Bizi Takip Edin

ASYA

Filipinler, ABD-Japonya-Avustralya üçlüsü ile bağlarını artıracak

Yayınlanma

ABD, Japonya, Avustralya ve Filipinler, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki varlığına yönelik Singapur’da ilk dörtlü savunma bakanları toplantısını gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, Avustralyalı ve Filipinli mevkidaşları Richard Marles ve Carlito Galvez ile Shangri-La Diyaloğu olarak bilinen Asya güvenlik forumu çerçevesinde bir araya geldi.

Toplantı sonrasında Japon Savunma Bakanı Hamada, “Özgür ve Açık Hint-Pasifik için bir vizyon paylaşıp vizyonun gelişmeye devam etmesini sağlamak için toplu olarak çaba gösterdiklerini yeniden teyit ettik.” dedi.

Austin, toplantıdan sonra bir tweet atarak, ortakların “Güney Çin Denizi de dahil olmak üzere dört ülke genelinde iş birliğini genişletme fırsatlarını görüşmek üzere” bir araya geldiklerini söyledi.

Manila’nın katılımı, Başkan Ferdinand Marcos yönetiminin Washington ile daha yakın bağları yansıtıyor.

Mayıs ayında Marcos ve ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da bir araya geldiler ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın yanı sıra Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer özgürlüğü çağrısında bulunurken Japonya ve Avustralya ile iş birliği başlatma konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Japonya, Avustralya ve Filipinler, ABD ile anlaşmalı müttefik olarak kriz anında Amerikan askeri operasyonlarını destekleyeceklerdir. Barış zamanında dörtlünün istihbaratı paylaşması ve düzenli tatbikatlar yapması, ülkelerin gelecekteki olası durumlara daha hızlı ve sorunsuz yanıt vermesini sağlama planı içeriyor.

Washington Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin Japonya başkanı Christopher Johnstone, dörtlü toplantıyı “önemli” olarak nitelendirdi.

Johnstone, “ABD bir süredir Hint-Pasifik’te ağ bağlantılı bir güvenlik mimarisi oluşturmanın öneminden bahsediyordu ve sonunda bunun meyvesini vermeye başladığını görmeye başlıyoruz” dedi.

Hint-Pasifik’te NATO gibi resmi çok taraflı güvenlik düzenlemesi hala çok uzak görünse de Johnstone, “ABD müttefikleri arasındaki derinleşen bağlar, özellikle bilgi paylaşımını güçlendirmek için askeri düzeyde somut adımlarla birleştiğinde, caydırıcılık için hâlâ değerli bir katkıyı temsil ediyor” ifadelerine yer verdi.

Rand Corporation’ın kıdemli savunma analisti Derek Grossman, yeni koalisyonun sağlam askeri iş birliği için ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD’a nazaran daha fazla potansiyele sahip olduğunu söyledi.

ASYA

Xi, hava kuvvetleri birliği ziyaretinde ‘topyekûn çaba’ çağrısında bulundu

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan üzerindeki bir savaşta kilit rol oynayacak bir hava kuvvetleri birliğini ziyareti sırasında paraşütçülere savaşa hazırlıklarını artırmaları çağrısında bulundu.

Resmi medyanın salı günü bildirdiğine göre Xi’ye ziyareti sırasında Hubei eyaletinin Xiaogan kentindeki Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Hava Kuvvetleri Hava İndirme Kolordusu karargahında silah ve teçhizat gösterildi.

Devlet yayın kuruluşu CCTV, Xi’nin uzaktan kuşlardan ayırt edilemeyen keşif dronlarını incelediğini gösterdi. Xi ayrıca Çin’de geliştirilen ve dışarıdan gelen tehditleri savuşturmak ya da bertaraf etmek için güçlü bir sistemle donatılmış yeni nesil havadan zırhlı piyade savaş araçlarını da incelerken gösterildi.

Birliğin son yıllarda kaydettiği ilerleme ve başarıları takdir eden Xi, güçlü ve modernize edilmiş bir hava indirme gücü oluşturmak üzere birliklerin eğitiminin yoğunlaştırılması ve savaşa hazırlık ve operasyonların iyileştirilmesi için “topyekûn çaba” çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Çin’in en üst düzey askeri komuta organı olan Merkezi Askeri Komisyon’a da başkanlık eden Xi, hava indirme kuvvetlerinin “PLA’nın yapısı ve savaş sisteminde özel ve önemli rolleri” olduğunu söyledi.

Ziyaret, Tayvan’da gerginliğin yükseldiği bir dönemde gerçekleşti. Aralarında ABD’nin de bulunduğu Batılı ülkeler adayı bağımsız olarak tanımıyor, ancak savunmasını güçlendirmesine yardımcı oluyor. Pekin bunu ‘tek Çin’ ilkesinin ihlali olarak görüyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin, alçak irtifa savunmasını güçlendirmek için Rus teknoloji ve uzmanlığını ithal edecek

Yayınlanma

Çin devlet medyasına göre, Çinli bir güvenlik şirketi ve bir Rus üniversitesi, alçak irtifa karşı drone teknolojisi de dahil olmak üzere Rus havacılık teknolojisinin ithalatı konusunda “kapsamlı etkileşimlerde” bulundu.

China News Service’in salı günü bildirdiğine göre, acil durum teknolojisi ve güvenlik hizmetleri konusunda uzmanlaşmış Çinli bir şirket – Guangxi Xinhang Shengjie Acil Durum Endüstri Parkı Yönetim Şirketi – pazartesi günü, havacılık mühendisliği alanında önde gelen bir merkez olan Rusya’nın Ufa Devlet Havacılık Teknik Üniversitesi ile alçak irtifa drone savunma teknolojisi getirmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Haberde, “Çin ve Rusya, Rus havacılık teknolojisi ve alçak irtifa drone savunma teknolojisinin getirilmesi gibi konularda kapsamlı etkileşimlerde bulundu” denildi. Habere göre imza töreni Çin’in güneyindeki Guangxi Zhuang özerk bölgesindeki Wuzhou’da gerçekleşti. Anlaşma kapsamında Rus üniversitesi teknoloji, yetenek eğitimi ve öğretim gibi alanlarda uzun vadeli destek sağlamak üzere Çin’e uzmanlar gönderecek.

Çin tarafının ayrıca Rus ağır yük helikopterleri ve drone teknolojisini uyarlayarak alçak irtifa ekipman üretim faaliyetlerini artırmayı planladığı belirtildi.

Rapora göre Çinli şirket, iç ve dış pazarları göz önünde bulundurarak “acil kurtarma, lojistik teslimat, endüstriyel ve tarımsal işler ve güvenlik devriyeleri” için uygun olan “uzun menzilli uçuşlar, ağır yükler ve yüksek güvenlik standartları için tasarlanmış” dronlar üretmeyi planlıyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Trump’ın erken öne geçmesiyle Asya para birimleri düşüşe geçti

Yayınlanma

ABD’de erken oy sayımının Donald Trump lehine sonuçlanmasıyla Asya para birimleri genel olarak zayıfladı. Piyasalar, Trump’ın Çin mallarına %60, diğer tüm ithalatlara %20 gümrük vergisi ve genişletici maliye politikası önermesinin ABD enflasyonunu kötüleştireceğini, daha az ABD faiz indirimine yol açacağını ve doları güçlendireceğini düşünüyor. Harris’in kazanacağı bir zaferin, Biden yönetiminin küresel ticarete ilişkin politikalarının devamı olması bekleniyordu.

Yen, artan volatilite karşısında günün en güçlü seviyesi olan 151,33’ten %1,7 değer kaybederek dolar karşısında 154 seviyesine geriledi.

Gümrük tarifeleri çağrısı nedeniyle Trump’ın başkanlığından en çok etkilenecek olan Çin’de, onshore Çin yuanı 7,1298 ile ülkenin merkez bankasının sabitleme oranının altında açıldı. Bu durum, offshore Çin yuanındaki eğilime paralel olarak piyasaların zayıf bir yuan fiyatladığını gösteriyor.

Güneydoğu Asya’da, bu yıl bölgede en iyi performans gösteren para birimlerinden bazıları olan Tayland Bahtı, Malezya Ringiti ve Singapur Doları dolar karşısında %1’e varan oranlarda değer kaybetti.

Goldman Sachs stratejistleri geçen ay yaptıkları analizde Güney Kore, Malezya, Endonezya ve Tayvan para birimlerinin dolar-Çin para birimi kurundaki değişikliklere karşı hassas olduğunu, Hindistan ve Filipinler’in ise en az etkilenen ülkeler olduğunu söyledi.

“Bunun nedeni Güney Kore, Malezya ve Tayvan’ın Çin ile büyük ticari bağlantıları olması, IDR’nin [Endonezya rupiahı] ise yüksek betalı bir para birimi olması ve bu nedenle USD/CNY’deki hareketleri yakından takip etmesidir” dediler.

Asya hisse senetleri karışık bir görüntü sergilerken, Japon hisse senetleri kazanç kaydedenler arasında yer aldı ve Hong Kong’da düşüş yaşandı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English