ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma Tehdit Azaltma Ajansı’ndan emekli William Moon, Foreign Affairs dergisinde yayımlanan analizinde, Rusya’nın nükleer silah depolarının savaş bölgesine tehlikeli derecede yakın olduğunu vurguladı.
Moon, Ukrayna’nın Rus hedeflerine saldırmasının, Rusya’nın nükleer başlıklarını tehlikeye attığını belirtti. Analize göre, Rusya’nın batısında, Ukrayna’nın insansız hava araçları ve füzelerinin menziline girmiş en az 14 nükleer depo bulunuyor.
Ukrayna’nın saldırıları kazara nükleer patlamaya yol açabilir mi?
Ukrayna, Rusya topraklarındaki hedeflere yönelik yüzlerce İHA saldırısı gerçekleştiriyor. Ancak bu saldırılar, istemeden de olsa bir nükleer depoya isabet ederek patlama riskini doğurabilir.
Moon’a göre, söz konusu patlamalar nükleer silahların doğrudan patlamasına neden olmaz ancak başlıkların yer aldığı bölgede radyasyon yayılımına yol açabilir.
Çin müdahale mi eder mi?
Moon, Çin’in Rusya üzerindeki nükleer güvenlik konusunda etkili olabileceğini iddia etti. Çin’in Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) kapsamındaki rolü, Rusya’yı nükleer başlıkları güvenli alanlara taşıması konusunda teşvik etmesini gerektiriyor.
Moon, “Çin’in bu süreçte liderlik etmesi, Rusya’nın nükleer başlıklarını güvence altına alması adına büyük bir adım olacaktır,” ifadelerini kullandı. Moon’a göre Çin’in bu konudaki tutumu, Rusya’nın nükleer güvenlik açısından uluslararası güvenilirliğini koruyup koruyamayacağını belirleyecek.
‘Eski Soğuk Savaş güvenlik protokollerine dönmek mecburi’
1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, ABD, Tehdit Azaltma Programı ile Rusya’nın nükleer stoklarını güvence altına almasına yardımcı olmuştu.
Fakat Moon, bu güvenlik önlemlerinin iyi donanımlı bir orduya karşı koruma sağlamayacağını kaydetti. Rusya’nın bu güvenlik standartlarına geri dönmesi gerektiğini vurgulayan Moon, Ukrayna ile savaşın bu önlemleri geçersiz kıldığını ifade etti.
Öte yandan Rusya’nın nükleer doktrini, nükleer unsurlara yapılacak bir saldırıyı karşılık verme gerekliliği olarak değerlendiriyor.
Moon, Ukrayna tarafından gerçekleştirilen herhangi bir kazara saldırının bile Rusya’nın nükleer yanıtını tetikleme ihtimali taşıdığına dikkat çekti.
“Rusya, kendi depolarına yönelik bir saldırıyı bahane ederek nükleer bir misilleme yapabilir,” şeklinde bir uyarıda bulunan Moon, bu senaryonun dünya genelinde büyük bir güvenlik tehdidi oluşturacağını ifade etti.
Rusya’nın nükleer silahlarını güvenli bölgelere taşıması, küresel güvenlik için kritik önemde.
Moon, diğer nükleer güçlerin, özellikle NPT’ye taraf ülkelerin, Rusya’ya nükleer depolarını güvenli bölgelere taşıması yönünde baskı yapmaları gerektiğini savundu.