Asya
Çin lideri Xi Jinping Güneydoğu Asya turu kapsamında Malezya ziyaretine başladı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, iki günlük Vietnam ziyaretini tamamladıktan sonra Güneydoğu Asya turuna devam etmek üzere salı akşamı Malezya başkenti Kuala Lumpur’a indi.
Xi Jinping, Havaalanında Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından karşılandı. Çin lideri cuma günü de Kamboçya’ya geçerek üç ayaklı gezisini tamamlayacak. Gezi, ABD-Çin ticaret savaşının yoğunlaştığı bir dönemde Pekin’in komşularıyla ilişkilerine öncelik verdiği bir dönemde gerçekleşiyor.
Xi, Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’na varışının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Xi, ziyaretinin “verimli” sonuçlar doğurmasını ve ikili ilişkilerde yeni bir “altın 50 yıl” açmasını beklediğini söyledi.
Resmi haber ajansı Xinhua‘ya göre Xi, “Bu ziyareti iki ülke arasındaki geleneksel dostluğu daha da derinleştirmek, karşılıklı siyasi güveni arttırmak, modernizasyonda işbirliğini teşvik etmek ve medeniyetler arasındaki değişimleri ve karşılıklı öğrenmeyi ortaklaşa teşvik etmek için bir fırsat olarak kullanmayı dört gözle bekliyorum” dedi.
Salı günü erken saatlerde Malezya’nın çeşitli medya kuruluşlarında yayınlanan imzalı bir makalede Xi, iki ülkeyi “birlikte gelişen ve ayakta kalan” “dost” komşular olarak tanımladı.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimine pek de üstü kapalı olmayan bir göndermede bulunan Xi, Çin’in Malezya ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) diğer üyeleriyle birlikte “jeopolitik ve kamp temelli çatışma akımlarının yanı sıra tek taraflılık ve korumacılığın karşı akımlarıyla, tarihi barış ve kalkınma eğilimine uygun olarak mücadele etmek” için çalışacağını yazdı.
Xi Malezya’da üç gün geçirecek. Bu Xi’nin on yılı aşkın bir süredir Güneydoğu Asya ülkesine yaptığı ilk ziyaret. Xi’nin Enver İbrahim ile görüşmeler yapması ve ülkenin kralı Sultan İbrahim Iskandar ile bir araya gelmesi bekleniyor. İki ülkenin çarşamba günü bir dizi anlaşma imzalayacağı da ifade edildi.
Xi’nin Malezya gezisinin Pekin ve Kuala Lumpur arasında ticaretin ötesinde altyapı, sanayi siteleri, teknoloji ve emtia gibi diğer kilit alanlara uzanan daha fazla işbirliğinin önünü açması hedefleniyor.
Pazar günü Xinhua’da yayınlanan bir makalede, Malezya’da Çin tarafından desteklenen Doğu Kıyısı Demiryolu Bağlantısı’nda kaydedilen ilerleme övüldü. Haberde 2027 yılında tamamlanması planlanan demiryolu hattı, Pekin’in küresel ticaret ve altyapı bağlantılarını artırma stratejisi olan Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında “prestijli bir proje” olarak tanımlandı.
Makalede ayrıca Çin’in güneyindeki Qinzhou kenti ile Malezya’nın Kuantan kentindeki sanayi bölgelerini bir araya getiren “iki ülke, ikiz parklar” programı gibi ikili girişimler de vurgulandı.
Xi’nin Malezya ziyareti, Kuala Lumpur’un bu yıl ASEAN’ın dönem başkanlığını üstlenecek olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Malezya, 10 üyeli bloğun liderler zirvelerine ve Başbakan Li Qiang’ın da katılması beklenen Çin liderliğiyle toplantılarına ev sahipliği yapacak.
Çin 16 yıldır üst üste Malezya’nın en büyük ticaret ortağı olurken, Malezya da Çin’in ASEAN içindeki en büyük ikinci ticaret ortağı ve blok içindeki en büyük ithalat kaynağı.
Malezya durianları geçtiğimiz ağustos ayından bu yana Çin’de satılıyor ve bu meyve iki komşu ülke arasında artan ekonomik bağların ünlü bir örneği haline geldi.
Bu yılın başlarında Malezya, BRICS’in ortak ülkesi oldu.
Pazartesi günü Çin gümrüklerinden alınan verilere göre, ABD doları bazında Çin’in Malezya’ya ihracatı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.1 artarken, Çin’in Malezya’dan ithalatı yüzde 7.5 arttı.
Xi, Kuala Lumpur’a gitmeden saatler önce Hanoi’de Vietnamlı üst düzey lider To Lam ile Çin-Vietnam demiryolu işbirliği mekanizmasının açılış törenine tanıklık etti.
Vietnam ziyaretinin ikinci gününde Xi, Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong ile bir araya geldi ve liderler iki ülke arasındaki dayanışmayı yineledi.
Pazartesi günü Trump, Çin’in Vietnam ile ekonomik bağlarını derinleştirme çabalarının muhtemelen ABD’yi “mahvetme” planının bir parçası olduğunu ileri sürdü.