RUSYA

Dünya Bankası, Rusya’yı ‘yüksek gelirli ülkeler’ listesine dahil etti

Yayınlanma

Dünya Bankası’na göre Rusya, bir önceki yıl 12 bin 830 dolar olan kişi başına düşen gayrisafi milli hasılasını 2023 yılında 14 bin 250 dolara çıkaracak. Bulgaristan ve Palau (Okyanusya) da yüksek gelirli ülkeler kategorisinde yer aldı.

Dünya Bankası Rusya’yı yüksek gelirli ülkeler listesine dahil etti. Bu kategori, kişi başına düşen gayri safi milli hasıla (GSMH) seviyesinin 14 bin 5 dolardan fazla olduğu devletleri kapsıyor.

GSMH, GSYİH artı ülke vatandaşlarının yurt dışından aldığı ve yabancıların yurt dışına ihraç ettiği gelir dengesi. Kuruluşun tahminlerine göre Rusya’da bu rakam 2023 yılında 14 bin 250 dolardı.

Ülkeleri yüksek, üst-orta, alt-orta ve düşük şeklinde dört gelir grubuna ayıran Dünya Bankası, GSMH’yi Amerikan doları cinsinden hesaplamak için Atlas yöntemini kullanıyor.

Yöntem, bir ülkenin belirli bir yıldaki ve önceki iki yıldaki döviz kurunun ortalaması olan ve söz konusu ülke ile Avro Bölgesi, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD’deki ülkeler arasındaki enflasyon oranlarındaki farklılıklara göre ayarlanan bir dönüştürme faktörü kullanıyor.

RBK gazetesinin haberine göre Dünya Bankası, 2022 yılında Rusya’yı kişi başına düşen 12 bin 830 dolarlık GSMH ile üst-orta gelirli bir ülke olarak kabul etti.

Banka yeniden sınıflandırmayı, 2023 yılında askeri harcamalardaki ‘önemli büyüme’, ticaretteki toparlanma (artı yüzde 6,8), finans sektörü (artı yüzde 8,7) ve inşaata (artı yüzde 6,6) bağlı ekonomik faaliyete bağladı.

Kuruluş, raporunda “Bu faktörler hem reel (yüzde 3,6) hem de nominal (yüzde 10,9) GSYİH’de büyümeyi beraberinde getirirken, Rusya’nın kişi başına düşen GSMH’si yüzde 11,2 oranında arttı,” ifadelerine yer verdi.

Rusya federal istatistik kurumu Rosstat’a göre, 2023 yılında tüm Rusların kişi başına düşen ortalama geliri 53,1 bin ruble oldu (gösterge, yıl için toplam nakit gelir miktarının ortalama yıllık nüfusa bölünmesiyle hesaplanıyor).

Kişi başına düşen medyan gelir (yani nüfusu iki eşit parçaya bölen gelir: 50’si bu değerin üzerinde, yüzde 50’si ise bu değerin altında gelire sahip) 40,1 bin ruble oldu.

Medyan ve ortalama gelir arasındaki uçurum, azınlığın çok yüksek gelir elde ederken çoğunluğun çok daha düşük gelir elde etmesinden kaynaklanıyor. Rosstat’a göre, nüfusun en üst yüzde 10’luk kesiminin geliri en alt yüzde 10’luk kesimin gelirini 14,8 kat aşıyor.

Diğer yandan Dünya Bankası, Rusya’nın yanı sıra, tüketici talebi nedeniyle GSYİH’si yüzde 1,8 oranında artan Bulgaristan ve Palau’yu da yüksek gelirli ülkeler kategorisine taşıdı.

Ukrayna, Cezayir, İran ve Moğolistan da geçen yıl konumlarını iyileştirdi: Dünya Bankası bu ülkeleri alt-orta gelirli ülkeler kategorisinden üst-orta gelirli ülkeler kategorisine taşıdı. Ukrayna’da GSYİH 2022’de yüzde 28,8 düştükten sonra 2023’te yüzde 5,3 büyüdü.

Kuruluş, ayrıca Ukrayna’nın yukarı yönlü kategorizasyonunu devam eden nüfus düşüşüyle de ilişkilendirdi (banka, Şubat 2022’de çatışmaların başlamasından bu yana nüfusun yüzde 15’ten fazla düştüğünü tahmin ediyor). Kişi başına düşen GSMH yüzde 18,5 artarak 5 bin 70 dolara yükseldi.

Sergey Glazyev ile mülakat: Devasa sermaye kaçışı devam ediyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version