AVRUPA

Fransa’da hükümet emeklilik yasasını meclisten kaçırarak geçirdi, işçiler sokakta

Yayınlanma

Fransa’da aylardır işçilerin yoğun protestoları ile karşılaşan, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yasa tasarısı Macron yönetiminin hamlesi ile yasalaştı.

Paris yönetimi, mecliste oylamaya gerek görmeden, cumhurbaşkanının özel ‘anayasal’ yetkisini kullanarak yasayı uygulamaya koyacağını açıkladı.

Başbakan Elisabeth Borne, mecliste yaptığı konuşmada “Bu reform gereklidir,” dedi.

Borne’un açıklamasından sonra sendikalar yeni eylem çağrısı yaptı ve binlerce kişi başta başkent Partis olmak üzere onlarca kentte sokaklara döküldü. Polisle sert çatışmaların da yaşandığı eylemler sonucunda, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin en az 310 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Öte yandan parlamentoda da muhalefet güvenoyuna hazırlanıyor.

Eylemlerin sertleşmesi ile birlikte ‘istikrarsızlık’ uyarıları da artıyor. Ülkenin etkili günlük gazetelerinden Libération’un Genel Yayın Yönetmeni Dov Alfon, Macron’un hamlelerinin ülkeye zarar verdiğini yazdı. Alfon şöyle devam etti:

“Emmanuel Macron sepetindeki tüm yumurtaları kırdı ama omlet yapmayı başaramadı. Liste baş döndürücü: Reformun sunulduğu andan itibaren küstahça yalanlar, parlamentodan geçirilmesi için yapılan gizli pazarlıklar, keyfi olarak reddedilen yüzlerce değişiklik, sendikalarla görüşmeyi küstahça reddetme, Beşinci Cumhuriyet tarihinin en büyük protesto hareketlerinden birini küçümseme. … Şimdi önümüzde ne var: protestoların yoğunlaşması, cumhuriyetin kurumlarının reddedilmesi ve aşırı sağın girebileceği popülist bir gedik açılması.”

İngiltere’nin muhafazakâr gazetesi The Times, Macron’un emeklilik reforumunu överken, Alman Der Tagesspiegel, cumhurbaşkanının hamlelerinin yalnızca Marine Le Pen’i güçlendireceğini öne sürdü.

Çok Okunanlar

Exit mobile version