AVRUPA

Fransa hükümetinde grev endişesi

Yayınlanma

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un geçen Perşembe günü parlamentoya sunduğu emeklilik reformu tasarısı, işçi sendikalarının tepkisini çekti.

Birkaç aydır tartışılan ve protestolara konu olan emeklilik reformuna karşı sendikalar bu Perşembe günü greve gidecek.

Ülkenin en büyük işçi sendikası CGT’nin genel sekreteri Philippe Martinez, ‘çok güçlü bir seferberlik’ yaşanacağını söyleyerek grevin başarılı olmasını beklediklerini söyledi.

Martinez, 1 milyonluk sembolik sınırı geçmeyi istediklerini söylerken, eylemlere gitmek için çağırılan otobüs sayılarının ve asılan grev kararlarının bu sınırı geçmede kendilerine sinyal verdiğini vurguladı.

Sol, parlamentoyu da harekete geçirecek

CGT lideri, eylemlerin haricinde özel ve kamu şirketlerinde de grev için çağrı yaptı.

Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, birçok sendikanın hareketlenmesi nedeniyle grevlere kayda değer bir katılım beklediklerini kabul etti.

Bakan, grev hakkını saygı duymakla birlikte bunun tüm ülkeyi ‘bloke etmekle’ sonuçlanmamasını garanti edeceklerini söyledi.

İşçi sendikalarının yanı sıra sol partiler ve örgütler de grev için harekete geçti. Jean-Luc Mélenchon’un kurucusu olduğu Boyun Eğmeyen Fransa (La France insoumise) Grup Başkanvekili Mathilde Panot, reform tasarısının parlamentodaki görüşmelerini yavaşlatmak için 75 bin değişiklik önerebileceklerini açıkladı.

Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, bu stratejiden hoşnut olmadıklarını söyleyerek, bunun tartışmayı felç edeceğini savundu. Bakana göre, muhalifler tartışmayı değil, tıkamayı istiyor.

Jean-Luc Mélenchon da Twitter hesabından yaptığı açıklamada reform tasarısını, ‘ciddi bir toplumsal gerileme’ anlamına geleceğini savundu.

Öte yandan eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy’nin kurucusu olduğu merkez sağ Cumhuriyetçiler (Les Républicains), kendi değişiklikleri doğrultusunda reform tasarısını destekleyeceklerini açıkladılar.

Bir diğer sağcı Ulusal Birlik’in lideri Marine Le Pen ise “Fransa, bu adil olmayan reformu engellemedeki kararlılığımıza güvenebilir,” dedi.

Reform neler getirecek?

Reform kapsamında, 2030 yılına kadar Fransız yurttaşlarının emeklilik yaşı 62’den 64’e yükseltilecek.

Bu, tam emeklilik için yaşın her sene üç ay ileriye atılmasıyla sağlanacak. 

Buna ek olarak, 2027’den itibaren tam emekliliğe ulaşabilmek için en az 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Borne’a göre, 2030 yılında Fransa’nın emeklilik sistemi mali olarak dengeli hale gelecek.

20 yaşından önce çalışmaya başlamış olanlar erken emekli olabilecekler. Polis memurları ve itfaiyeciler gibi çalışanlar da erken emeklilik çerçevesinin içinde yer alan meslek sahipleri.

Paris, Fransız halkının eskisine göre daha uzun yaşamasından dolayı, emeklilik sisteminin mali bakımdan sürdürülebilir olması için daha çok çalışması gerektiğini öne sürüyor.

Elbette bu asgari emeklilik yaşı, çalışma yılını tamamlayanlar için geçerli. Örneğin çocuk bakmak için işten ayrılan kadınlar, tam emeklilik için 67 yaşına kadar çalışmak zorunda kalabilir.

Hükümetin reform paketine koyduğu ‘havuç’ ise dar gelirli işçilerin asgari emeklilik maaşını artırmak.

Bunun için işçilerin şu anda 1200 avro olan net asgari ücretin yüzde 85’ini almış olmaları gerekecek. Buna şu andaki emekliler de dahil edilecek. Bu durumda 2 milyon civarındaki küçük ücretli emeklilerin aylığında artış bekleniyor.

Yeni reform kapsamında, kamu emekçilerinin de kademeli emekliliğine geri dönüş yapılıyor. Bu kapsamda, kamu emekçileri 62 yaşından itibaren yarı zamanlı çalışanlara dönüştürülecekler.

Çok Okunanlar

Exit mobile version