AVRUPA

‘Elon Musk, Ukrayna’nın Rusya Karadeniz Filosuna yönelik saldırısına engel oldu’

Yayınlanma

Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X’in CEO’su Elon Musk, Ukrayna’nın geçen yıl Kırım’ın liman kenti Sivastopol’da, uydudan internet erişimi sağlayan Starlink sistemini, Rusya’nın buradaki filosuna yönelik saldırıya yardımcı olmak üzere aktif hale getirme talebini ‘büyük bir savaş eyleminde suç ortaklığı yapmaktan korktuğunu söyleyerek’ reddettiğini belirtti.

Son dönemde Ukrayna’daki çatışmalara dair ABD yönetiminin bakış açısına muhalif söylemleriyle öne çıkan Amerikalı milyarder Elon Musk, CNN televizyonunun kendisi hakkındaki haberine yanıt verdi.

Kanalın, ‘Ukrayna’nın saldırısını engellemek için geçen yıl Kırım kıyısı yakınlarında Starlink ağının kapatılması emrini verdiği’ yönünde verdiği bilgi hakkında X hesabından yorum yapan Musk, Ukrayna’dan gelen acil bir talebi reddetmekten başka çaresi olmadığını vurguladı. Olayın ne zaman gerçekleştiğine dair CNN ya da Musk’tan herhangi bir bilgi gelmedi.

‘SpaceX büyük bir savaş ve çatışma tırmanışına açıkça suç ortağı olacaktı’

Musk, “Görülen bariz amaç, demirlemiş haldeki Rus gemilerini batırmaktı. Eğer taleplerini kabul etmiş olsaydım, SpaceX büyük bir savaş ve çatışma tırmanışına açıkça suç ortağı olacaktı,” ifadelerini kulandı.

CNN’in haberine göre, Walter Isaacson’ın Simon & Schuster tarafından salı günü yayınlanacak olan yeni biyografisi ‘Elon Musk’, Ukrayna’nın patlayıcı yüklü insansız botlarının geçen yıl Rusya Karadeniz Filosuna yaklaştığında ‘bağlantıyı kaybettiğini ve saldırıyı gerçekleştiremeden kıyıya vurduğunu’ iddia ediyor.

Haberde Musk’ın Ukraynalı yetkililerin uyduları tekrar çalıştırması için yalvarmasına neden olan kararında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıya nükleer silahlarla karşılık vereceği korkusunun etkili olduğu belirtildi.

‘Musk’ın Rus yetkililerle yaptığı görüşmeler ve ‘mini Pearl Harbor’ korkusu etkili oldu’

CNN, biyografiye göre bunun Musk’ın üst düzey Rus yetkililerle yaptığı görüşmelere ve ‘mini Pearl Harbor’ korkularına dayandığını aktardı.

Ağustos ayında, Ukrayna donanmasının Rusya’nın Karadeniz’deki Novorossiysk donanma üssüne düzenlediği saldırısında Rusya’nın savaş gemisi ciddi hasar almış ve böylelikle Ukrayna donanması, ilk kez gücünü ülke kıyılarından bu kadar uzağa yansıtmıştı.

SpaceX, özel bağışlar yoluyla ve bir Amerikan dış yardım kuruluşuyla yapılan ayrı bir sözleşme kapsamında, 2022’de çatışmaların başlamasından bu yana Ukraynalılara ve ülkenin ordusuna, alçak dünya yörüngesindeki 4 binden fazla uydudan oluşan ve hızla büyüyen bir ağ olan Starlink internet hizmeti sağlıyor.

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), SpaceX’in Starlink şirketi ile Ukrayna’ya uydu hizmetleri sağlamak üzere sözleşmeye sahip olduklarını bildirmişti.

Ukrayna ne onayladı ne yalanladı

Bununla birlikte yerel bir televizyon kanalında tartışmayı yorumlayan Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü görevlilerinden Vadim Skibitskiy, Musk’ın Kiev’in talebini reddedip reddetmediğine doğrudan yanıt vermedi.

Ancak görevli, olayın araştırılması ve ‘ne olduğunu incelemek üzere belirli bir grubun görevlendirilmesi gerektiğini’ vurguladı.

Blinken yorum yapmaktan kaçındı

Öte yandan dün CNN’in State of The Union programına konuk olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ilgili konu hakkındaki soruya kaçamak yanıt verdi.

Blinken, “Bu konu hakkında konuşamam,” diyerek şöyle devam etti: “Size şunu söyleyebilirim: Starlink, Ukraynalıların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri ve özellikle de ordunun tüm topraklarını müdafaa etme çabalarında iletişim kurabilmeleri için hayati bir araç oldu. Halen de öyle ve çabaları açısından kritik işlevini sürdürmesini umuyorum.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version