DİPLOMASİ

Erdoğan’ın danışmanı: Türkiye İsveç’in NATO üyeliğini bir gecede onaylamayacak

Yayınlanma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika baş danışmanı Akif Çağatay Kılıç Nikkei Asia’ya verdiği röportajda, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama taahhüdünün parlamentonun programı nedeniyle hızlı bir süreç olmayabileceğini söyledi.

Akif Çağatay Kılıç, Erdoğan’ın Litvanya’daki NATO zirvesinden döndükten sonra koalisyon ortağıyla masaya oturacağını ve ardından İsveç’in onay belgelerini parlamentoya göndereceğini kaydetti.

Salı günü düzenlenen zirve oturum aralarında konuşan Kılıç, “Yönetim, yasayı bir an önce meclise göndermek için üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

Nikkei haberinde, parlamentonun önümüzdeki hafta tatile gireceği ve 1 Ekim’e kadar tekrar toplanmayacağı düşünüldüğünde, İsveç’i yaz tatilinden önce ittifakın 32. üyesi yapmanın adeta “zamana karşı bir yarış” olacağı vurgulandı.

Kılıç, “Düğmeye basıp ertesi gün her şey olmuyor. Meclis süreci var, yani bu hafta olacağını düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

Onay süreci, cumhurbaşkanının katılım protokolünü önce Dışişleri Komisyonunda görüşülmek üzere meclise göndermesini gerektiriyor. Komisyon oylamasından sonra Genel Kurul’da oylamaya sunulacak. Karar onaylandıktan sonra resmi gazetede yayımlanacak.

Teknik olarak, parlamento oturumu uzatabilir, ancak bu da AKP ve MHP oylarına bağlı.

‘İsveç daha fazlasını yapmalı’

İsveç’in, Ankara’nın Türkiye karşıtı gruplarla ilgili endişelerini gidermek için çaba sarf ettiğini kaydeden Kılıç, ancak Ankara’nın Stockholm’ün daha fazlasını yapmasını umduğuna işaret etti.

Kılıç, geçen yıl Madrid’de düzenlenen NATO zirvesi öncesinde Türkiye ile NATO’nun potansiyel üyeleri Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan 10 maddelik Üçlü Memorandum’a işaret ederek “Üçlü anlaşmanın bazı gerekliliklerini yerine getirdiler” dedi.

“Burada bir samimiyet var, ancak yapılması gereken bazı işler var,” diyen Kılıç, bunun tamamlanmış bir anlaşma olmadığını ima etti ve ekledi: “Bu yüzden bu konuda çalışmanın parlamentoya bağlı olduğunu söylüyoruz çünkü yürütme organı olarak bize düşen bunu parlamentoya göndermektir.”

Geçen yılki üçlü mutabakatın ilgili maddesi Finlandiya ve İsveç’in, PKK ve FETÖ bağlantılı gruplara destek vermemesini öngörüyordu.

Kılıç, Türkiye’nin ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in anlaşmanın bir parçası olarak Erdoğan’a söz verdiği NATO terörle mücadele özel koordinatörlüğünün kurulmasını da izleyeceğini kaydetti: “Koordinatörlük bizim açımızdan çok önemli bir konu.”

“İyi terörist diye bir şey yoktur. ‘Ama’lar ve ‘fakat’lar olmadan teröristler kötüdür” diyen Kılıç, bir koordinatörün bu anlayışın yayılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

‘ABD ile karşılıklı daha yakın ilişkiler kurma iradesi’ 

Salı günü ayrıca Erdoğan Vilnius’ta ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi ve ikili ilişkilerde yeni bir aşamaya hazır olduğu sinyalini verdi. Erdoğan, “Sayın Başkan, değerli dostum, öncelikle mevcut görevime yeniden seçilmemin ardından beni tebrik ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

İki devlet başkanının daha sık bir araya gelmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Bundan önceki görüşmelerimiz sadece ısınma turlarıydı ama şimdi yeni bir süreç başlatıyoruz. Bu yeni süreç beş yıllık bir süreçtir” diyerek beş yıllık yeni görev süresine atıfta bulundu.

Kılıç, Erdoğan’a Beyaz Saray’dan bir davet gelip gelmediğini söylemedi ancak “Her iki tarafta da daha yakın ilişkiler kurma yönünde bir irade var” dedi.

İki lider ayrıca eylül ayında New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde bir yüz yüze görüşme olasılığını da değerlendirebilir.

‘Vize serbestisi konusunda Türkiye’ye söz verildi’

Bu hafta Erdoğan, İsveç müzakerelerinin talep listesine Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini de eklemişti. Kılıç bu konuda, Ankara’nın müzakere sürecinin “canlandırılmasını” istediğini ve üzerinde çalışılabilecek bazı fasıllar olduğunu söyledi.

“Ticaretimizin %60’ı AB ile ve bu nedenle AB’li ortaklarımızla da bir yenilenme ve daha iyi bir atmosfer görmek istiyoruz” diyen Kılıç şöyle devam etti: “Vize serbestisi konusunda [Türkiye’ye] zaten söz verildi. Eksik olan çok az nokta var, dolayısıyla bu konuda ilerlemeye oldukça hazırız.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version