Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’un resmi ziyareti sırasında Oslo’da verdiği bir brifingde, Finlandiya ve Norveç’in askeri kullanım için ülkeler arasındaki demiryolu ve karayolu bağlantılarını geliştirmeyi planladıklarını söyledi.
Støre 16 Ekim Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Askeri kullanım için hem karayolu hem de demiryolu bağlantıları konusunda işbirliği devam ediyor,” dedi.
Finlandiya ile Norveç arasındaki sınırın 700 kilometre olduğu göz önüne alındığında, Norveç Başbakanı iki ülkenin savunma planlaması ve altyapısı üzerindeki etkilerini tartışması gerektiğini vurguladı.
Stubb, “Finlandiya’nın bir ada gibi olduğunu unutmamalıyız. Bizim de Norveç üzerinden kuzeye erişime ihtiyacımız var,” diye ekledi.
Finlandiya, İsveç ve Norveç’ten askeri yardım istiyor
Stubb basın toplantısında askeri ve stratejik açıdan en yakın müttefiklerinin Norveç ve İsveç olduğunu vurguladı.
Finlandiya cumhurbaşkanına göre üç İskandinav ülkesinin pek çok ortak noktası var ve savunma bakanlıkları şu anda ne tür bir savunma varlığı geliştirecekleri üzerinde çalışıyor.
Geçtiğimiz ay Finlandiya, komşusu Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmek için İsveç’ten kuzey Finlandiya’da NATO karargâhı kurmasını istemiş, İsveç de bölgedeki altyapı ve işbirliğinin güçlendirilmesinin bir parçası olmak istediğini ifade etmişti.
Finlandiya’nın Lappland bölgesindeki yeni NATO karargâhıyla ilgili olarak Norveç başbakanı ülkesinin buraya asker göndereceğini söyledi fakat kesin bir sayı vermeyi reddetti.
AB ve NATO, askeri hareketliliği kolaylaştırmak istiyor
Bu hamle, bürokrasiyi azaltmayı, ortak standartlar geliştirmeyi ve gecikmeleri azaltmak ve birlik ve teçhizatın hareketini kolaylaştırmak için girişim üyeleri arasındaki rotaları belirlemeyi amaçlayan AB’nin Askeri Hareketlilik Girişimi’nin bir parçası.
Ukrayna savaşından bu yana, Kiev’in müttefikleri her türlü savunma teçhizatını blok ötesine ya da Atlantik’in diğer yakasına göndermek zorunda kaldıklarından, Avrupa çapında askeri hareketlilik daha önemli hale geldi.
AB’nin askeri hareketlilik programı, ABD, Kanada, Norveç ve Birleşik Krallık gibi AB üyesi olmayan ülkelerin de birbiri ardına bu girişime katılmasıyla AB’nin amiral gemisi projelerinden birine dönüştü.
Türkiye de bu projeye ilgi duyduğunu ifade etti fakat Kıbrıs ile Türkiye arasında süregelen anlaşmazlık nedeniyle henüz tüm AB üye ülkelerinden yeşil ışık alamadı. İsviçre de halen girişime katılıp katılmamayı değerlendiriyor.
Rusya ile ilişkiler bir süre daha “donmuş” olarak kalacak
Stubb ve Gahr Støre, Rusya ile ilişkilerin önümüzdeki yıllarda da “donmuş” kalacağı konusunda hemfikir. Gahr Støre, “Kısa vadede 10-15 yıl önce olduğu gibi [Rusya ile] daha normal bir sınır ötesi işbirliğine dönüleceği konusunda iyimser olmak zor,” dedi.
Stubb ayrıca Finlandiya’nın Rusya’ya ilişkin varsayımlarını şekillendiren üç faktörün altını çizdi: “sıfır toplamlı oyun yaklaşımına dayalı dış politikasının devam etmesi, otoriter bir devlet olarak varlığını sürdürmesi ve askeri kabiliyetlerini Ukrayna savaşı öncesi seviyelere ne ölçüde geri getirdiği.”
Stubb ayrıca “Fakat bu durum, savaş sona erdikten sonra uzun vadede Rusya ile işbirliği yapmanın yollarını bulma ihtiyacını ortadan kaldırmıyor,” dedi.