DİPLOMASİ

Finlandiya’ya NATO kapısı açıldı

Yayınlanma

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO’ya katılma talebinde bulunan Finlandiya’ya gerekli son onay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, oylamaya katılan tüm partilerin “evet” oyuyla verildi.

Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Böylece Finlandiya’nın NATO üyeliğine, üye tüm devletler onay vermiş oldu. Sonraki aşamada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Finlandiya’yı Birlik’e resmi olarak davet etmesiyle sürecin tamamlanması bekleniyor. İsveç’in birliğe katılımı ise henüz Türkiye ve Macaristan henüz meclislerinde gündeme getirilmedi.

Oylamada, AK Parti, CHP, İYİP ve MHP “evet” oyu verdi. HDP, “hayır” oyu vermemek için oylamaya katılmadığını açıklarken TİP, BBP, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Zafer Partisi ise oturuma katılmadı. Böylece Finlandiya’nın NATO üyeliği protokolü, oylamaya katılan tüm partilerin oylarıyla kabul edilmiş oldu.

Teklif görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Finlandiya’nın üyeliğine onay sürecinin “beceriksizce yönetildiğini” savundu. HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Rusya’nın Ukrayna’yı “işgalinin” ardından NATO’nun hiçbir dönemde olmadığı kadar genişlik, derinlik ve nüfus kazandığını belirtti,    “Bunun dünyaya barış ve huzur mu getireceğini yoksa daha fazla savaş mı getireceğini zaman içerisinde göreceğiz” diye konuştu.

“Finlandiya daha fazla adım attı”

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, protokolün önemli olduğunu belirterek, terörle mücadele kapsamında Türkiye’nin taleplerine karşı İsveç’e göre Finlandiya’nın daha fazla adım attığını anlattı. CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, “İsveç geçmiş 10 yıl içerisinde Türkiye’nin AB üyeliği için en fazla mücadele gösteren ve Türkiye’yi en fazla savunan AB üyelerinden biri olmuştur. CHP olarak biz Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumlu bakıyoruz. Finlandiya ile birlikte NATO’nun daha da güçlü bir örgüt haline geleceğini düşünüyoruz” dedi.

“İsveç makamları yavaş kaldı”

AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç ise İsveç makamlarıyla da görüşmeler yaptıklarını dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Maalesef İsveç makamları harekete geçme konusunda yavaş kalmışlardır. Bu bizi üzmüştür. Çünkü bizim NATO’nun açık kapı politikası ve genişleme politikasını desteklediğimizi her zaman dile getirdik. Bizim hiç kimsenin ‘NATO’ya üye olsun, olmasın’ gibi bir duruşumuz yok.”

“Finlandiya NATO’nun güvenliğine kendini adayacak”

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Türkçe “Teşekkürler” mesajı paylaştı: “Teşekkürler! Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünü onaylama kararından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne minnettarız.” Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Twitter hesabından sürece ilişkin bilgi verdi ve şunları kaydetti: “10 aydan uzun süren bir işi bugün geride bıraktık. NATO üyeliği için 17 Mayıs 2022’de başvuru yaptık. Kanada ve Danimarka’dan ilk onaylar alındı. Macaristan’ın kendi onayını yarın Washington’a teslim etmesi gerekiyor. Şimdi TBMM kararını verdi. Tarihi günlerde yaşıyoruz.” Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise “Finlandiya, NATO’nun güvenliğine kendini adamış, güçlü ve kabiliyetli bir müttefik olacak” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu bütün NATO ailesini daha güçlü ve daha güvenli yapacaktır” paylaşımı yaptı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version