Asya
Çinli yatırımcılar Elon Musk’ın şirketlerinden özel olarak hisse alıyor

Varlık yöneticileri ve işlemlere dahil olan yatırımcıların Financial Times’a aktardığına göre, varlıklı Çinli yatırımcılar, kimliklerini kamuoyundan gizleyen bir düzenleme kullanarak Elon Musk tarafından kontrol edilen özel şirketlere sessizce on milyonlarca dolar aktarıyor.
Musk’ın, Donald Trump’ın ABD hükümetini yeniden yapılandırma girişiminde kilit bir figür olarak adlandırılmasından bu yana, Çin merkezli varlık yöneticileri, zengin Çinlilerden sermaye toplamak için ikilinin ilişkisini bir cazibe olarak tanıtıyor. Para Musk’ın xAI, Neuralink ve dünyanın en değerli özel şirketi SpaceX gibi halka açık olmayan girişimlerine akıyor.
Yatırımların, özel amaçlı araçlar olarak bilinen ve yatırımcıların kimliklerini gizleme avantajına sahip opak yapılar aracılığıyla, iki ülke arasındaki ilişkilerin en düşük seviyeye indiği bir dönemde ABD makamlarının ve Çin sermayesine karşı temkinli olan şirketlerin öfkesinden kaçınmak için yapıldığı ifade edildi.
Anlaşmaların arkasındaki varlık yöneticileri, yatırımcılara, varlıkların ifşa edilmekten kaçınmak için özel olarak tasarlandığını söyledi.
Finansmanda özel amaçlı araçların kullanılması olağan bir durum ve bu düzenlemelerde yasadışı bir durum söz konusu değil. Yine de, Musk’ın ABD politikasına, siyasetine ve iş dünyasına eşi benzeri görülmemiş bir şekilde dahil olduğu bir dönemde, bu yatırımlar çıkar çatışması potansiyeli hakkında endişelere yol açıyor.
Financial Times’a konuşan ve American Enterprise Institute’de kıdemli bir araştırmacı olan Derek Scissors, “Musk’ın konumundaki birinin Çin’le bu kadar çok bağlantısı varken nasıl olur da ABD hükümetinde reform yapmak için iyi bir insan olabilir?” diye sordu. “Çin parasının Musk’ın iş imparatorluğuna akması, Çin’deki itibarı ve markasıyla Amerikan çıkarlarından daha fazla ilgilendiğine dair bu resme katkıda bulunuyor” diye ekledi.
Yapıların şeffaf olmayan doğası, Musk’ın özel girişimlerine akan Çin sermayesinin tam ölçeğini değerlendirmeyi zorlaştırıyor. Ancak Financial Times’a konuşan Çin destekli üç varlık yöneticisi, son iki yılda Çinli yatırımcılara, Musk’ın kontrolünde olan ve değerlemeleri yükselen üç özel teknoloji şirketi SpaceX, xAI ve Neuralink’te 30 milyon dolardan fazla hisse sattıklarını söyledi.
PitchBook’a göre SpaceX, 2002’deki kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılardan 10 milyar dolardan fazla para topladı.
İşlemlere dahil olan kişilere göre, Çin sermayesinin Musk’ın iş imparatorluğuna girişi öncelikle kar odaklı ve teknoloji transferi ya da kamu politikasını etkilemekle pek ilgisi yok.
Durgun bir iç ekonomi nedeniyle varlıklı Çinliler yatırım fırsatları için yurtdışına bakıyor.
Mali danışmanlar, Musk’ın Pekin ile sıcak bir ilişkiye sahip olmasına rağmen, şirketin Çin’den doğrudan yatırım almasının zor olduğunu söyledi. Pekin’deki güvenlik uzmanları SpaceX’i ABD ordusuyla olan bağları nedeniyle eleştiriyor.
Öte yandan Çinli zenginlerin bu yatırımları da risk altına girebilir. FT’ye konuşan Amerikalı bir kaynak, “Riskler var çünkü önümüzdeki birkaç yıl içinde ABD-Çin ilişkilerinin ne kadar kötüleşeceğinden emin değiliz” dedi.
Belirsizlik, zengin Çinlileri şu ana kadar bu yatırımları yapmaktan alıkoymadı. Bu tür yatırımlar için Çin’den sermaye toplamak isteyen New Yorklu bir yatırım yöneticisi, “Çin’de sermaye fazlası ve yüksek kaliteli proje sıkıntısı var. İşte biz bu noktada devreye giriyoruz” dedi.
Ticaret Savaşı 2.0: Çin, ABD tarım ürünlerine gümrük vergisi getirdi
Asya
JPMorgan CEO’su Çin’le ‘ilişkilerini derinleştireceğini’ açıkladı

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, Pekin’in en üst düzey ticaret müzakerecisi de dahil olmak üzere Çinli üst düzey yetkililerle yaptığı toplantı sonrası, bankanın Çin ile ilişkilerini “derinleştireceğini” taahhüt etti.
Toplantılar, Pekin ve Washington’un ticaret geriliminin belirgin bir şekilde azalmasıyla 90 gün boyunca karşılıklı gümrük vergilerini yüzde 115 oranında düşürme konusunda anlaşmasından birkaç hafta sonra gerçekleşti. Dimon’un açıklamaları, ABD ile Çin arasındaki gerginliğin azaldığının bir başka işareti olarak görülebilir.
Xinhua haber ajansına göre, ticaret müzakerecisi ve başbakan yardımcısı He Lifeng ile yaptığı görüşmede Dimon, ABD’li bankanın Çin’in sermaye piyasalarıyla “ilişkilerini derinleştireceğini” ve anakaradaki çok uluslu şirketlere ve Çinli şirketlerin yurtdışı gelişimine yardımcı olacağını söyledi.
Xinhua’nın haberine göre, He Lifeng, Çin’in ABD şirketlerinin “Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmaya devam etmesini” istediğini söyledi.
Bu hafta Şanghay’da yıllık konferansını düzenleyen Dimon, cuma günü Çin Uluslararası Ticaretin Teşviki Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi.
Devlet medyasında yer alan habere göre, iki taraf “Çin ve ABD iş dünyası arasındaki alışverişin teşvik edilmesi ve finansal yatırım alanındaki işbirliğinin derinleştirilmesi” konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Pekin, Washington ile siyasi ilişkilerin kötüleştiği bir dönemde, ABD’nin önde gelen iş insanlarını sürekli olarak kendine çekmeye çalıştı. Apple CEO’su Tim Cook ve yatırımcı Ray Dalio, mart ayında Çin’in başkentinde düzenlenen bir konferansa katıldı. İkili, He Lifeng ile de görüştü.
ABD’nin ikinci başkanlık döneminde gümrük vergilerinin artması ve gerginliğin tırmanmasıyla ABD şirketleri Çin’de dikkatli davranmak zorunda kaldı.
Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’in sahibi PVH, bu yılın başlarında Çin anakarasındaki özel kuruluşlar listesine eklendi. Bu, Çin’de önemli faaliyetleri olan bir şirketin ilk kez bu listeye alınması oldu. Walmart ise tedarikçilere fiyat indirmeleri için baskı yaptığı iddiaları üzerine yetkililer tarafından çağırıldı.
ABD’li finans şirketleri, 2020’de ortak girişimler aracılığıyla faaliyet göstermek yerine işlerini tamamen kendilerine ait hale getirmelerine izin veren ticaret anlaşmasına rağmen, anakarada zorluklar yaşadı.
JPMorgan, Çin’deki menkul kıymetler işinin yanı sıra, 2020’de anakarada kendi vadeli işlem işine sahip ilk yabancı şirket oldu ve 2023’te varlık yönetimi ortak girişiminin tam mülkiyetini aldı.
Dimon, geçen yıl Şanghay’da düzenlenen aynı konferansta kapalı kapılar ardında yaptığı konuşmada, bankasının Çin’deki işlerinin bir kısmının “uçurumdan düştüğünü” söyledi. Yeni düzenlemelerle birlikte yeni halka arzlar önemli ölçüde azalırken, sınır ötesi birleşme ve satın almalar da durma noktasına geldi.
Bu yıl konferansa katılan bir kişi, Dimon’un Çin’e ilişkin tonunun “iyimser” olduğunu ve ülkenin teknoloji alanındaki gelişmelerine atıfta bulunduğunu söyledi.
JPMorgan yorum yapmaktan kaçındı.
Asya
Çinli BYD, Avrupa’da Tesla’dan daha fazla elektrikli araç sattı

BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satarak, Çinli grubun yurtdışı pazarlara açılma çabalarında bir dönüm noktası oldu.
Otomotiv veri istihbarat şirketi Jato Dynamics’in araştırmasına göre, BYD geçen ay Avrupa’da 7.231 adet tam elektrikli otomobil satarken, Tesla’nın satışları 7.165 adet olarak gerçekleşti. Böylece BYD 28 Avrupa ülkesinde ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satmış oldu.
Jato Dynamics’in küresel analisti Felipe Munoz, “Bu, Avrupa otomobil pazarı için bir dönüm noktasıdır, özellikle Tesla’nın yıllardır Avrupa batarya elektrikli araç pazarında lider olduğunu ve BYD’nin Norveç ve Hollanda dışında resmi olarak faaliyetlerine 2022’nin sonlarında başladığını düşünürsek,” dedi.
Bu arada Avrupa’da elektrikli araç kayıtları nisanda yüzde 28 artarken, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in elektrikli otomobil satışlarının da nisanda yüzde 61 artması dikkati çekti.
Tesla satışları yılbaşından bu yana Avrupa’da büyük bir düşüş yaşarken, Financial Times’a göre analistler bu düşüşün esas olarak CEO Elon Musk’ın bölgesel siyasete ağır müdahalelerine duyulan tepkiden mi yoksa yaşlanan ürün portföyünden mi kaynaklandığı konusunda ikiye bölünmüş durumdaydı.
Deutsche Bank analisti Edison Yu bir notunda, “Rakamların ötesinde, Elon Musk’ın siyasi faaliyetleri nedeniyle Batı Avrupa’da ve ABD veya Kanada’daki ceplerde bir miktar marka hasarı yaşandığını ve bunun da talebe zarar verdiğini hissediyoruz” dedi.
Diğer yandan, şirket kısa süre önce Trump’ın gümrük vergilerinin kendisini de ABD’ye karşı misilleme gümrük vergilerinin hedefi haline getirebileceği ve Amerika’da araç üretmenin maliyetini artırabileceği uyarısında bulunmuştu.
Asya
Japon şirketleri, ABD’nin gümrük vergilerinden 28 milyar dolarlık darbe alabilir

Japonya’nın en büyük şirketleri, Trump yönetimi tarafından planlanan gümrük vergilerinin yıllık karlarını on milyarlarca dolar azaltabileceğini ve ABD’de bir resesyon olması durumunda etkisinin daha da büyük olabileceğini açıkladı. Financial Times‘ın mevcut tam yıl kazanç sezonundaki şirket tahminlerine dayanan hesaplamalarına göre, Japon devleri Toyota, Sony ve Mizuho gibi şirketler toplamda 4 trilyon yen (27,6 milyar dolar) kadar zarar görebilir.
“Aşırı belirsizlik” gerekçesiyle tahminlerde bulunmayı reddeden birçok şirket ve henüz raporlarını açıklamayanlar da olduğu için bu rakam daha da yükselebilir.
Analistler, önde gelen sanayi gruplarının yöneticilerinin gümrük vergilerinin büyük bir etki yaratacağını bildirmeleriyle, ülkenin müzakerecileri üzerinde vergilerin düşürülmesi için bir anlaşma sağlanması yönündeki baskıların arttığını belirtiyor.
Nikkei Asia‘nın edindiği bilgiye göre, Japonya’nın baş müzakerecisi Ryosei Akazawa, Trump yönetiminin muhataplarıyla üçüncü tur görüşmeler için cuma günü ABD’ye gidiyor. Bu ay dördüncü ziyaretin de yapılması düşünülüyor.
Japonya’nın Ekonomi ve Maliye Bakanı Akazawa, tarifelerin yeniden değerlendirilmesini, başka bir deyişle kaldırılmasını şiddetle talep eden tutumumuzda herhangi bir değişiklik yok” dedi.
Japon otomobil şirketleri ile çelik ve alüminyum üreticileri, ABD’nin ithalatına uygulanan %25’lik gümrük vergisine tabi iken, diğer sektörlerde ise Başkan Donald Trump’ın “karşılıklı” gümrük vergileri kapsamında ürünlerine %24’lük vergi uygulanıyor.
En çok otomotiv endüstrisi etkilendi
Japonya’nın en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisi, bu vergilerden en çok etkilenen sektör. 2023 yılında Japonya, ABD’ye 40 milyar dolardan fazla değerde 1,5 milyon araç sevk etti. Otomobil üreticileri, gümrük vergilerinden de etkilenen Meksika ve Kanada’dan ABD’ye çok sayıda araç ve parça sevk ediyor.
Honda’nın CEO’su Toshihiro Mibe, “Gümrük vergisi politikalarının etkisi çok büyük” dedi. Honda, 650 milyar yen (4,5 milyar dolar) ek maliyet öngörerek 2030 yılına kadar yatırım planlarını 3 trilyon yen (20 milyar dolar) azaltarak 7 trilyon yene düşürdü.
Toyota, nisan ve mayıs aylarında 1,2 milyar dolarlık bir etki öngörerek en çok etkilenen şirket oldu.
Kazançlar, ABD’de üretimi yerelleştirme yönündeki on yıllardır süren çabalara ve birçok şirketin potansiyel zararı rakamlarla ifade etmemesine rağmen, Japonya’nın geri kalanında da büyük kırılganlıklar olduğunu ortaya koydu.
Hala US Steel’i 15 milyar dolara satın almaya çalışan ve gümrük vergilerinin etkisini tahmin etmeyi reddeden Nippon Steel’in başkanı Tadashi Imai, vergilerin “dolaylı etkiler de dahil olmak üzere, yurt içi ve yurt dışı çelik endüstrisi üzerinde muazzam bir etki yaratmasının beklendiğini” söyledi.
Birçok şirket, fiyatları artırarak veya üretimin daha fazlasını ABD’ye kaydırarak etkiyi hafifletmek için önlemler alabileceklerini belirtti.
Yıllardır rekabetçi fiyatlı ekskavatörleri nedeniyle Trump’ın öfkesinin hedefi olan Komatsu’nun başkanı Takuya Imayoshi, “Orta ve uzun vadede, ürün tedarik kaynağını değiştirmek ve gümrük vergilerinin etkisini azaltmak için daha verimli hale gelmek istiyoruz” dedi.
Japon ekonomisine darbe
Gümrük vergilerinin uzun süre devam etmesi, muhtemelen çok daha büyük bir mali darbe anlamına gelecektir. Birçok şirketin yöneticileri, uygulamadaki dalgalanma ve belirsizlik nedeniyle güvenilir bir tahminde bulunamayacaklarını belirtti.
Japonya ekonomisinin daha da kötüye gitme riski de var. Cuma günü açıklanan rakamlara göre, ABD’nin gümrük vergileri ihracat rakamlarına yansımaya başlamadan önce bile, Japonya’nın Ocak-Mart döneminde GSYİH’si bir önceki çeyreğe göre negatif oldu.
Analistler, bu rakamın genel olarak piyasa beklentileriyle uyumlu olmakla birlikte, yıllık bazda %0,7’lik çeyrek daralmasının ekonominin kırılganlığını ortaya koyduğunu belirtti.
Japonya’nın ABD ile ticaret müzakereleri ilk ivmesini kaybetmiş görünüyor ve şirket yöneticileri hükümeti anlaşmaya varmak için çabalarını hızlandırmaya çağırıyor.
Nissan CEO’su Ivan Espinosa, “Dürüst olmak gerekirse, daha hızlı hareket etmelerini bekliyorum” dedi. “Mümkün olan en kısa sürede netlik kazanmamız gerekiyor” diye ekled.
Akazawa, nisan ortasında ABD ile ilk tur müzakereleri, bu ayın başında ise ikinci tur müzakereleri gerçekleştirmiş ve Hazine Bakanı Scott Bessent dahil olmak üzere yetkililerle bir araya gelmişti. İki taraf, ayın sonlarında yoğun görüşmeler yapma konusunda mutabık kalmıştı.
-
Görüş2 hafta önce
“Ölüm denir mi hiç öylesine?”
-
Amerika2 hafta önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan-Pakistan gerilimi: Geleneksel ve sınırlı bir askerî güç gösterisi oyunu
-
Amerika1 gün önce
İki İsrail elçiliği çalışanını öldüren Elias Rodriguez manifesto yazmış
-
Dünya Basını2 hafta önce
Batı’nın Gazze sessizliği
-
Söyleşi1 hafta önce
‘Alman medyası hükümetin halkla ilişkiler departmanı gibidir’
-
Rusya2 hafta önce
Putin’in tarihi 9 Mayıs konuşması: “Muzaffer halka şan olsun!”
-
Asya2 hafta önce
Güney Kore cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasını başlattı