Çin ekonomisi, resmi verilere göre, şirketlerin ABD’nin gümrük vergilerini artıracağı beklentisiyle ihracatı öne çekmesi ve Pekin’in teşvik çabalarını artırmasıyla, imalat sanayindeki artış sayesinde geçen yıl yüzde 5 büyüdü.
Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), ekonominin 2024’ün dördüncü çeyreğinde “kayda değer bir şekilde toparlandığını”, yıllık yüzde 5,4 büyüdüğünü ve üçüncü çeyrekteki yavaş büyümeden toparlandığını söyledi.
NBS, cuma günü yayınladığı 2024 GSYH verilerinde “Artan [teşvik] politikaları paketi ile güven etkili bir şekilde desteklendi ve ekonomi kayda değer bir şekilde toparlandı” dedi.
Ekonomistlerin yüzde 4,9’luk tahminlerini biraz aşan yıllık rakam, geçen yılki yüzde 5,2’lik büyümenin gerisinde kaldı ve koronavirüs pandemisinin bozduğu yıllar hariç tutulduğunda 1990’dan bu yana görülen en düşük büyüme oldu.
Veriler, Pekin’in güçlü ihracat ve imalatın zayıf hane halkı duyarlılığını dengelediği iki vitesli bir ekonomide güçlü büyümeyi canlandırmaya çalıştığı bir dönemde geldi.
Eylül ayında merkez bankası parasal genişleme ve borsaya destek açıkladı. Pekin ayrıca yerel yönetim borçlarını yeniden finanse etmek ve altyapı ve diğer alanları hedefleyen teşvik harcamalarını hızlandırmak için bir program başlattı.
Ancak ekonomistler Çin’in yerleşik deflasyon riski altında olduğundan endişe ediyor. Üretici fiyatları iki yıldan uzun bir süredir negatif bölgede seyrediyor ve tüketici fiyatları aralık ayında sadece yüzde 0,1 oranında büyüme kaydetti.
NBS direktörü Kang Yi düzenlediği basın toplantısında 2024 yılının “jeopolitik çatışmaların yoğunlaştığı ve ticari korumacılığın arttığı oldukça çalkantılı bir dönem olarak tanımlanabileceğini” söyledi.
Analistler, Pekin’in 2025 yılı için resmi büyüme hedefini mart ayında Ulusal Halk Meclisi toplandığında üst üste üçüncü yıl için yaklaşık yüzde 5 olarak belirlemesini beklerken, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın daha yüksek gümrük vergileri tehdidi nedeniyle ticaretin zorluklarla karşılaşması bekleniyor.
“Dış ortamın olumsuz etkileri derinleşiyor. Yurtiçinde ise talep yetersizliği devam ediyor” diyen Kang, ‘istihdam ve gelir artışının’ baskı altında olduğunu sözlerine ekledi.
Tüketici güveninin uzun süren konut krizinin ortasında zayıf kalması nedeniyle perakende satışlar geçen yıl yüzde 3,5 büyürken, sanayi üretimi imalat sektöründeki güçlü büyüme sayesinde yüzde 5,8 arttı.
Nüfus üçüncü düşüş yılını yaşadı
Çin’in en büyük şehirlerinde konut fiyatları düşerken, Şanghay’da yeni konut fiyatları yükseldi.
Ülkenin uzun vadeli yapısal zorluklarının bir başka işareti olarak, Çin’in nüfusu 2024 yılında neredeyse 1,4 milyon azalarak art arda üçüncü düşüş yılını yaşadı. 9,54 milyona yükselen doğumlar, 10,93 milyon ölümün gerisinde kaldı.
HSBC’nin baş Asya ekonomisti Frederic Neumann, Çin’in ekonomik büyümesi beklentileri aşarken, manşet rakamın “altta yatan bazı kırılganlıkları maskelediğini” söyledi.
Financial Times’a konuşan Neumann, “Büyümedeki artış gerçekten de sanayi üretiminden kaynaklandı ve bu da ABD’nin ithalat kısıtlamaları beklentisiyle ihracatın önden yüklenmesinin desteğine işaret ediyor” dedi ve ekledi: “ABD’nin ithalat kısıtlamaları etkisini göstermeye başladığında bu durum kaçınılmaz olarak bir geri ödemeye yol açacaktır.”
Geçen hafta açıklanan gümrük rakamlarına göre, Çinli üreticilerin durgun iç talebi telafi etmek için üretimlerini artırmasıyla güçlü ihracat büyümesi sayesinde Çin’in dünyanın geri kalanıyla ticaret fazlası 2024 yılında neredeyse 1 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. İthalat büyümesi ise daha mütevazı kaldı.
Neumann, “Çin ekonomisindeki mevcut Aşil topuğu gerçekten de tereddütlü tüketici,” diye ekledi. “Tüm bunlar daha fazla teşvik ihtiyacına, özellikle de tüketici harcama gücünün desteklenmesi ihtiyacına işaret ediyor” dedi.