ASYA

Çin’in ihracatı aralık ayında artarken, yıllık bazda yüzde 4,6 düştü

Yayınlanma

Çin’in ihracatı aralık ayında mütevazı bir artış kaydederek yüzde 2,3 artış gösterse de, 2023’te yıllık bazda %4,6 düşüşle 3,38 trilyon ABD dolarına geriledi.

Cuma günü açıklanan gümrük verilerine göre ihracat geçen ay bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak 303,6 milyar ABD dolarına yükselirken, kasım ayında yüzde 0,5 arttıktan sonra Çinli veri sağlayıcısı Wind tarafından tahmin edilen yüzde 2,1’lik artıştan daha iyi gerçekleşti.

İthalat ise geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 0,2 artarak 228,2 milyar ABD dolarına yükselirken, kasım ayındaki yüzde 0,6’lık düşüşten geri döndü ancak tahmin edilen yüzde 0,3’lük artışın altında kaldı.

Gümrük Genel İdaresi Başkan Yardımcısı Wang Lingjun, “Çin’in elektrikli araç, lityum-iyon pil ve güneş pili ihracatı rekor seviyelere ulaştı,” dedi.

Aralık ayında Çin’in toplam ticaret fazlası kasım ayındaki 68,3 milyar ABD$ seviyesinden 75,3 milyar ABD$ seviyesine yükseldi.

Yılın başında koronavirüsle ilgili üç yıllık kısıtlamalardan aniden çıkan Çin’in ticareti, jeopolitik gerilimler, durgun iç talep ve küresel ekonomik yavaşlama nedeniyle 2023 yılında çalkantılı bir toparlanma yaşadı.

Geçen yıl Çin’in toplam ticareti bir önceki yıla göre %5 azalarak 5,94 trilyon ABD dolarına geriledi.

İhracat 2023’te yıllık %4,6 düşüşle 3,38 trilyon ABD dolarına gerileyerek Wind’in %1,8’lik artış öngörüsünün altında kaldı.

İthalat ise geçen yıl yüzde 5,5 azalarak 2,56 trilyon ABD dolarına geriledi ve yüzde 1,8’lik artış beklentisinin altında kalmıştır.

“2024 yılına baktığımızda, dış ortamın karmaşıklığı, şiddeti ve belirsizliği artmaktadır. Dış ticarette istikrarlı büyümeyi daha da artırmak için bazı zorlukların üstesinden gelinmesi ve daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor,” diye ekledi Wang.

Ticaret ortakları ile son durum

Ticaret ortakları açısından bakıldığında, Çin’in Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı sevkiyatlar kasım ayında 16 ay sonra ilk kez artarken, aralık ayında yıllık bazda %6,89 oranında azaldı.

Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat kasım ayındaki yüzde 14,51’lik düşüşün ardından aralık ayında yüzde 1,93 oranında geriledi.

Çin’in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne ihracatı kasım ayındaki yüzde 7,07’lik düşüşün ardından aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,14 oranında azaldı.

“Çin’in ihracatı toparlanmaya dair daha fazla işaret gösteriyor, ancak baz etkisi geride kaldığı için aşırı iyimser olmamalıyız” dedi Natixis Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı’nda kıdemli ekonomist olan Gary Ng ve ekledi: “İyi haber, teknoloji döngüsünün ve elektronik ihracatının muhtemelen dibe vuracak olması. Ancak, imalat sektöründeki rekabet kısa vadede potansiyel fiyat düşüşleriyle birlikte zorlu olmaya devam edecek ve bu da dünyaya deflasyonist baskı getirebilir.”

Uzmanlara göre, yavaş ithalat büyümesi iç talebin zorlayıcı olmaya devam ettiğini yansıtıyor ve ihracat siparişleri 2024’te ancak yavaşça toparlanabilir.

Salı günü Dünya Bankası, küresel ekonominin 2020-2024 yılları arasında 30 yılın en kötü yarım on yıllık büyümesini göreceğini ve Çin’in ekonomik yavaşlamasının en büyük risklerden biri olduğunu söyledi.

Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda “2024 yılında küresel ticaret büyümesinin pandemiden önceki on yılın ortalamasının sadece yarısı kadar olması bekleniyor” dedi.

Washington merkezli uluslararası finans kuruluşu, zayıf dış talebin Çin’in ihracatı üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini ve iç talepteki daha yavaş büyümenin de 2024’te ithalatını geri çekeceğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version