Çin’in devlet sırlarının yönetiminden sorumlu en üst düzey yetkilisi, ülkenin devlet sırları yasasında salı günü yapılan değişikliklerin ardından, halkı yükümlülükleri konusunda bilinçlendirmek için bir kampanyanın yanı sıra ulusal güvenliği ilgilendiren tüm alanlarda bilgi korumasını güçlendirme sözü verdi.
Ulusal Devlet Sırlarını Koruma İdaresi Başkanı Li Zhaozong, ÇKP’nin yayın organı People’s Daily’de çarşamba günü yayınlanan bir makalede bu açıklamaları yaptı.
Değiştirilen Devlet Sırlarının Korunması Kanunu mayıs ayında yürürlüğe girecek. Yasanın tam metni, ülkenin en üst düzey yasama organının iki günlük bir oturumda taslak revizyonların okunup değişikliklerin onaylamasının ardından salı günü kamuoyuna açıklandı.
Bu, 1988 yılında yürürlüğe giren yasada on yılı aşkın bir süredir yapılan en büyük değişiklik. Ekim ayında milletvekilleri, eğitim, teknoloji ve internet kullanımından askeri tesislere kadar yasanın kapsamını derinleştirmek ve genişletmek için bir düzine yeni madde ekleyen revizyon taslakları üzerinde ilk tur görüşmeleri yapmıştı.
Değişiklikler, gizli bilgilere erişimi olan personelin, işten ayrıldıktan ya da emekli olduktan sonra bile önceden onay almadan yurtdışına seyahat etmesinin yasaklanmasını öngören bir maddeyi de içeriyor.
Çarşamba günkü makalesinde Li, değiştirilen yasanın “yeni dönemde devlet sırlarının güvenliği için sağlam bir savunma oluşturmak açısından önemli ve geniş kapsamlı bir öneme” sahip olduğunu belirtti.
Li’ye göre, devlet sırlarını yönetmek için “daha bilimsel ve kapsamlı” bir sistem inşa etmek gerekiyor, böylece “ulusal güvenlik alanı nerede genişlerse, bilgi güvenliği çalışmaları da onu kapsayacaktır”.
Li, yasa değişikliklerinin ulusal güvenlikle ilgili diğer yasalarla koordinasyona odaklandığını ve “ulusal egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarının korunmasında bir hukuk devleti sinerjisi” oluşturduğunu söyledi.
Devlet sırları ve yasa hakkında farkındalığı artırmak için daha fazla adım atılacağı sözünü veren Li, “yasanın canlılığı ve otoritesinin uygulanmasında yattığını” belirterek yasanın eksiksiz bir şekilde uygulanması için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
Bilgi güvenliğiyle ilgili kurum ve kadroları yasayı öğrenmede öncülük etmeye çağıran Li, devlet sırlarına erişimi olan memurlar, kadrolar ve personel arasında yasal farkındalığı artırmak için eğitim ve tanıtım düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Li, “tüm toplumda gizlilik çalışmaları için iyi bir atmosfer” yaratacak kapsamlı bir tanıtımla halkın eğitilmesi ve “kitleler arasında sağlam bir temel” inşa etmek için Çin halkının devlet sırlarını gizli tutma yükümlülüğüne ilişkin bir anlayışın sağlam bir şekilde yerleştirilmesi çağrısında bulundu.
Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji’nin salı günü sona eren yasama meclisi oturumunun kapanışında yaptığı açıklama da bu vaatleri yansıtıyordu.
Zhao toplantıda, yasanın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak için diğer destekleyici düzenlemelerin getirilmesinin yanı sıra yasanın iyi bir şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi.
Değiştirilen yasa, devlet sırlarının saklanmasının ulusal eğitim sisteminin ve kamu görevlilerinin eğitiminin bir parçası olmasını öngörüyor. Medya da bilgi güvenliği konusunda kamu bilincinin geliştirilmesi için teşvik ediliyor.
Yasa aynı zamanda “iş sırları” konusuna da değinerek, devlet dairelerinin “devlet sırrı olmayan ancak açıklanması bazı olumsuz etkiler yaratacak olan, işten kaynaklanan veya işte edinilen konuları” koruması gerektiğini belirtiyor.