ASYA

Çin ve Nepal Kuşak Yol Girişimi kapsamında altyapı anlaşmaları imzaladı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping salı günü Pekin’de Nepal Başbakanı KP Sharma Oli’yi ağırlarken, iki ülke altyapı projeleri ve 300 milyon yuan (41 milyon $) nakit yardımı yoluyla bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor.

Devlet haber ajansı Xinhua tarafından yapılan açıklamaya göre Çin, Nepal’i önemli bir komşu olarak görüyor ve Xi stratejik ortaklığı ilerletmek istiyor.

Açıklamada Xi’nin, Pekin’in özellikle Çin’in Kuşak Yol Girişimi kapsamında altyapı inşasına verdiği desteği derinleştireceğini söylediği aktarılıyor. Bu destek Nepal’in “karayla çevrili bir ülkeden karayla bağlantılı bir ülkeye” geçişine yardımcı olacak limanları, elektrik şebekelerini ve iletişim ağlarını da içeriyor. Açıklamada ayrıca iki ülke arasında Himalayalar arası bağlantının giderek gerçeğe dönüşmekte olduğu da vurgulandı.

Nepal Dışişleri Bakanlığı’na göre Oli toplantı öncesinde Başbakan Li Qiang ile bir araya geldi ve dokuz anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalar Katmandu ile Çin sınırı arasındaki yolculuğu hızlandıracak bir tünelin inşası için Pekin’in desteğinin yanı sıra Nepal’in başkentindeki Basantapur Durbar olarak da bilinen tarihi Durbar Meydanı’ndaki eski bir sarayın yeniden inşasını kapsıyor. Dokuz katlı saray 2015 yılındaki depremde hasar görmüştü.

Nepal ve Çin ayrıca 300 milyon yuan tutarında bir nakit yardımı anlaşması imzalarken, Pekin’in Nepal’deki Pokhara Havaalanı’nın inşası için verdiği 216 milyon dolarlık krediden feragat edilmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Oli’nin perşembe gününe kadar sürecek olan dört günlük Çin ziyareti, selefinin güvensizlik oylamasıyla görevden alınmasının ardından temmuz ayında göreve gelmesinden bu yana gerçekleştirdiği ilk ziyaret. Gezi, Oli’nin Nepal’in yeni liderlerinin geleneksel olarak ziyaret ettikleri ilk ülke olan Hindistan’dan davet alamamasının ardından düzenlendi.

Öte yandan analistler, Nepal hükümetinin Kuşak Yol Girişimi (KYG) kapsamında kredi değil sadece hibe kabul etme yönündeki tutumunun iki ülke arasında bazı zorluklar yarattığını değerlendirdi.

Pazartesi günü KYG kapsamındaki inşaat işleriyle ilgili ayrı bir toplantıda Xi, Çinli yetkilileri “mevcut ciddi ve karmaşık uluslararası ortamda” altyapı odaklı girişimi ihtiyatlı bir şekilde ilerletmeye çağırdı.

Devlet medyası People’s Daily’ye göre Xi, “fırsatların zorluklardan daha ağır bastığını” kabul etse de “her türlü risk ve zorluğun uygun şekilde yönetilmesi ve jeopolitik çatışmaların etkisinin etkin bir şekilde ele alınması” için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Çin, 150’den fazla ülke ve 30’dan fazla uluslararası enstitü ile KYG işbirliği belgeleri imzaladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version