Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono cuma günü ülkenin BRICS’e katılma kararını savundu ve Başkan Prabowo Subianto yönetimindeki Cakarta’nın Birleşmiş Milletler’de reform çabalarının “ön saflarında” yer alacağını söyledi.
Ekim ayında göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk yeni yıl konuşmasında Sugiono, Endonezya’nın BRICS’e katılmasının, bloğun iki kurucu üyesi olan Çin ve Rusya’ya doğru bir yönelime işaret ettiği ve bunun da Cakarta’nın bağlantısızlık ilkesinden bir sapma olacağı yönündeki eleştirilere yanıt verdi.
Sugiono, “Aksine, Endonezya’nın BRICS üyeliği Endonezya’nın bağımsız ve aktif dış politikasının bir simgesidir” dedi.
“BRICS’in bir üyesi olarak Endonezya, gelişmekte olan ülkelerin ve Hint-Pasifik bölgesinin çıkarları arasında köprü kuracak ve jeo-ekonomik ve jeopolitik rekabetin keskinleşmesini aktif bir şekilde önlemeye devam edecektir” diye ekledi.
Bu yıl BRICS’e başkanlık eden Brezilya, pazartesi günü Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinin bloğun en son tam üyesi olarak resmen katıldığını duyurdu. Gelişmekte olan ekonomilerden oluşan grup, küresel kurumlardaki Batı etkisine karşı bir denge unsuru oluşturma arzusuyla son yıllarda öne çıkmaya başladı.
Batılı kurumlarla da görüşmeler sürüyor
Sugiono, Endonezya’nın G20 ve ABD liderliğindeki Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi gibi diğer çok taraflı örgütlere üye olmasının yanı sıra zengin ülkelerden oluşan bir blok olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ile de üyelik görüşmeleri yürüttüğünü söyledi. Endonezya ayrıca Kapsamlı ve İlerici Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması ticaret paktına katılmak için de başvuruda bulundu.
Küresel Güney vurgusu
Bir saat süren konuşmasında Sugiono, Endonezya’nın Prabowo’nun liderliğinde “büyük bir ulus” statüsüne uygun olarak küresel sahnede daha aktif roller oynama ve Küresel Güney’in seslerini temsil etme arzusundan da bahsetti.
Birleşmiş Milletler’in zengin ve yoksul üyeleri arasındaki eşitsizliği giderecek reformlara ihtiyacı olduğunu vurguladı.
“Endonezya, amaçlarına daha iyi hizmet edebilmesi için Birleşmiş Milletler’i desteklemek ve güçlendirmek üzere çok taraflı reformları harekete geçirme [çabalarının] ön saflarında yer alacaktır” diyen Sugiono, ‘güçlü ve kapsayıcı’ bir uluslararası mali mimariye ve Küresel Güney liderliği için daha fazla alana ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
Güney Çin Denizi konusuna da değinen Sugiono, Endonezya’nın denizde hak iddiaları çakışan ülkeler arasında yapıcı diyalogları teşvik etmeye devam edeceğini vurguladı.
Endonezya’nın denizde uluslararası hukuku koruma konusunda “tutarlı” olduğunu söyledi. “Endonezya’nın gerginliklere barışçıl çözümlere öncelik verme ve karşılıklı yarar sağlayacak işbirliğinin gerçekleştirilebileceği ortak bir zemin arama yönündeki tutumunu vurguluyorum” dedi.
Cakarta’nın, Prabowo’nun kasım ayında Çin’e yaptığı ziyaret sırasında Pekin ile ihtilaflı denizde ortak bir denizcilik gelişimi için imzaladığı anlaşma dikkat çekmişti.
Endonezya’nın ASEAN’ın diğer üyeleriyle aktif bir şekilde çalışmaya devam edeceğini söyleyen Sugiono, Hint-Pasifik meselelerinin yanı sıra Myanmar krizinin ele alınmasında 10 üyeli bloğun “birlik ve merkeziyetçiliğini” vurguladı.
Orta Doğu’daki çatışmalara da değinen Bakan, Endonezya’nın Filistin’i desteklemeye devam edeceğini söyleyerek ateşkes, iki devletli çözüm ve İsrail’in Gazze’deki sivil ölümlerinden sorumlu tutulması çağrısında bulundu. Endonezya dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapıyor ve halk genel olarak Filistin’e desteğini ifade ediyor.
Sugiono ayrıca bu yılki ekonomik diplomasi önceliklerine de değinerek Pasifik ülkeleri, Afrika ve Karayipleri Endonezya’nın ihracat ve yatırım hedefleri için yeni hedef pazarlar olarak gösterdi.