ASYA

Çin Merkez Bankası bu yıl faiz oranlarını düşürmeyi planlıyor

Yayınlanma

Çin Halk Bankası (PBoC), ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası ile aynı çizgiye gelmek için daha ortodoks bir para politikasına doğru tarihi bir geçiş yaparken bu yıl faiz oranlarını düşürmeyi planlıyor.

Financial Times’a yaptığı açıklamada Çin Merkez Bankası, 2025 yılında “uygun bir zamanda” faiz oranlarını mevcut yüzde 1,5 seviyesinden indirmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Banka, “faiz oranı ayarlamalarının rolüne” öncelik vereceğini ve Çin para politikasında bir dönüşüm anlamına gelecek olan kredi büyümesi için “niceliksel hedeflerden” uzaklaşacağını da sözlerine ekledi.

Fed gibi çoğu merkez bankası, kredi talebini ve ekonomideki faaliyeti etkilemek için kullandıkları tek bir politika değişkenine, gösterge faiz oranına sahiptir.

Buna karşın PBoC sadece çok sayıda farklı faiz oranı belirlemekle kalmaz, aynı zamanda bankalara kredi defterlerini ne kadar genişletmeleri gerektiği konusunda gayri resmi rehberlik de yapar.

Bu rehberlik on yıllar boyunca ekonomiyi yönetmede en önemli araç olmuş olsa da – krediler imalat, teknoloji ve emlak gibi yüksek büyüme gösteren sektörlere yönlendirildiği için – PBoC içindeki yetkililer artık reformun acil olduğuna inanıyor.

Hong Kong’daki Morgan Stanley’in baş Çin finans analisti Richard Xu, “Faiz reformu muhtemelen 2025 yılında PBoC’nin gerçek odak noktası olacak,” dedi. “Çin’in ekonomik kalkınmasının acilen yalnızca [bankaların kredi defterlerinin] piyasa boyutunu genişletmeye odaklanan bir zihniyetten uzaklaşması gerekiyor” diye ekledi.

Kredi talebi, emlak piyasasındaki uzun süreli yavaşlama nedeniyle çökmüş durumda. PBoC ayrıca kredi büyüme hedeflerinin, risk göz önünde bulundurulmadan gelişigüzel kredi verilmesine yol açmasından korkuyor ki bu da uzun vadede israf anlamına geliyor.

Merkez bankası, “Yüksek kaliteli kalkınmanın gereklilikleriyle uyumlu olarak, bu niceliksel hedefler son yıllarda aşamalı olarak kaldırılmıştır,” dedi. “PBoC, faiz oranı kontrolünün rolüne daha fazla önem verecek ve piyasa odaklı faiz oranlarının oluşumunu ve aktarımını iyileştirecektir” ifadeleri kullanıldı.

Rejim değişikliğinin bir parçası olarak, PBoC geçen yıl ana politika aracının bugüne kadar kullandığı faiz oranları yerine yedi günlük ters repo faizi olacağını açıkladı.

Kredi büyümesi hedeflerine yapılan vurgunun azalması, Çin’de ülke içinde batık borçlara ve çelik gibi küresel endüstrilerde aksamalara yol açan aşırı kapasite artışını dizginleyebilir.

Ancak merkez bankası faiz oranlarındaki değişimi uygulamakta zorlanıyor çünkü hükümet parayı eski kredi genişleme sisteminde daha kolay olan yüksek teknoloji ve imalat sektörlerine yönlendirmek istiyor.

Politikada yapısal bir değişiklik yapmaya çalışırken bile PBoC aynı zamanda Çin ekonomisini yeniden canlandırmak için baskı altında.

Merkez Bankası, Covid-19 salgınından bu yana en agresif teşvik paketinin bir parçası olarak 2024 yılı boyunca yedi günlük faiz oranını iki kez ve mortgage fiyatlarını etkileyen beş yıllık faiz oranını üç kez düşürdü.

Bu hamleler, Çin’in emlak sektöründeki sorunlara ve ABD ile ticaret gerilimlerine rağmen Devlet Başkanı Xi Jinping’in yüzde 5’lik ekonomik büyümeye ulaşma taahhüdü bağlamında geldi.

Katılımcılara göre PBoC guvernörü Pan Gongsheng ve selefleri Yi Gang ve Zhou Xiaochuan, Çin’in en büyük bankalarından bazılarının yetkilileriyle yaptıkları son toplantılarda kredilerin risk bazlı fiyatlandırılması için bastırdı.

Toplantılara katılan bankacılar, piyasa PBoC’nin yönlendirmesine alışkın olduğu için uzun vadeli kredilerin fiyatlandırılmasında olası bir karışıklık konusunda uyarıda bulunarak yeni sisteme geçmenin zorluğuna dikkat çektiler.

Uluslararası yatırımcılar için, PBoC başarılı olursa, Çin para politikası ABD, Avrupa veya Japonya’da alıştıkları sisteme benzemeye başlayacaktır.

Merkez bankası yirmi yıldır ilk kez 2024 yılında finansal sisteme para enjekte etmek için Fed’in politikasını yürüttüğü şekilde açık piyasadan devlet tahvili de satın aldı.

Analistler, PBoC’nin faiz oranlarına dayalı bir sistem için politika kararları almak üzere rutin, kamuya açık toplantılar programı gibi bazı temel bileşenlerden hala yoksun olduğunu söyledi.

JPMorgan Chase’in Çin ekonomisti Haibin Zhu, böyle bir rehberlik olmadan, “piyasa katılımcıları kendilerini bir sonraki adımda ne olacağını tahmin ederken bulabilirler” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version