Asya

Çinli yatırımcılar Elon Musk’ın şirketlerinden özel olarak hisse alıyor

Yayınlanma

Varlık yöneticileri ve işlemlere dahil olan yatırımcıların Financial Times’a aktardığına göre, varlıklı Çinli yatırımcılar, kimliklerini kamuoyundan gizleyen bir düzenleme kullanarak Elon Musk tarafından kontrol edilen özel şirketlere sessizce on milyonlarca dolar aktarıyor.

Musk’ın, Donald Trump’ın ABD hükümetini yeniden yapılandırma girişiminde kilit bir figür olarak adlandırılmasından bu yana, Çin merkezli varlık yöneticileri, zengin Çinlilerden sermaye toplamak için ikilinin ilişkisini bir cazibe olarak tanıtıyor. Para Musk’ın xAI, Neuralink ve dünyanın en değerli özel şirketi SpaceX gibi halka açık olmayan girişimlerine akıyor.

Yatırımların, özel amaçlı araçlar olarak bilinen ve yatırımcıların kimliklerini gizleme avantajına sahip opak yapılar aracılığıyla, iki ülke arasındaki ilişkilerin en düşük seviyeye indiği bir dönemde ABD makamlarının ve Çin sermayesine karşı temkinli olan şirketlerin öfkesinden kaçınmak için yapıldığı ifade edildi.

Anlaşmaların arkasındaki varlık yöneticileri, yatırımcılara, varlıkların ifşa edilmekten kaçınmak için özel olarak tasarlandığını söyledi.

Finansmanda özel amaçlı araçların kullanılması olağan bir durum ve bu düzenlemelerde yasadışı bir durum söz konusu değil. Yine de, Musk’ın ABD politikasına, siyasetine ve iş dünyasına eşi benzeri görülmemiş bir şekilde dahil olduğu bir dönemde, bu yatırımlar çıkar çatışması potansiyeli hakkında endişelere yol açıyor.

Financial Times’a konuşan ve American Enterprise Institute’de kıdemli bir araştırmacı olan Derek Scissors, “Musk’ın konumundaki birinin Çin’le bu kadar çok bağlantısı varken nasıl olur da ABD hükümetinde reform yapmak için iyi bir insan olabilir?” diye sordu. “Çin parasının Musk’ın iş imparatorluğuna akması, Çin’deki itibarı ve markasıyla Amerikan çıkarlarından daha fazla ilgilendiğine dair bu resme katkıda bulunuyor” diye ekledi.

Yapıların şeffaf olmayan doğası, Musk’ın özel girişimlerine akan Çin sermayesinin tam ölçeğini değerlendirmeyi zorlaştırıyor. Ancak Financial Times’a konuşan Çin destekli üç varlık yöneticisi, son iki yılda Çinli yatırımcılara, Musk’ın kontrolünde olan ve değerlemeleri yükselen üç özel teknoloji şirketi SpaceX, xAI ve Neuralink’te 30 milyon dolardan fazla hisse sattıklarını söyledi.

PitchBook’a göre SpaceX, 2002’deki kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılardan 10 milyar dolardan fazla para topladı.

İşlemlere dahil olan kişilere göre, Çin sermayesinin Musk’ın iş imparatorluğuna girişi öncelikle kar odaklı ve teknoloji transferi ya da kamu politikasını etkilemekle pek ilgisi yok.

Durgun bir iç ekonomi nedeniyle varlıklı Çinliler yatırım fırsatları için yurtdışına bakıyor.

Mali danışmanlar, Musk’ın Pekin ile sıcak bir ilişkiye sahip olmasına rağmen, şirketin Çin’den doğrudan yatırım almasının zor olduğunu söyledi. Pekin’deki güvenlik uzmanları SpaceX’i ABD ordusuyla olan bağları nedeniyle eleştiriyor.

Öte yandan Çinli zenginlerin bu yatırımları da risk altına girebilir. FT’ye konuşan Amerikalı bir kaynak, “Riskler var çünkü önümüzdeki birkaç yıl içinde ABD-Çin ilişkilerinin ne kadar kötüleşeceğinden emin değiliz” dedi.

Belirsizlik, zengin Çinlileri şu ana kadar bu yatırımları yapmaktan alıkoymadı. Bu tür yatırımlar için Çin’den sermaye toplamak isteyen New Yorklu bir yatırım yöneticisi, “Çin’de sermaye fazlası ve yüksek kaliteli proje sıkıntısı var. İşte biz bu noktada devreye giriyoruz” dedi.

Ticaret Savaşı 2.0: Çin, ABD tarım ürünlerine gümrük vergisi getirdi

Çok Okunanlar

Exit mobile version