ASYA

Endonezya ekonomisi 3. çeyrekte %4,95 büyüme ile beklentilerin altında kaldı

Yayınlanma

Ülkenin istatistik kurumu salı günü yaptığı açıklamada, Endonezya ekonomisinin temmuz-eylül çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla %4,95 büyüdüğünü ve analistlerin beklentilerinin biraz altında kaldığını söyledi.

Reuters’ın ekonomistler arasında yaptığı bir ankette, Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinde gayri safi yurtiçi hasılanın nisan-haziran çeyreğinde kaydedilen %5,05’lik büyümeden sonra bu çeyrekte %5 büyümesi yönünde görüş birliği vardı.

Endonezya İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Endonezya’nın GSYİH’sinin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim son çeyrekte bir önceki döneme kıyasla %4,91 artarken, ihracat %9,09 büyüdü.

Hane halkı tüketimi bir önceki çeyreğe göre daha yavaş büyüdü. Endonezya İstatistik Kurumu Başkan Vekili Amalia Widyasanti bu durumu giyim, ayakkabı ve konut gibi kalemlere yapılan harcamaların azalmasına bağladı.

Metal işleme endüstrisi ve inşaat sektörü üçüncü çeyrek büyümesine en büyük katkıyı yapan sektörler oldu. Widyasanti, “Bu durum yeni başkentin inşası ve diğer altyapı projeleriyle uyumlu” dedi.

Son GSYİH verilerinin açıklanması Prabowo Subianto’nun 20 Ekim’de Endonezya Devlet Başkanı olarak göreve başlamasından iki hafta sonra gerçekleşti. Eski savunma bakanı beş yıllık görev süresinin sonuna kadar %8’lik bir büyüme sağlama sözü verdi ki bu hedef analistler tarafından tekstil ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerin yanı sıra bir zamanlar gelişmekte olan teknoloji sektörünü de etkileyen toplu işten çıkarmalar nedeniyle göz korkutucu olarak nitelendiriliyor.

Bir önceki başkan Joko Widodo’nun görevde olduğu 10 yıl boyunca Endonezya ekonomisi ortalama %5 büyüyerek Widodo’nun hedefi olan %7’nin oldukça altında kaldı.

Gözlemciler Prabowo’nun görevdeki ilk 100 günü için planlarını yakından izliyor; buna Endonezya’nın zorlu küresel ekonomik durumdan çıkmasına yardımcı olmak için teknokratlardan çok siyasetçilerle dolu bir kabineyi nasıl yöneteceği de dahil. Yeni başkan gıda ve enerji güvenliğinin en önemli öncelikleri olduğunu vurguladı.

Özel kredi kuruluşu Bank Danamon’da ekonomist olan Hosianna Situmorang, iç tüketimdeki düşüşe atıfta bulunarak Endonezya için 2024 yılı büyüme tahmini hakkında “Önemli bir teşvik olmazsa, %5’lik büyümeye ulaşmak oldukça zor” dedi.

Situmorang, Prabowo’nun pahalı ücretsiz yemek programı gibi planları için “zaten önemli” mali ihtiyaçlar göz önüne alındığında, insanların satın alma gücünü korumanın önümüzdeki birkaç yıl boyunca bir “zorluk” olacağını söyledi.

“2025 ve 2030 yılları arasında vadesi dolacak olan büyük miktarda devlet borcu göz önüne alındığında, önemli finansman zorlukları var” diye ekledi.

Endonezya Merkez Bankası 16 Ekim’de yaptığı açıklamada üçüncü çeyrekte ekonomik büyümenin iç talep tarafından desteklendiğini söyledi. Açıklamada, “Yatırımlar, özellikle de [inşaat alanında] birçok ulusal stratejik projenin tamamlanmasıyla birlikte güçlü seyretmeye devam ediyor” denildi.

Endonezya ekonomisi 2023 yılında %5,05 büyürken, zayıflayan ihracat nedeniyle bir önceki yıl %5,31 olan büyüme hızı yavaşladı. Merkez Bankası bu yıl için %4,7 ila %5,5 aralığında bir büyüme öngörüyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version