Bizi Takip Edin

ASYA

Çin yabancı yatırım için ofis ekipmanlarının üretimi kurallarını esnetebilir

Yayınlanma

Çin, ofis ekipmanlarının ülke içinde üretimi ile ilgili bazı kuralları hafifletmeyi değerlendiriyor.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Çin hükümeti, ülkede faaliyet gösteren yabancı ofis ekipmanı üreticilerinin temel ürün teknolojisini Çin’e devretmesini gerektiren önerilen kuralları gevşetmeyi düşünüyor.

Başta Japon, ABD’li şirketler olmak üzere Çin’deki ofis ekipmanı pazarının çoğunluğuna hakim olan yabancı şirketler bu kurallara şiddetle karşı çıkarak ülkeden tamamen çekilme tehdidinde bulunmuştu.

Durgun ekonomiyi canlandırma çabasıyla yabancı yatırımların önemini vurgulayan Çin’in, yabancı ofis ekipmanı üreticilerine bazı tavizler verilebileceğini ima ettiği kaydedildi.

Temel bileşenlerin Çin’de tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi…

Biden yönetiminin ülkede yerli yarı iletken üretiminin artırılması ve Çin’e kayan çip üretiminin tekrar ABD’ye dönmesi için devreye sokmaya başladığı yasa ve kısıtlamalar sonrası Nisan 2022’de Çinli yetkililer, ürün teknolojisini ve her sektör için bileşen tedarik kurallarını tanımlayan ulusal standartlarını yenileme olasılığını incelemeye başladı. Standartların erken bir taslağı, yarı iletkenler ve lazerle ilgili öğeler gibi temel bileşenlerin Çin’de tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi için yeni bir gereklilik içeriyordu.

Çin’in çok işlevli yazıcı pazarının yılda 700.000 birim olduğu tahmin ediliyor ve bu, Japon pazarından kabaca %40 daha büyük. Yabancı üreticiler, makinelere giren gelişmiş optik teknoloji nedeniyle Çin pazarının çoğunu kontrol ediyor. Konica Minolta, Toshiba ve ABD merkezli HP gibi Japon şirketleri Çin’de en çok satanlar.

Yabancı sermayeli şirketler, Çin’in talebini karşılamak ve maliyetlerini düşürmek için genellikle ürünlerini yerel olarak monte ediyor. Bununla birlikte, kendi hükümetlerinin ‘teknoloji çıkışı korkusu’ gerekçeli baskısı nedeniyle, çekirdek bileşenlerin geliştirilmesi ve tasarımı Çin dışında, örneğin Japonya gibi yerlerde gerçekleştiriliyor.

Sektördeki Japon ve ABD’li şirketler, Çin’in üreticilerin ürünlerine rekabet avantajı sağlayan kilit teknolojileri aktarmaları için baskı yapacağı gerekçesiyle önerilen kurallara şiddetle karşı çıktılar. Yanıt olarak, bir dizi şirket Çin’deki operasyonlarını yeniden düşünmeye başladı.

Ancak COVID-19 sonrası hızlı bir toparlanmaya girişen Çin ekonomisi, emlak sektöründeki büyük düşüşün ve küresel sıkışıklığın ortasında son çeyrekte beklentinin altında kalınca, yabancı yatırımlara duyulan ihtiyaç arttı. Bazı gözlemciler bunun Çin tarafını önerilen kurallardan ödün vermeye sevk ettiğini düşünüyor.

Çin’in sunduğu teklif taslağının halen, tüketilebilir mallarla ilgili teknoloji transferine yol açabilecek bazı içerikler barındırdığı ifade ediliyor.

Çin yakında kamuoyu görüşü için bir taslak yayınlayacak ve öneriyi gelecek yılın ilk yarısında yürürlüğe koyması bekleniyor.

Nikkei’ye konuşan yabancı bir şirket yetkilisi, “Bu noktada en çok endişe duyduğumuz maddeler elendi” dedi ve ekledi: “Son taslağa dahil edilmediklerinden emin olmak için yine de yakından izleyeceğiz.”

Çin, ABD yaptırımlarından etkilenmeyecek şekilde kendi tedarik zincirini oluşturmayı hedefliyor 

Çin’in duruşu bir uzlaşma işareti olarak görülebilse de, ülkenin yabancı şirketlerden yerel ofis ekipmanı alımını kesmek için baskı yapmaya devam etmesi bekleniyor. Bu noktada, tedarikin Çinli firmalarla sınırlandırılmasına yardımcı olmak için tavsiye edilen şirketler ve ürünlerin bir listesinin oluşturulduğu söyleniyor.

Devlet ve devlete ait işletmeler Çin’deki çok işlevli yazıcı alımlarının yaklaşık %30’unu oluşturuyor. Japon ve ABD’li firmaların ise Çin’de satış yapması giderek daha zor hale geliyor. Eskiden Fuji Xerox olarak bilinen Japon Fujifilm Business Innovation, 2022’de Şangay fabrikasını kapatmaya karar verdi.

2015 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping liderliğindeki hükümet, yüksek teknoloji endüstrilerini geliştirmeyi amaçlayan “Made in China 2025” endüstriyel modernizasyon girişimini duyurmuştu. 2018’de ülke, teknolojik standartlar için uzun vadeli bir strateji olan “Çin Standartları 2035″i de formüle etmeye başladı.

Washington’ın Çin’e getirdiği teknoloji kısıtlamalarına ve Çin’i tedarik zincirinden dışlamaya dönük çabalarına yanıt olarak ise Pekin, ABD ve diğer yabancı ülkeler tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlardan etkilenmeyecek kendi tedarik zincirini kurmayı hedefliyor.

ASYA

Xi, Çin’in eyaletlerini ekonomik reformlar için sabırlı ve adil olmaya çağırdı

Yayınlanma

Çin Komünist Partisi gazetesi People’s Daily’nin haberine göre Devlet Başkanı Xi Jinping, eyalet liderlerini ekonomik reformların hızı konusunda sabırlı olmaya çağırdı ve sorunları aceleyle çözmeye çalışmamaları konusunda uyardı.

Gazetenin haberine göre Xi ayrıca yetkilileri, ulusal bir pazar lehine her vilayetteki çıkar çitlerini yıkmaya ve “seçici kanun uygulamalarından” kaçınmaya çağırdı.

Xi, geçen hafta partinin temmuz ayında gerçekleşen ve ülkenin ekonomik yönünü belirleyen üçüncü plenumunun ruhuna ilişkin bir çalışma oturumunda yetkililere “Reform kademeli bir süreçtir ve tek bir hamleyle başarılamaz” dedi.

Xi’nin yetkililere hitaben yaptığı konuşmanın sadece bir özetini yayınlamakla birlikte, amiral gemisi gazete son günlerde ana mesajları iletmek amacıyla konuşmanın öne çıkan noktalarına dayanan dört fikir yazısı yayınladı.

Xi, Pekin’in ekonomik zorluklar karşısında Çin ekonomisine fon enjekte etmek üzere tasarlanmış bir dizi mali teşvik tedbirini uygulamaya koymak üzere olduğuna dair yüksek beklentiler arasında konuşmasını yaptı.

18 Ekim’de Çin, geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana en düşük çeyreklik ekonomik büyümesini yüzde 4,6 olarak açıklayarak bu yılki “yaklaşık yüzde beş” hedefine ulaşıp ulaşamayacağı konusundaki endişeleri arttırdı.

Xi, 14 Ekim’den bu yana üç kez toplanma çağrısı yaparak yerel yetkilileri ekonomik hedefe ulaşmak için her türlü yolu denemeye çağırırken, uzun vadede büyümeye teknoloji odaklı bir yol çizmek amacıyla reformları derinleştirme ihtiyacını yineledi.

Çin’in en üst düzey yasama organı mali teşvikleri onaylamak üzere toplandı

Okumaya Devam Et

ASYA

Endonezya ekonomisi 3. çeyrekte %4,95 büyüme ile beklentilerin altında kaldı

Yayınlanma

Ülkenin istatistik kurumu salı günü yaptığı açıklamada, Endonezya ekonomisinin temmuz-eylül çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla %4,95 büyüdüğünü ve analistlerin beklentilerinin biraz altında kaldığını söyledi.

Reuters’ın ekonomistler arasında yaptığı bir ankette, Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinde gayri safi yurtiçi hasılanın nisan-haziran çeyreğinde kaydedilen %5,05’lik büyümeden sonra bu çeyrekte %5 büyümesi yönünde görüş birliği vardı.

Endonezya İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Endonezya’nın GSYİH’sinin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim son çeyrekte bir önceki döneme kıyasla %4,91 artarken, ihracat %9,09 büyüdü.

Hane halkı tüketimi bir önceki çeyreğe göre daha yavaş büyüdü. Endonezya İstatistik Kurumu Başkan Vekili Amalia Widyasanti bu durumu giyim, ayakkabı ve konut gibi kalemlere yapılan harcamaların azalmasına bağladı.

Metal işleme endüstrisi ve inşaat sektörü üçüncü çeyrek büyümesine en büyük katkıyı yapan sektörler oldu. Widyasanti, “Bu durum yeni başkentin inşası ve diğer altyapı projeleriyle uyumlu” dedi.

Son GSYİH verilerinin açıklanması Prabowo Subianto’nun 20 Ekim’de Endonezya Devlet Başkanı olarak göreve başlamasından iki hafta sonra gerçekleşti. Eski savunma bakanı beş yıllık görev süresinin sonuna kadar %8’lik bir büyüme sağlama sözü verdi ki bu hedef analistler tarafından tekstil ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerin yanı sıra bir zamanlar gelişmekte olan teknoloji sektörünü de etkileyen toplu işten çıkarmalar nedeniyle göz korkutucu olarak nitelendiriliyor.

Bir önceki başkan Joko Widodo’nun görevde olduğu 10 yıl boyunca Endonezya ekonomisi ortalama %5 büyüyerek Widodo’nun hedefi olan %7’nin oldukça altında kaldı.

Gözlemciler Prabowo’nun görevdeki ilk 100 günü için planlarını yakından izliyor; buna Endonezya’nın zorlu küresel ekonomik durumdan çıkmasına yardımcı olmak için teknokratlardan çok siyasetçilerle dolu bir kabineyi nasıl yöneteceği de dahil. Yeni başkan gıda ve enerji güvenliğinin en önemli öncelikleri olduğunu vurguladı.

Özel kredi kuruluşu Bank Danamon’da ekonomist olan Hosianna Situmorang, iç tüketimdeki düşüşe atıfta bulunarak Endonezya için 2024 yılı büyüme tahmini hakkında “Önemli bir teşvik olmazsa, %5’lik büyümeye ulaşmak oldukça zor” dedi.

Situmorang, Prabowo’nun pahalı ücretsiz yemek programı gibi planları için “zaten önemli” mali ihtiyaçlar göz önüne alındığında, insanların satın alma gücünü korumanın önümüzdeki birkaç yıl boyunca bir “zorluk” olacağını söyledi.

“2025 ve 2030 yılları arasında vadesi dolacak olan büyük miktarda devlet borcu göz önüne alındığında, önemli finansman zorlukları var” diye ekledi.

Endonezya Merkez Bankası 16 Ekim’de yaptığı açıklamada üçüncü çeyrekte ekonomik büyümenin iç talep tarafından desteklendiğini söyledi. Açıklamada, “Yatırımlar, özellikle de [inşaat alanında] birçok ulusal stratejik projenin tamamlanmasıyla birlikte güçlü seyretmeye devam ediyor” denildi.

Endonezya ekonomisi 2023 yılında %5,05 büyürken, zayıflayan ihracat nedeniyle bir önceki yıl %5,31 olan büyüme hızı yavaşladı. Merkez Bankası bu yıl için %4,7 ila %5,5 aralığında bir büyüme öngörüyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Azerbaycan ve İran, Hazar’da ortak tatbikat yaptı

Yayınlanma

Azerbaycan ve İran deniz kuvvetlerinin Hazar Denizi’nde ortak tatbikat düzenledi.

Ortak arama kurtarma tatbikatı “AZIREX-2024” adıyla barış ve dostluk için işbirliği sloganıyla yapıldı. Tatbikatın amacının, bölgede sürdürülebilir kolektif güvenliğin sağlamlaştırılması ve iki ülke arasındaki işbirliğinin genişletilmesi olduğu belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ülke genelkurmay başkanları arasında imzalanan protokol çerçevesinde Azerbaycan ve İran’ın savaş gemilerinin katılımıyla Hazar Denizi’nde ortak tatbikat gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan’a ait 2 gemi ve 100 askeri personelin yer aldığı AZIREX-2024 tatbikatında gemi kazalarında kurtarma ve tıbbi yardım, arama kurtarma çalışmaları ve gemi güvenliğinin sağlanması gibi görevlerin icra edildiği kaydedildi.

Azerbaycan ile İran arasındaki askeri işbirliğini pekiştirmek amacıyla yapılan tatbikatta tüm görevlerin başarıyla yerine getirildiği aktarıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English