Fransız Le Monde gazetesine konuşan kaynaklar, Paris’in Nijer’deki askerlerinin bir kısmını ülkeden çekme konusunda görüşmelere başladığını bildirdi.
Nijer’de önceki ay yaşanan askeri darbenin ardından iktidara gelen yönetim, ülkedeki Fransız askeri varlığına karşı faaliyet yürütüyordu.
Konuya aşina Fransız kaynaklar, Le Monde gazetesine yaptıkları açıklamada, Fransa ile Nijer arasında var olan askeri işbirliği anlaşmalarının feshedilmesinin ardından ‘bazı Fransız askeri unsurlarının geri çekilmesine ilişkin görüşmelerin başladığını’ doğruladı.
Bir kaynak, ’26 Temmuz darbesinden bu yana terörle mücadele işbirliğinin askıya alınmış olması nedeniyle bunun tartışılmasının normal olduğunu’ da sözlerine ekledi.
Söz konusu aşamada ilgili askerlerin sayısı ya da çekilmenin biçimi hakkında resmi bir karar bulunmuyor.
Nijer’de halihazırda üç ayrı üste 1500 Fransız askeri bulunuyor. Üsler; başkent Niamey’de, başkentin kuzeyindeki Ouallam’da ve Mali sınırına yakın Ayorou’da yer alıyor.
Bununla beraber bazı birliklerin başta komşu Çad olmak üzere bölge ülkelerine yeniden konuşlandırılabileceği ya da doğrudan Fransa’ya geri gönderilebileceği düşünülüyor.
Şimdiye dek Fransız yetkililer, iktidardaki cuntanın meşruiyetine itiraz ederek Fransız personelin ülkeden çekilmesi yönündeki talepleri reddetmişti.
Paris, şu an için darbeyle görevden alınan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un iktidara geri dönmesini talep ediyor.
Gazeteye konuşan kaynaklardan biri de Fransa’nın darbe yönetimini tanımayı reddetmeye devam etmesi nedeniyle, görüşmelerin cunta ile değil, yalnızca ordu arasında yapıldığını belirtti.
‘Yerel düzeyde diyaloglar sürüyor’
Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu, 5 Eylül’de yaptığı yazılı açıklamada “(Nijer’de) terörle mücadele işbirliğinin askıya alınmasından bu yana hareketsiz kalan Fransız askerlerinin hareketini kolaylaştırmak için askeri personel arasında yerel düzeyde diyalog mevcut,” ifadelerini kullanmıştı.