğini savunuyor.
ABD’li siyasetçiler, SDG’ye ne olacağının, IŞİD’i sınırlama çabalarına ne olacağı açısından kritik olabileceğinden endişe duyuyorlar: SDG, hâlâ IŞİD mahkumlarının bulunduğu gözaltı merkezlerini ve IŞİD üyelerinin ailelerinin kaldığı Hol Kampı’nı yönetiyor. Demokrat Partili bir senatör olan Chris Van Hollen, çarşamba günü Financial Times’a verdiği demeçte, “Ulusal güvenlik çıkarlarımıza net bir şekilde odaklanmalıyız ve bu listenin başında IŞİD’in yeniden dirilmesini önlemek geliyor. Ortaklarımız olan Suriye Kürtlerini desteklemeye devam etmemiz ve onları terk etmeyeceğimizi açıkça belirtmemiz özellikle önemli olacak.”